Index Vakbarát Hírportál

19 évesen lőtt ronaldós szabadrúgásgólt

2009. december 10., csütörtök 11:35

A Barcelona Kijevben, az Inter a Rubin Kazanyt verve biztosította be helyét a legjobb 16 között a Bajnokok Ligájában, mindkét csapatban megvillantak a zsenik: Lionel Messi okos, a tinédzser Mario Balotelli brutálisan nagy szabadrúgásgólt lőtt. A Stuttgart 11 perc alatt elintézte az Urzicenit, a H csoportban dráma volt a 95. percben.

Ha nem is olyan simán, mint azt sokan várták, de végül a Barcelona, Inter kettős érvényesítette a papírformát, és továbbjutott a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában.

Mindkét csapat tartotta magát a szokásokhoz: a Barca az elmúlt hat évben továbbment, ebből négyszer csoportelsőként, a zsinórban négy olasz bajnoki címet szerzett Inter pedig megint nem tudta megnyerni a csoportját, ami azért üthet vissza, mert hagyományosan nehéz ellenfelet sorsolnak hozzá.

Jose Mourinho még mindig haragban áll mindenkivel Olaszországban. „Azt hittem, itt csak az eredmények számítanak, de úgy látszik, ez sem igaz mindenkire. Úgy csinálnak, mintha a Milan találta volna fel a 4-3-3-rendszert, pedig mi is játszottunk már így ebben az évben, és ez most, a Rubin ellen is jól működött. Nálam Thiago Motta a meccs embere, de mindenki hozta magát. Vegyék már észre, hogy bajnokok vagyunk, vezetjük a Serie A-t, és a címvédő mögött lettünk másodikak a csoportban” – dühögött a portugál szakember a 2-0-ra megnyert mérkőzés után.

Az Internél meglepetésre kezdő volt Mario Balotelli, aki az első gólt egy gyönyörű sarkazással készítette elő Samuel Eto’ónak, a másodikat meg maga szerezte 30 méteres szabadrúgásból. A kapust lehet okolni, de a labda ugyanúgy cikázott a levegőben, mint Cristiano Ronaldo szabadrúgásainál. „Balotelli hozta a saját játékát annak minden pozitív és negatív részével együtt" – mondta a fiatal csatárról edzője, aki állítólag nem bánná, ha valaki megszabadítaná a nehéz természetű Balotellitől.

A Barcelonának nem okozott komoly gondot a csoportelsőséget biztosító eredmény megszerzése Kijevben. Bár a címvédő korán hátrányba került, Xavi még az első félidőben egyenlített, és ahogy az edző Pep Guardiola fogalmazott, az ukránok a félpályát is alig lépték át, olyan határozottan uralta a meccset a Barca.

„Gratulálok a játékosaimnak, óriási erőfeszítésünkbe került az első hely, hiszen nagyon kemény csoportba kerültünk. Csak nézzék meg, hogy az utolsó helyezett Kijevnek is öt pontja van.” Guardiola hozzátette, örül, hogy a csoportelesőségnek köszönhetően a visszavágót játsszák majd otthon a nyolcaddöntőben, de megjegyezte, legutóbb a negyed-, és az elődöntő első meccsét játszották hazai pályán, mégis megnyerték a sorozatot.

A kijevi mérkőzésen egy felesleges, és meglehetősen sportszerűtlen becsúszás miatt nem sokkal a gólja után megsérült Lionel Messi. A friss aranylabdásnak nincs komoly baja, a Barcelona honlapja szerint elképzelhető ugyan, hogy a katalán derbin nem játszhat az Espanyol ellen a hétvégén, de egy hétnél nem tart tovább a felépülése.

A Bundesligában csak vergődő VFB Stuttgart új edzővel, a svájci Christian Gross vezetésével 11 perc alatt eldöntötte a játéknap rangadóját a román Urziceni ellen. A német bajnokságban a 16., kiesőhelyek környékén álló svábok Marica, Träsch és Pogrebnyak góljaival 3-0-ra vezettek bő tíz perc után, a románok csak szépíteni tudtak a második játékrész elején, de így is szép sikert értek el, hiszen a Rangerst megelőzve az Európa Ligában folytathatják.

„Az elején volt néhány helyzete az Urziceninek, de szerencsénk volt, és megérdemelten nyertük meg a mérkőzést – mondta Jens Lehmann, a Stuttgart kapusa, majd hozzátette, természetesen egykori csapatával, az Arsenallal szeretne találkozni a nyolcaddöntőben, de azt sem bánja, ha a sorozat későbbi szakaszában játszik a londoniakkal.

Már a mérkőzés előtt biztos volt, hogy a G csoportot a Sevilla nyeri, a Rangers pedig az utolsó helyen végez, így egyik csapat sem szakította szét magát. Különösen azután, hogy Fredrik Kanouté már a 8. percben vezetéshez juttatta a hazaiakat, akiknek volt még bőven helyzetük, de nem bírtak a skótokat szokás szerint meccsben tartó kapussal, Allan McGregorral.

A játéknap sztorija Liége-ben volt, ahol a Standard hiába volt a mérkőzés előtt még harcban a továbbjutásért is, az AZ Alkmaar egészen a lefújásig vezetett, és győzelmével nemcsak a továbbjutástól, de az Európa Ligától is elütötte volna a belga bajnokot. A 95. percben az egyébként több nagy védést bemutató hazai kapus, Sinan Bolat egy szabadrúgásnál előre ment, és fejelte a léc alá az egyenlítését, amivel Bölöni László csapata a 3. helyen végzett.

A csoport másik mérkőzésén az Arsenal a BL történetének legfiatalabb csapatával kapott ki Pireuszban, de így is megnyerte a csoportot. Az athéniak szokás szerint nem támadták le ellenfelüket, de Leonardo lövésével megszerezték a vezetést a szünet után, Antonisz Nikopolidisz pedig megőrizte az Olimpiakosz kapuját. Győzelmével a görög bajnok bebiztosította továbbjutását, egyúttal minden csoportgyőztes egyik álma lett.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe jutottak

Csoportelsők: Bordeaux, Manchester United, Real Madrid, Chelsea, Fiorentina, Barcelona, Sevilla, Arsenal
Másodikak: Bayern München, CSZKA Moszkva, Milan, Porto, Lyon, Inter, Stuttgart, Olimpiakosz
A nyolcaddöntőben azonos országbeliek, és egy csoportból érkezők nem kerülhetnek össze.

Rovatok