Index Vakbarát Hírportál

Ibrahimovic büntetőből lőtt bombagólt

2009. december 14., hétfő 16:42 | aznap frissítve

A külföldi futballhétvége teli volt 3-3-as meccsekkel, nagy és potyagólokkal, volt anyázás és értelmetlen piros lap is.

A hétvége legjobb meccsét nem két európai sztárklub, hanem két olasz középcsapat játszotta. A Napoli 15 perccel a lefújás előtt 2-0-ra vezetett Szardínián, Ezekiel Lavezzi pontos lövése és Pazienza bombája után a Cagliari minden mindegy alapon megindult, és három bal szélről érkező beadás után nemcsak egyenlített, de a 90. percben meg is szerezte a vezetést.

A második Cagliari-gól klubrekord-beállítást jelentett, Alessandro Matri zsinórban hetedik meccsén talált be, ez utoljára a legendás Gigi Rivának sikerült (1972-ben). A szárdok edzője – már 3-2-es vezetésüknél – az időt húzva egy oldalvonalról kiguruló labdát kicsit messzebbre segített, ami annyira felbosszantotta Lavezzit, hogy az edzőbe bombázta a visszakapott labdát.

Lökdösődés kezdődött, Lavezzit kiállították, az öltöző bejáratából nézte, ahogy csapata a 96. percben kigyenlít: Denis fejesét még bravúrral védte Marchetti, de az ötösön sertepertélő Mariano Bogliacino közelről a kapuba stukkolt. (A nápolyi kommentátort mindenképpen érdemes meghallgatni.)

Spanyolországban már volt rangadó is, az igen alacsony színvonalú katalán derbi, ahol Xavi műesése után Zlatan Ibrahimovic irgalmatlanul a bevágott büntetőjével nyert a Barcelona. A meccsből a svéd lövésére érdemes visszaemlékezni, ilyen erővel épeszű ember nem rúg tizenegyest, mert könnyen tribün lehet belőle, ám ő magabiztosan a jobb felsőbe tette. A labda még szinte el sem érte a hálót, már széttárt karokkal ünnepeltette magát.

A Real Madrid nagy meccset játszott Valenciában, Karim Benzema okos passzát a sérülten is a pályán maradó Gonzalo Higuain bólintotta a bambuló hazai védők között a kapuba, majd néhány perccel később a pályáról egyébként sikerrel leradírozott David Villa érkezett tökéletesen egy beadásra, és Iker Casillast megelőzve egyenlített.

Újabb öt perc elteltével ismét a Madridon volt a sor, Marcelo zseniális passzából megint Higuain talált be, de ezúttal sem vezetett sokáig a vendégcsapat: a csereként beállt Joaquin védhetetlennek semmiképpen nem nevezhető lövésével másodszor is egyenlített a Valencia. A világ egyik legjobb kapusa mindkét gólban benne volt, talán az zavarta meg, hogy a bemelegítésnél szóváltásba keveredett a kapu mögötti szurkolókkal, leszidott egy 12 éves gyereket és anyázott egy sort velük.

A Real az első félidőben súlyosan megsérült Pepét váltó Garay fejesével végül megnyerte a meccset.

Inkább érdekes, mint jó volt az angol bajnokság rangadója, a Liverpool-Arsenal, ahol az első félidőt átalvó londoniak az év legszerencsétlenebb öngóljával egyenlítettek, majd a saját kapujába passzoló Glen Johnsonról Andrej Arsavin is lőtt egy gólt, a vége 1-2. Cesc Fabregas a mérkőzés után azt nyilatkozta, Arsene Wenger még soha nem üvöltött velük úgy, ahogy most a szünetben.

A Chelsea vezeti ugyan az angol bajnokságot, de már lassan kabaréba illő, hogy a londoniak mennyire nem tudnak mit kezdeni a pontrúgásokkal. Carlo Ancelotti csapata ezúttal hazai pályán bukott el két pontot az Everton ellen, szerencsétlenebbnél szerencsétlenebb gólokkal.

Egy szabadrúgás a kapufáról Petr Cech hátára, majd onnan a kapuba pattant, de a mérkőzés legmulatságosabb gólja még hátravolt – természetesen újra egy szabadrúgás után Drogba felszabadítónak szánt fejese az ellenfél csatáráról, Louis Saháról pörgött vissza a Chelsea kapujába.

A Premier League-forduló egyébként is igen érdekesen alakult, a Manchester City is hatgólos meccsen játszott döntetlent, a United pedig hazai pályán kapott ki az Aston Villától, és akkor még nem is említettük, hogy Maynor Figueroa valószínűleg az év gólját szerezte a saját térfeléről a Stoke-Wigan meccsen.

Rovatok