Index Vakbarát Hírportál

Harmadosztályú verte ki a MU-t a kupából

2010. január 3., vasárnap 16:45 | aznap frissítve

Az FA-kupa 3. fordulójának vasárnapi játéknapján a Manchester United meglepetésre 1-0-ra kikapott ősi riválisától, a jelenleg csak harmadosztályú Leeds Unitedtől az Old Traffordon és kiesett. A Chelsea öt góllal győzött a Watford ellen, az Arsenal hátrányból fordítva verte a West Hamet. Buzsákyék ikszeltek, így visszavágóra kényszerülnek.

Sir Alex Ferguson felforgatott védelemmel (G. Neville, Evans, Brown, Fabio) és sok fiatallal a középpályán (Welbeck, Obertan, Gibson) kezdette csapatát a jelenleg csak harmadosztályú Leeds United ellen, és bár Rooney egymaga három gólt szerezhetett volna, semmi nem jött össze a Unitednek.

Az első félidő elején nem a megszokott lendülettel, de támadgatott a United, meglepetésre mégis a Leeds szerzett vezetést a 19. percben: Beckford startolt egy hosszú indításra, kicsit hosszan tette maga elé a labdát, de a bizonytalankodó Brown és Kuszczak mellett a kapuba gurított.

A vendégcsapatnak lendületet adott a gól, két perccel később Becchio is betalálhatott volna, a manchesteri védelem csak asszisztált helyzeténél. A 25. percben Rooney egyenlített kishíján, de lövésébe még beleért a kapus, így egy védő tisztázni tudott a gólvonalról.

A szünet után felpörgött a United, az 50. percben kisebb verekedés is kialakult tizenhatosa előtt. Ferguson behozta Giggst, Valenciát majd Michael Owent is az egyenlítő gól megszerzéséért, de Owen, majd hat perccel később Rooney is ziccert hibázott.

A kihagyott helyzetek megfogták kicsit a Manchestert, a Leeds két percen belül eldönthette volna a mérkőzést. Előbb Jermain Beckford 14 méteres lövése ment el centikkel a kapu mellett, majd egy perccel később Snodgrass szabadrúgása találta telibe a kapufát.

Michael Owen műesését a 81. percben nem vette be a játékvezető, nem adott büntetőt a Unitednek. A hajrában mindent megpróbált a Manchester, de a higgadtan játszó Leeds az ötperces hosszabbítást is túlélte, és 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet.

A Manchester United legutóbb 26 évvel ezelőtt, 1984-ben esett ki ilyen korán az FA-kupából, akkor szintén egy harmadosztályú, a Bournemouth verte ki.

A Chelsea afrikai kulcsjátékosai (Drogba, Essien, Mikel, Kalou) nélkül is simán, 20 perc alatt elintézte a másodosztályú Watfordot a Stamford Bridge-en. A fiatal Daniel Sturridge szerezte meg a vezetést a Chelsea-nek az 5. percben, majd egy öngóllal és egy Malouda-találattal a 22. percben már 3-0 volt az állás. A Watford próbálkozott a második félidőben, de a szépítés nem jött össze, a Chelsea viszont még lőtt kettőt (Sturridge és Lampard), így a vége 5-0.

A West Ham a 78. percig állt továbbjutásra hazai pályán az Arsenal ellen, de a hajrára elfáradtak és Arséne Wenger csapata egygólos hátrányból fordítva győzött. Diamanti az első félidő végén szerezte meg a vezetést a West Hamnak, és előnyüket a szünet után tovább növelhették volna, de Nouble és Stanislas nagy helyzete is kimaradt.

Wenger a 65. percben becserélte Diabyt illetve Nasrit, és az Arsenal egyre nagyobb fölénybe került. A 78. percben jött is az egyenlítés Ramsey-től, öt perccel később pedig Eduardo látványos tizenegy méteres fejesgóljával az Arsenal 2-1-re megnyerte a londoni rangadót.

A Buzsáky Ákossal felálló Queens Park Rangers 1-1-et játszott a Sheffield United otthonában, így ebben a párosításban újrajátszás lesz. A magyar válogatott futballistát a 71. percben lecserélték.

Eredmény, FA-kupa, 3. forduló (a legjobb 32 közé jutásért)

Manchester United-Leeds United (III. osztályú) 0-1
Chelsea-Watford (II. osztályú) 5-0 
West Ham-Arsenal 1-2
Sheffield United (II)-Queens Park Rangers (II.) 1-1

Rovatok