Index Vakbarát Hírportál

A barbársággal találkoztunk Angolában

2010. január 9., szombat 19:11

Negyedórával az angolai határ átlépése után nyitottak tüzet a togói futballválogatottra. Buszukat teljesen szétlőtték, eddig hárman meghaltak, nyolc sérült állapotáról nincs jelentés. A togói elnök visszahívta csapatát az Afrika-kupáról. Musztafa Salifou, az Aston Villa középpályása hátul ült, ezért túlélte, de hallotta a golyók süvítését.

Szombat délutánra hárman haltak meg abban a brutális pénteki támadásban, amelyet egy félkatonai szervezett indított a togói futballválogatott csapatbusza ellen.

A csapat kongói edzőtáborból igyekezett a vasárnap kezdődő Afrika-kupa helyszíne, Angola felé. Nem repülővel mentek, ahogy a szervezők kérték, az olajban gazdag terület azonban meglehetősen veszélyes, mert elszakításért szeparatista erők harcolnak az angolai kormányzattal. Az akciót a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői (FLEC) szeparatista szervezet vállalta magára.

A leghíresebb játékos, Emmanuel Adebayor úgy nyilatkozott, mindenki zokogott, sokk alá kerültek, mert látták meglőtt társaikat, és a szilánkoktól is sokan megsérültek.

A sofőr mellett a pályaedzőt, Abalo Ameletét és a sajtőfőnököt, Stanislas Ocloo-t sem tudták megmenteni.

A súlyosan sérült cserekapust, Kodjovi Obilalét igen, bár jöttek olyan hírek szombat délután, hogy nem élte túl a terrortámadást. "Teljesen magánál van, érti, hol van" - mondta a johannesburgi klinika vezetője.

A román Vaslui védője, Serge Akakpo két lövést kapott, életéért Dél-Afrikában küzdenek.

Musztafa Salifou, az Aston Villa középpályása úgy emlékszik vissza az eseményekre, hogy a saját biztonsági szolgálatuk mentette meg őket. A tíz autóból nyolcat az angolaiak adtak, de azok a lövések hallatán rögtön elhúztak, csak az ő két kocsijuk maradt a busz mellett. A támadás a határátlépés után negyedórával történt.

„Olyan volt, mint egy borzalmas mozi. Hallottam a golyók süvítését. Nem tudom kiverni a fejemből. Félórán át lőttek ránk. A sofőr gyorsan meghalt, mert nem tudtunk segítséget hívni hozzá. Nekem szerencsém volt. Szerencsém, mert hátul ültem, Adebayorral és az egyik kapusunkkal együtt. A másik kapus elöl, őt meglőtték. Horrorisztikus ez az egész. Nem tudom, hogy bárki képes-e ezt feldolgozni.”

„Az afrikai futballt akartuk ünnepelni, erre barbársággal találkoztunk” - mondta az egyik segédedző.

Az egyik középpályás, Alaixys Romao kifejtette, beszéltek már a csoportban érdekelt csapatokkal, Ghánával, Elefántcsontparttal és Burkina Fasóval, és kérték:  bojkottálják a tornát.

Paulo Kassoma nagolai miniszterelnök ugyanakkor garantálta a torna biztonságát. Mi több, az ország vezetője azt szeretné, ha Togo is ott lenne a tizenhat résztvevő nemzet közt.

Erre nincs sok esély, mert a togói kormány úgy határozott, hogy hazahívja a csapatot. "Ilyen drámai körülmények között nem tudunk részt venni az Afrika-kupán. A játékosokat sokkolták az események" - közölte Pascal Bodjona kormányszóvivő.

A legfrissebb hírek szerint vasárnap reggel már útra is kelnek.

Rovatok