Index Vakbarát Hírportál

Sokkolta a togói futballistákat a sortűz

2010. január 9., szombat 09:48 | aznap frissítve

Hivatalosan még nem erősítették meg, de több forrás, köztük a goal.com és a BBC arról ír, hogy a vasárnap kezdődő Afrikai Nemzetek Kupája Togo futballválogatottja nélkül kezdődik. A csapat buszát pénteken fegyveres terrortámadás érte, amelyben az angol származású sofőr, a pályaedző, a kapus és a sajtófőnök is meghalt, még egy játékos kapott lövést.

A togói labdarúgó-válogatott tagjai és vezetése a pénteki fegyveres támadás után úgy döntött: visszalép a tornától. Az RMC rádió úgy tudja, hogy a csapat már megérkezett a luandai repülőtérre és rövidesen hazatér Loméba. A program szerint Togó hétfőn játszott volna Ghánával.

A halálos áldozatok közt a francia L'Equipe a sofőr mellett a pályaedzőt, Abalo Ameletét és a sajtőfőnököt, Stanislas Ocloo-t is említi. A súlyosan sérült cserekapus, Kodjovi Obilale szombat délután halt meg.

A legértékesebb játékos, a Manchester City futballistája, Emmanuel Adebayor nem sérült meg, de teljesen felzaklatták az események.

„Ha ilyen a biztonság, akkor mi lesz így? Ez a legnagyobb torna Afrikában, amit egy csomó ember vár, de ha az életünk van veszélyben, akkor nem hiszem, hogy itt maradunk. Megvitatjuk a csapattal mit tegyünk, de az események után nehezen tudom elképzelni, hogy a futballra tudunk figyelni” - idézte őt a BBC.

A támadásban, amely az északi Cabinda város közelében történt, összesen kilencen, köztük két játékos sebesült meg. Az agyonlőtt kapus mellett Serge Akakpót, a román FC Vaslui védőjét két lövés is eltalálta. A szilánkok több embert is megsebesítettek.

„Nem tudtunk aludni az eset után. Amit ma láttunk, borzalmas volt, előttem játékostársam eszméletlenül fekszik golyókkal a testében, csupa vér minden, sírt mindenki. Szörnyű volt. Játékosaink többsége haza akar menni a családjához” - jelentette ki Adebayor.

Thomas Dossevi, a Nantes futballistája még hozzátette, hogy jóllehet számos rendőr kísérte a buszukat, állig felfegyverzett, valószínűleg  félkatonai szervezethez tartozó személyek hirtelen tűz alá vették a járművüket. Legalább negyedórán át az ülések alá bújtak, hogy mentsék az életüket, mire elmúlt a veszély. „Nem akarunk tovább itt maradni, nem akarunk játszani az Afrika Kupán.”

A togóiak a szomszédos kongói edzőtáborukból utaztak Angolába, amikor rájuk támadtak. A térség, amelyen áthaladtak, olajban gazdag terület, amelynek elszakításért szélsőséges eszközöktől sem visszariadó szeparatista erők harcolnak az angolai kormányzat ellen.

Érdekesen reagált Souleymane Habuba, az afrikai futballszövetség képviselője. Szerinte érthetetlen, hogy a togóiak miért választották a közúti közlekedést a sokkal biztonságosabb repülőút helyett. „A támadás ellenére is megkezdődik a torna vasárnap – mondta Habuba. – CAF szabályozása egyértelmű: a csapatok repülővel kell, hogy közlekedjenek, nem pedig busszal.”

Több klub azonnal felvette játékosaival a kapcsolatot, így a Portsmouth is, amelynek négy futballistája szerepel Angolában. Gary Double a klub szóvivője elmondta, kérték az Angol Labdarúgó Szövetséget, hogy járjon el a FIFA-nál, hogy a nemzetközi szövetség szavatolja a játékosok biztonságát.

Természetesen a nemzetközi szövetség is megszólalt az ügyben, a közlemény hangsúlyozza, mélyen elítélik a támadást és alapos jelentést várnak a kontinentális szövetség elnökétől, Issa Hayatoutól.

Rovatok