Index Vakbarát Hírportál

Togo sem bojkottálja az Afrika-kupát

2010. január 10., vasárnap 09:05 | aznap frissítve

A togói labdarúgó válogatott tagjai szombat éjjel úgy döntöttek, mégsem utaznak haza, részt vesznek az angolai Afrika-kupán.

Előzőleg a togói kormány hazarendelte a válogatottat, mert a csapat buszát pénteken fegyveresek támadták meg az angolai-kongói határvidéken. A terrorakciónak - melynek elkövetését a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői (FLEC) nevű szeparatista szervezet vállalta magára - három halálos áldozata volt, a gépfegyveres támadásban a jármű sofőrje, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő veszítette életét; nyolcan megsérültek.

A csatár Tomas Dossevi elmondta, megvitatták a helyzetet, és a halottak emlékére, illetve az angolai hatóságok megnyugtató nyilatkozatainak hatására a válogatott tagjai szinte egyhangúlag döntöttek a maradás mellett, jóllehet korábban voltak olyan hírek, hogy Emmanuel Adebayor már visszarepült Londonba.

„Mindannyiunk szíve nagyon nehéz, nem örömünnep ez, de meg akarjuk mutatni játékunkat, értékeinket, és azt, hogy emberek vagyunk” - mondta a csatár, hozzátéve, hogy csalódottak az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) viselkedése miatt. A togóiak kérésének dacára a CAF nem engedélyezte, hogy a Ghána ellen hétfőre beütemezett mérkőzést néhány nappal később játsszák le.

A togói futballisták többsége előbb úgy foglalt állást, hogy a történtek után nem akar maradni. "Mindenki menne haza a családjához" - mondta a sokkhatás után Adebayor.

Paulo Kassoma angolai miniszterelnök elszigetelt cselekménynek minősítette a véres merényletet, egyúttal hangsúlyozta, a résztvevő csapatok biztonsága garantált.

A torna az eredeti menetrendnek megfelelően elkezdődik: vasárnap 20 órakor a házigazdák Malit fogadják Luandában. A B-csoport, amelynek Togo is tagja, Cabindában lép pályára.

Rovatok