Index Vakbarát Hírportál

4 gólos vezetés után omlott össze Angola

2010. január 10., vasárnap 22:30

Hiába vezetett a 77. percben 4-0-ra, sőt a kilencvenedikben 4-2-re Angola, mégsem tudott nyerni Mali ellen az Afrika-kupa nyitómeccsén. A megtáltosodó Mali a 94. percben egyenlített. A togói válogatott szerepléséről még a meccs közben is ellentmondó információk jelentek meg, most annyi biztos: hazautaztak a nemzeti gyász miatt.

Gyászszünettel kezdődött az Angola-Mali nyitómérkőzés, a pénteki terrortámadás három togói áldozatára emlékeztek a résztvevők.

„Az együttesnek azonnal el kell hagynia Angolát, és haza kell térnie Togóba. Ha néhány játékos vagy más személyek a megnyitón az ország zászlaja alatt szerepelnek, nem Togót képviselik” – mondta Gilbert Houngbo miniszterelnök.

A togóiak a három napos nemzeti gyász után visszatérnének, és csak az első meccset halasztanák el, ha erre az afrikai szövetség engedélyt ad.

Rengeteg szabálytalansággal, sok ápolással és sérülésekkel kezdődött a nyitómeccs. Félóra elteltével jött az első veszélyes helyzet, a hazaiak jobb oldali próbálkozását védte szépen Mahmadou Sidibe, a vendégek Cipruson légióskodó kapusa. A meglepetésre a kezdőből kimaradó Seydou Keita, a Barcelona futballistája a 34. percben állt csak be csereként. Két perc múlva megszületett a torna első gólja. Egy bal oldali szabadrúgás után Flavio fejelt az ötös sarkáról kapuba. Hat perc múlva pedig jobbról, Mabina beadásából, megint csak fejesből volt eredményes a szaúdi Al-Sabab csatára.

Az egész meccsen sokkal motiváltabb hazai válogatott a második félidőben sem adta alább. Bagayoko buta szabálytalansága miatt Gilberto 11-esével 3-0-ra vezetett a házigazda, a mali sztároknak momentuma sem volt egészen az utolsó negyedóráig. Manucho értékesített büntetője után mindenki azt gondolta, hogy megpecsételődött Mali sorsa.

De aztán jött az, amire senki sem gondolt, az egyenlítés. A 79. percben Seydou Keita egy óriási kapushiba után szépített, majd a 86. percben Frédéric Kanouté fejesből a második gólt is megszerezte. Már a hosszabbítás perceiben Keita a második gólját is meglőtte, és a végére teljesen széteső angolai védelem asszisztálása mellett Mustapha Yatabare kiegyenlített.

Elképesztő fordulatot hozott az első meccs, amelyben az angolai csapat, amely több mint egy órán át kifogástalanul játszott, az utolsó negyedórában teljesen összeomlott.

Jegyzőkönyv:

A csoport: Angola-Mali 4-4 (2-0)
Gólszerző: Flavio 36., 42., Gilberto 67. (11-esből), Manucho 74. (11-esből), ill. S. Keita 79., 93, Kanoute 86., Yatabare 95.


Rovatok