Index Vakbarát Hírportál

Adebayor: Engedjetek vissza minket!

2010. január 11., hétfő 11:28 | aznap frissítve

A Manchester City sztárja kijelentette, ha a szövetség megtalálja a módját, hogy lejátsszák a 3 napos gyászidőszak miatt elmaradó meccseiket, Togo visszatér az Afrika-kupára. Mindenki támogatja a döntést, Sepp Blatter már a vb mundérját védi.

„Megkértük az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) illetékeseit, próbáljanak olyan versenynaptárat kialakítani, amivel lejátszhatjuk az elmaradó meccseinket, és harcba szállhatunk" – mondta a togói sportminiszter, Christophe Tchao.

A válogatott legnagyobb sztárja, Emmanuel Adebayor csapattársaival együtt vissza akar térni Angolába, miután Togóban családjaikkal töltötték a gyászszünetet meggyilkolt társaik emlékére. „Három napig elhunyt barátainkat gyászoljuk, most itthon van a helyünk, de ha a CAF megtalálja a módját, hogy lejátszhassuk meccseinket, ott leszünk.”

A Manchester City csatára az egész csapat nevében beszélt, a visszatérést támogatja a togói kormány is. Adebayor korábban úgy fogalmazott, a tornát azonnal le kellett volna fújni, majd hozzátette, nagyon aggódik a PL-ben játszó ghánai és elefántcsontparti barátaiért, akik a támadás helyszínén, Cabindában játsszák meccseiket.

Elfogtak két embert a támadók közül

Az angolai hatóságok őrizetbe vettek két embert annak gyanújával, hogy részük volt az Afrika-kupára érkező togói futballválogatott busza elleni, 3 halálos áldozatot követelő pénteki fegyveres támadásban - közölte hétfőn az angolai állami rádió. Az António Nito tartományi ügyész által kiadott nyilatkozat szerint a két személy a Cabinda Enklávé Felszabadítási Frontjának (FLEC) tagja, amely több mint harminc éve vív harcot a terület elszakadásáért Angolától. "A két FLEC-tagot az incidens színhelyén, a Massabiba vezető úton fogták el, amely a két országot, Angolát és Kongót köti össze" - olvasható a nyilatkozatban, amelyet az Angop állami hírügynökség közölt.

A három halálos áldozatot követelő terrortámadás a FIFA-nak is komoly gond néhány hónappal az első afrikai világbajnokság előtt. Sepp Blatter már jelezte, a Angola és Dél-Afrika között óriási a különbség, de a hírhedten rossz dél-afrikai közbiztonság miatt valószínűleg nem sokakat nyugtatott meg.

A FIFA-elnökhöz csatlakozott Steven Pienaar, a dél-afrikai válogatott sztárja, szerinte a két ország két külön világ, semmi esélyét nem látja, hogy a vb-házigazdánál ilyesmi előforduljon. „Angolát polgárháború dúlta fel évtizedeken át, egészen más a két ország társadalma. Szégyen, ami történt, de úgy gondolom, helyes döntés volt folytatni a tornát, hiszen a merénylők valószínűleg ennek ellenkezőjét akarták elérni.”

Rovatok