Index Vakbarát Hírportál

800 millióból futballakadémia Debrecenben

2010. február 10., szerda 14:23

Szeptembertől 32 Debrecen környéki gyerek is akadémiás képzést kap, a klub és a város a kontinens legmodernebb létesítményét szeretné felépíteni.

A Bajnokok Ligájában szereplő Debrecen vezetői – a többségi tulajdonos, Szima Gábor, valamint Kósa Lajos polgármester -, bejelentették, hogy szeptemberre elkészül a város futballakadémiája. A pallagi beruházás összköltsége 800 millió forint, a 12 hektáros területet az egyetem adja, a kollégium a város tulajdonában van.

A tizenhárom pályát – 9 nagy füves, 1 nagy műfüves, 3 kicsi műfüves – és a hozzá tartozó kiszolgáló épületeket, orvosi központot, irodaházat a klub hozza létre, és az üzemeltetésben is szerepet vállal. 32 diákot már szeptembertől beiskoláznak.

Szima beszámolt arról is, hogy pályázati pénzeket is szeretnének kapni, a 800 millió felét így szeretnék előteremteni.

A Loki majdnem 2 milliárdot kapott az európai szövetségtől (UEFA) a sikeres BL-szereplésért, ebből az adóhivatal elvitt 400 milliót, az újabb 400 milliót az utánpótlásnevelésre fordítják.

„Jártunk már néhány akadémián itthon és külföldön is, de ha mindez megvalósul, a debreceni nem csak az ország, hanem Európa egyik legszebb, legmodernebb utánpótlásközpontja lesz” – állítja a tulajdonos.

Kósa kiemelte, hogy az akadémián a nyelvtudás megszerzése elengedhetetlen lesz, de a felvettek gazdasági ismereteket is kapnak. Akiből nem lesz profi futballista, az érettségi után az egyetem más képzésein folytathatja tanulmányait, amatőr szinten pedig az egyetemi futballcsapat játékosa lehet.

Rovatok