Index Vakbarát Hírportál

Egy U20-as vb-t meg tudnánk rendezni

2010. február 23., kedd 18:34

Magyarország megpályázhatja a 2013-as U20-as futball világbajnokság rendezési jogát. Utánanéztünk, milyen FIFA-előírásoknak kell megfelelnie a kandidáló országoknak, és ezek alapján mi Magyarország esélye a rendezésre. Költeni biztosan kell.

Magyarország három futball Európa-bajnokságra is pályázott, egyszer sem nyerte el a rendezési jogot, az olimpiai kandidálás pedig még a kezdeti stádiumban elakadt. A Fidesznél úgy gondolják, érdemesebb először alacsonyabb presztízsű tornákra pályáznunk.

A parlament sport- és turisztikai bizottságának elnöke, a fideszes Bánki Erik szerint az U20-as világbajnokság megrendezése lehet Magyarország következő célja, amihez legalább négy, a tervezett debreceni stadionhoz hasonló, 12-15 ezres létesítményt kellene építeni, vagy felújítani, hogy a FIFA érdemben foglalkozzon a magyar pályázattal. Ezen kívül azonnal hozzá kellene kezdeni a Puskás Ferenc Stadion bontásához, hogy az új nemzeti stadion, a világbajnokság központi létesítménye felépülhessen a helyén.

Az U20-as világbajnokság infrastruktúrát érintő rendezési költségei jóval elmaradnak még egy közös felnőtt Eb-rendezéstől (miután az UEFA 24 csapatosra növelte az Eb-t, az egyéni rendezés már szóba sem jöhet), pedig a létesítményekre vonatkozó előírások már az ifjúsági tornákon is szigorúak. Hat stadion a minimális követelmény, ezekben csak ülőhelyek lehetnek, bizonyos esetekben a FIFA Szervezési Bizottsága adhat felmentést a szabály alól, de az állóhelyeket nem értékesíthetik a rendezők, üresen kell hagyni őket.

Az újpesti Szusza Ferenc Stadion központi létesítménynek kicsi (12 500 néző fér be), de megfelel a FIFA előírásainak, a győri és a zalaegerszegi pályákat be kellene fejezni, a dunaújvárosi stadion ugyan csak hatezres, de kifogástalan állapotban van. A Puskásban viszont kár gondolkodni, a nemzeti stadion helyére egy újat kell felhúzni, hiába az egyetlen nagy befogadóképességű létesítmény az országban, amelyet a FIFA és az UEFA is elfogad.

Az utánpótlástorna rendezése - szemben a megpályozott felnőtt rendezvényekkel - annyival feltétlenül olcsóbb, hogy a debreceni kivételével nem kell új stadionokat építeni, a meglevők felújításával, modernizálásával is elérhető lenne az U20-as vb követelményrendszere.

Az öt legutóbbi U20-as világbajnokság adatai

Argentína, 2001
városok: 6, stadionok: 7, összes néző: 506 ezer, átlagnézőszám: 9737
Egyesült Arab Emirátusok, 2003
városok: 4 stadionok: 7, összes néző: 592 ezer, átlagnézőszám: 11 387
Hollandia, 2005
városok: 6, stadionok: 6, összes néző: 502 ezer, átlagnézőszám: 9667
Kanada, 2007
városok: 6, stadionok: 6, összes néző: 1 195 000, átlagnézőszám: 22 987
Egyiptom, 2009
városok: 5, stadionok: 7, összes néző: 1 331 000, átlagnézőszám: 25 610

A szövetség még 2010-ben dönt a 2013-as torna helyszínéről, és a földrészek közti rotációt nézve jó ötletnek tűnik a magyar pályázat, hiszen szinte biztosan európai ország kapja a világbajnokságot. A legutóbbi tíz U20-as vb-ből mindössze egy volt Európában (Hollandia, 2005), az 1991-es portugáliai torna óta Afrika kétszer, Ázsia háromszor, Észak-Amerika, Ausztrália és Dél-Amerika egyszer-egyszer volt rendező, a 2011-es vb-t pedig Kolumbiában tartják.

Az utánpótlás futballtornák rendezési jogának odaítélésénél a FIFA a létesítmények, és egyéb körülmények mellett figyelembe veszi a labdarúgás globális érdekeit is, így kerülhetett a 2007-es torna Kanadába, ahol nézőcsúcsot döntöttek (ezt Egyiptom tavaly megdöntötte), vagy a felnőtt világbajnokságra kandidáló, de lemaradó országokba (Egyiptom, Kolumbia).

A magyar rendezésnek az Egyesült Arab Emirátusokban tartott világbajnokság (2003) lehet a minta, hiszen az utóbbi idők többi rendező országában a stadionkérdés nem okozott gondot: Egyiptom felnőtt vb-re is pályázott, Argentína, Kanada és Hollandia akár holnap meg tudná újra rendezni a világbajnokságot. Az Emirátusokban rendelkezésre állt egy ultramodern központi stadion (a 66 ezres Szajed Sejk Stadion), de a többi létesítmény jóval kisebb, 10-15 ezer férőhelyes volt.

Ezeket részben a bérlő (vagy tulajdonos) klubok, részben az állam újította fel, vagy építette át, de nem akartak úgy járni, mint a portugálok az Európa-bajnokság után, ezért egyik stadiont sem bővítették 18 ezresnél nagyobbra, ennél több nézővel nem számoltak a vb utáni hasznosításnál. A többi rendezőnél is érezhető volt hasonló szándék, a hollandoknál Eindhoven, Rotterdam és Amszterdam nem szerepelt a rendező városok között, a döntőt az utrechti stadionban rendezték, ahogy a kanadai helyszínek között is volt két egészen kicsi, 10 ezres körüli létesítmény.

Kik veszik át Komanék helyét?

A hazai rendezésű világbajnokság mellett szól, hogy a szakemberek szerint a mostani U17-es válogatott az egyik legígéretesebb korosztály. A 17 évesek közül öten heteket tölthettek a Liverpoolnál, de szinte kivétel nélkül az egész csapat akadémiákon tanult futballozni. A korosztály legjobbjának az MTK támadóját, Vass Patrikot tartják, akiről edzői azt mondták, az agárdi akadémián nála tehetségesebb játékos még nem készült. Az U17-es válogatott erejét tavasszal mérhetjük le, csoportgyőztesként jutott az Eb-selejtező elitkörébe, ahol nehéz ellenfelekkel, Svájccal, Németországgal és Szerbiával találkozik.

Az U17-es válogatott kerete a legutóbbi mérkőzésén (- Írország 0-1)
Steer Bence (Vasas), Dombó Dávid (Haladás) - kapusok;
Poór Patrik (Liverpool FC), Tóth Ferenc (MTK Budapest), Vass Patrik (MTK Budapest), Adorján Krisztián (Liverpool FC) Földes Milán (MTK Budapest), Paku Roland (Győri ETO FC), Serfőző Bence (Győri ETO FC), Bodó Norbert (Haladás), Szolga Máté (Twente), Erdei Gábor (Ferencváros), Fejes János (Budapest Honvéd), Banka Szabolcs (Nyíregyháza) Vécsei Bálint (Budapest Honvéd), Erdélyi László (Budapest Honvéd), Tar Zsolt (Puskás-akadémia), Papp Máté (Puskás-akadémia) - mezőnyjátékosok

Építeni viszont akkor is kell, és míg egy felnőtt Európa-bajnokság legalább a költségek egy részét visszahozza, egy U20-as világbajnokság várhatóan nem. A nemzeti stadion építése elkerülhetetlen, az U20-as világbajnokságtól függetlenül is szükség lenne rá, de a többi beruházás – akár a klubok, magánszemélyek, önkormányzatok bevonásával – lassan, és bizonytalanul megtérülő befektetés, hiszen a stadionokat használó csapatokra átlagban 3-4 ezer néző kíváncsi bajnokikon.

Egy új stadion felépülhet Debrecenben a következő kormányzati ciklus elején, és ha befejezik a győri és zalaegerszegi stadionok korszerűsítését, valamint kibővítik a dunaújvárosit, már öt létesítmény állna készen. A Ferencváros új stadionja 2012-re készülhet el (gondot okozhat, hogy a csapat a Puskásban játszaná a meccseit, míg az átépítés zajlik), és Székesfehérváron is folyamatosan újítják fel a Sóstói stadiont, amely szintén szerepelhetne a helyszínek között.

A FIFA az év végén dönt, ha addigra legalább a fenti fejlesztéseket elvégzik, és nem makettekkel, prezentációkkal próbálják meggyőzni a döntéshozókat, a szövetség Magyarországnak ítélheti a rendezési jogot, ami elodázhatatlanná tenné a Puskás lebontását, és egy korszerű nemzeti stadion építését.

Rovatok