Index Vakbarát Hírportál

Kisteleki István hivatalosan is lemondott

2010. február 27., szombat 14:34 | aznap frissítve

Kisteleki István szombaton azonnali hatállyal lemondott a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöki posztjáról. A sportvezető az MLSZ rendkívüli közgyűlésén erősítette meg hivatalosan a tavaly december 22-én, sajtótájékoztatón tett bejelentését.

Kisteleki István ezután rögtönzött sajtótájékoztatót tartott a folyosón, ahol megismételte, hogy a bundaügy nem játszott szerepet döntésében, s már korábban elhatározta, hogy távozik. Az MTI kérdésére nem adott konkrét választ arra, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a jövőben is ő irányítsa az MLSZ-t. Véleménye szerint vannak erre megfelelő emberek, de neveket nem árult el.

A távozó elnök hozzátette: jelenlegi funkcióját az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetségben (FIFA) is megtartja a fejlesztési bizottságban, komolyabb felkérést azonban egyik szervezettől sem kapott.

Az elmúlt négy év két legkellemesebb pillanatának az U20-as válogatott dobogóra állását, valamint a telki edzőközpont megépülését tartja, a legkellemetlenebb momentumnak pedig a svéd Zlatan Ibrahimovic budapesti gólját nevezte, amely rossz álmaiban még mindig előtűnik.

Az új vezető megválasztásáig Nemes Ferenc általános alelnök irányítja az MLSZ-t. A lehetséges jelöltekkel egy öttagú előkészítő bizottság veszi fel a kapcsolatot, amelyet Helmeczy László vezet. Az újabb közgyűlés pontos időpontját még nem jelölték ki.

Nemes és Helmeczy rövid sajtótájékoztatójukon a folytonosságot, a megkezdett munka folytatását, valamint a szövetség stabilitásának megőrzését hangsúlyozták. Helmeczy szerint az elnökjelölés során nemcsak a profikkal, az amatőrökkel, hanem "politikai tényezőkkel" is egyeztetni kívánnak, bár ez utóbbi kijelentést Nemes nem tartotta szerencsésnek. Utóbbi egyértelműsítette, hogy nincsenek hosszú távú elnöki ambíciói, mert erre a posztra nyelveket beszélő vezető szükséges, márpedig ő pedig nem ilyen.

A közgyűlésen a bejelentés előtt Kisteleki István filmbejátszásokkal színesített előadásában hosszasan ismertette az általa vezetett elnökség négyéves munkájának eredményeit. A legnagyobb sikernek a szövetség gazdálkodásának rendbetételét, az MLSZ kiváló nemzetközi kapcsolatait, a telki edzőközpont megépítését, az OLLÉ pályaépítési programot és a Gyermek Labdarúgó Szövetség létrehozását nevezte.

Kiemelte: amikor 2006 januárjában átvette a szövetség irányítását, 500-700 millió forint körüli összeg volt az MLSZ adóssága. Azóta közel 600 millió forinttal nőtt a szövetség saját tőkéje, a 2009-es évet 144 millió plusszal zárta MLSZ, emellett 820 millió elhatárolt bevétele is van, amely a FIFA-tól és az UEFA-tól kapott vissza nem térítendő támogatás a telki edzőközpont számára.

A közgyűlésen elfogadták a 2009-es évről készült beszámolókat és a szövetség 2010-es pénzügyi tervét is. Az elnökség két megüresedett helyére Tarsoly Csabát és Garancsi Istvánt választották be.

A közgyűlés előtt ülést tartott az MLSZ elnöksége, és kitüntetések adományozásáról döntött. A Magyar Labdarúgásért Érdemérem arany fokozatát ítélte oda többek között Egervári Sándornak, a tavalyi U20-as világbajnokságon bronzérmet nyert válogatott szövetségi edzőjének, továbbá Esterházy Mártonnak, a januári futsal Eb lebonyolításában végzett tevékenységéért. A díj ezüst fokozatát kapta meg a korosztályos sikercsapat felkészítésében korábban részt vett két szövetségi utánpótlásedző, Both József és Sisa Tibor.

Rovatok