Index Vakbarát Hírportál

A barátságos meccsek nem nekünk valók

2010. március 2., kedd 11:07

Március 3-án Oroszország lesz az ellenfél Győrben. Erwin Koeman kapitánynak hiába lennének fontosak az ilyen meccsek, ha a játékosainak nem azok. Nincsenek játékban a mieink, de az oroszok sem.

Erwin Koeman egy Görögországgal játszott meccsen mutatkozott be, a bizonyítani akaró játékosok pörögtek, legyőztük az Európa-bajnokot, de a 2008 májusában aratott győzelem óta alig volt olyan barátságos mérkőzés, ami jól sikerült volna.

A tiranai, igen fontos selejtezőre Izraelben készült a csapat, de kilátástalan játékkal, alacsony színvonalú meccsen kikapott, és a szeptemberi, mindent eldöntő mérkőzések előtt is kikapott Romániától a Puskásban. A görögök elleni győzelem mellett csak Észak-Írországban (2008 decemberében) nyert a magyar válogatott, amelynek látszólag komoly gondot okoz felpörögni egy barátságos mérkőzésre.

Így volt ez az utolsó meccsen is, a selejtezősorozat után Koeman csapatát egy középszerű, szintén nem sokat mutató belga válogatott alázta meg. Pedig a holland kapitánynak fontos az eredmény, még a tét nélküli meccseken is (Izraelben játszatta azt a Juhász Rolandot is, aki a tiranai selejtezőn eltiltottként nem is szerepelhetett), már csak arra kellene módot találni, hogy a játékosai is így érezzenek.

Magyarország-Oroszország

03.03., Győr, ETO Park, 19.30
TV: Sport 1, vezeti: Simunovic (HOR)

Az Oroszország elleni mérkőzésnek ráadásul valóban nem sok értelme van. Egyik csapat sem lesz ott a világbajnokságon, a következő tétmeccset mindketten 2010 szeptemberében játsszák. A magyar válogatott addigi meccseinek az lenne a fő célja, hogy a kapitány az U21-es válogatottból minél több embert a keretbe építsen, amire most nem lesz lehetősége, hiszen az utánpótláscsapat Olaszországban játszik fontos selejtezőt szinte egy időben a győri összecsapással. (az időzítés rosszabb nem is lehetne, a 19.30-kor kezdődő mérkőzés elejébe belelóg az U21-es meccs).

Az MLSZ-elnök Kisteleki István távozásával Erwin Koeman posztja is bizonytalanná vált (a szurkolók már a selejtezők végén elküldték volna), így könnyen előfordulhat, hogy hiába hosszabbították meg szerződését, nem a holland feladata lesz az Eb-selejtezőkre csapatot építeni.

A magyar válogatott Oroszország ellen készülő kerete

Kapusok: Fülöp Márton (Sunderland), Király Gábor (1860 München)

Védők: Szélesi Zoltán (DVSC), Bodnár László (DVSC), Gyepes Gábor (Cardiff), Juhász Roland (Anderlecht), Vanczák Vilmos (Sion), Bodor Boldizsár (Roda), Horváth Gábor (Videoton)

Középpályások: Hajnal Tamás (Dortmund), Huszti Szabolcs (Zenit Szentpétervár), Dárdai Pál (Hertha), Tőzsér Dániel (Genk), Buzsáky Ákos (Queen's Park Rangers), Koltai Tamás (Győri ETO)

Támadók: Rudolf Gergely (DVSC), Torghelle Sándor (Augsburg), Szalai Ádám (Mainz)

Az oroszok elleni mérkőzést már lemondta a PSV bajnokiján megsérült Dzsudzsák Balázs, és a Haladásba hazaért Halmosi Péter, Babos Gábor visszavonult, Gera Zoltán pedig nem hajlandó Koeman válogatottjában szerepelni. A selejtezőkön mind a négy játékos stabil kezdő volt, hiányzásuk mellett további gond, hogy Hajnal Tamás az elmúlt négy hónapban csak 16 percet futballozott sérülése miatt, és hasonló a helyzet a berlini Dárdai Pállal is.

A keretben így a szokottnál jóval több NB I.-es játékos szerepel, de a magyar bajnokság is csak a hétvégén kezdődött, így a debreceni, győri és fehérvári játékosoknak is komoly meccshiányuk van. Hasonló a helyzet az oroszoknál, a bajnokság ott is szünetel, ami az orosz keret nagy része mellett érinti a Zenit játékosát, Huszti Szabolcsot is.

Rovatok