Index Vakbarát Hírportál

Alig lesz játékos, aki focizott mostanában

2010. március 3., szerda 13:14

Az orosz és a magyar válogatott futballtörténelme nem a mieink sikereiről szól, de most a két csapat közti tudáskülönbséget eltüntetheti, hogy az oroszok nincsenek játékban. Guus Hiddink utolsó meccsén irányítja Oroszországot Győrben.

A Magyarország-Oroszország mérkőzés valószínűleg kiegyenlítettebb lesz, mint a két csapat játékerejéből következne, hiszen egyformán nincsenek játékban a két csapat játékosai, ami segíthet eltűntetni az erőviszonyokból adódó különbséget.

Magyarország-Oroszország

03.03., Győr, ETO Park, 19.30
TV: Sport 1, vezeti: Simunovic (HOR)

A magyar válogatottnak pont az a csapatrésze van játékban, amelyre a legnagyobb feladat hárulhat: a védelme. A belga és a holland bajnokság három játékost ad a magyar kezdőbe, Juhász Roland, Vanczák Vilmos és Bodor Boldizsár játékban vannak, ahogy a kapus Király Gábor is folyamatosan véd a Bundesliga II.-ben.

A középpálya és a csatársor már inkább az oroszokhoz hasonló gonddal küzd, Buzsáky Ákos stabil kezdő a QPR-ben, de a magyar bajnokság még csak egy hete kezdődött el (Szélesi Zoltán és Rudolf Gergely a DVSC játékosai), Huszti Szabolcs pedig a szünetelő orosz bajnokságból, a Zenitből érkezik. A keret két Bundesliga-légiósa, Hajnal Tamás és Dárdai Pál hosszú sérülés után csak nemrég tért vissza.

A magyar válogatott Oroszország ellen készülő kerete

Kapusok: Fülöp Márton (Sunderland), Király Gábor (1860 München)

Védők: Szélesi Zoltán (DVSC), Bodnár László (DVSC), Gyepes Gábor (Cardiff), Juhász Roland (Anderlecht), Vanczák Vilmos (Sion), Bodor Boldizsár (Roda), Horváth Gábor (Videoton)

Középpályások: Hajnal Tamás (Dortmund), Huszti Szabolcs (Zenit Szentpétervár), Dárdai Pál (Hertha), Tőzsér Dániel (Genk), Buzsáky Ákos (Queen's Park Rangers), Koltai Tamás (Győri ETO)

Támadók: Rudolf Gergely (DVSC), Torghelle Sándor (Augsburg), Szalai Ádám (Mainz)

Az orosz keretben túlnyomó többségben hazai játékosok szerepelnek, a várható kezdőcsapatban Biljaletgyinov (Everton), Arsavin (Arsenal) és Progrebnyak (Stuttgart) játszik folyamatosan, bár az utóbbi hetekben Pavljucsenko is visszaverekedte magát a Tottenham kezdőjébe, és fontos gólokat szerzett. A többiek az alapozás végén járnak, hiszen az orosz bajnokság március 13-án kezdődik.

Erwin Koeman a sajtótájékoztatón elmondta, szándékosan kért nehéz ellenfeleket, mert csak így tud felkészülni csapatával a szeptemberben kezdődő Eb-selejtezőkre. „Négy előkészületi meccset játszunk a tétmérkőzések előtt, és mindjárt az első, a szerdai, oroszok elleni is komoly erőpróba lesz” – mondta Koeman, aki nem foglalkozik azzal, hogy talán nem is az ő feladata lesz majd a csapat felkészítése.

„Célunk az, hogy a második helyen végezzünk csoportunkban, és ennek elérése érdekében egyénileg, és csapatként is a lehető legtöbbet kell kihoznunk magunkból. A kreativitással, a technikai képességekkel nincs probléma, de mentálisan még erősebbnek kell lennünk, mert ahhoz, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, a puszta tehetség nem elég. A svéd, a finn és a magyar válogatott között nincs nagy különbség, ha céltudatosan dolgozunk, elérhetjük a második helyet” – nevezte meg a magyar válogatott célját a holland kapitány.

A két csapat közös futballtörténelme parádésan indult (Moszkvában két nap alatt kétszer is nagyon megvertük az oroszokat – 0-9, 0-12), de az utóbbi mérkőzések már kevés sikert hoztak. 1993-ban vb-selejtezőn oda-vissza kikaptunk, az utolsó győzelemhez 1978-ig kell visszamennünk: akkor Várady és Szokolai góljaival 2-0-ra vertük a Szovjetuniót.

Rovatok