Index Vakbarát Hírportál

Legyőzhettük volna Oroszországot

2010. március 3., szerda 21:50

A magyar válogatott nem játszott jól, de a semmit nem mutató Oroszországgal szemben a barátságos mérkőzés kétharmadában fölényben futballozott. Az oroszok 25 percet voltak hajlandóak játszani, kiegyenlítették a szerencsés magyar gólt Guus Hiddink utolsó meccsén.

Erwin Koeman érdekes felállással játszatta a magyar válogatottat, három védő előtt három védekező középpályás játszott, a két szélső Huszti Szabolcs és Rudolf Gergely voltak, Torghelle Sándort nekik, vagy az irányító Buzsáky Ákosnak kellett megtalálnia.

Az új taktikai felállás (Svédországban próbálkozott hasonlóval Koeman) sikerét nehéz volt lemérni, mert ehhez ellenfél kellett volna, az orosz válogatotton azonban már az első percekben látszott, hogy nem sok kedve van futballozni.

A magyarok sem játszottak ellenállhatatlanul, de enyhe fölényt tudtak szerezni, amit már eredményként kell elkönyvelnünk, mert a passzok sebességén, és a labdabiztosságon látszott, hogy az ellenfélnek sokkal jobb játékosai vannak. Az első félidőben két nagyobb helyzetet tudott kialakítani Oroszország, az elsőnél Király Gábor jött ki borzalmasan egy beadásra (Bodor Boldizsárnak a gólvonalon kellett tisztáznia), majd Pogrebnyak ügyetlenkedett el egy lövőhelyzetet.

A magyaroknak többször is sikerült az orosz védelem mögé kerülniük, a beadásokból nem lett komoly veszély. A szünet előtt hat perccel aztán megérdemelten szerezték meg a vezetést a hazaiak. Bodnár László átlövése megakadt a 16-oson belül, Juhász Rolandot kétszer is blokkolták, a második után a labda Vanczák Vilmos elé került. A hátvéd lövésébe már csak beleütni tudott Akinfejev, a labda a bal alsóba csorgott.

A szünetben hármat is cserélt az utolsó meccsén irányító Guus Hiddink, de az oroszok játéka nem lett sokkal jobb Arsavinnal sem. Néhány kisebb magyar helyzet után mégis kiegyenlítettek, Torghelle maradt le egy szöglet után Biljaletgyinovról, aki három méterről a kapu közepébe térdelte a labdát az 59. percben. Az egyébként is bizonytalan Király is kijöhetett volna a beadásra, a közelről kapott lövéssel szemben már nem volt esélye.

A gól után egy rövid időre fölénybe kerültek az oroszok, de Erwin Koeman is frissítette csapatát, gyorsan visszaállt az enyhe magyar fölény. Huszti Szabolcs passzaiból Torghelle és Rudolf Gergely is gólt szerezhetett volna, a lefújás előtt pedig Tőzsér Dániel szabadrúgása kerülte el pár centivel a bal felső sarkot.

A magyar válogatott megérdemelte volna a győzelmet, mert többet tett érte. Jól nem, de Oroszországnál jobban játszott: egy lényegesen erősebb csapattal szemben tudott fölényben futballozni. És ez akkor is dicséretes, ha az ellenfelet nem érdekelte a mérkőzés.

"Az első félidőben jobban játszottunk ellenfelünknél, több lehetőségünk adódott mint az orosz válogatottnak, megérdemelten szereztünk vezetést. A második játékrészben aztán az oroszok megmutatták, hogy jó és gyors csapatuk van, de mezőnyfölényük ellenére sem jutottak el egy ideig komoly gólszerzési lehetőségig. Kár, hogy aztán egy buta találatot kaptunk és egyenlítettek - értékelt Erwin Koeman szövetségi kapitány. A félidő második részére feljavultunk, gólt is szerezhettünk volna, megvolt erre a lehetőségünk. Összességében elégedett vagyok a csapat teljesítményével, külön köszönet jár a győrieknek a kitűnő játéktérért."

"Nagyon örülök és boldoggá tesz, hogy utolsó meccsemet az orosz válogatott szakvezetőjeként barátom és honfitársam, Erwin Koeman ellen vívhattam" - jegyezte meg a meccs után Guus Hiddink, az oroszok leköszönő szövetségi kapitánya.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Oroszország 1-1 (1-0)
Győr, 10.423 néző, v.: Ante Vucemilovic Simunovic (horvát)
Magyarország: Király - Bodnár, Juhász, Vanczák, Horváth (Dárdai, 72.) - Szélesi, Bodor (Hajnal, 62.) - Huszti, Buzsáky (Tőzsér, a szünetben), Rudolf (Szalai, 79.) - Torghelle
Oroszország: Akinfejev (Gabulov, a szünetben) - Anyukov, Kologyin (V. Belezuckij, 83.), Janbajev, Ignasevics - Biljaletgyinov (Bisztrov, 84.), Gyenyiszov, Szemszov (Arsavin, a szünetben), Zirjanov - Szemak, Pogrebnyak (Pavljucsenko, a szünetben
Gólszerzők: Vanczák (39.), illetve Biljaletgyinov (59.)
Sárga lap: Akinfejev (44.), Gyenyiszov (49., 89.), Janbajev (55.)
Piros lap: Gyenyiszov (89.)

Rovatok