Index Vakbarát Hírportál

Bejött: a skót foci szar lett, mint a magyar

2010. március 9., kedd 14:29

Hiába indult hat skót kupacsapat a 2009-10-es szezonban, gyengébb átlagot mutathatnak fel, mint a magyarok, amelyek a Debrecen miatt újra a térképre kerültek.

Szűk egy éve nyilatkozta azt a skót Hearts akkori szakvezetője, László Csaba, ha nem figyel Skócia, hamarosan a magyar futball szintjére süllyedhet vissza. Olyan szar lesz a focitok, mint a magyar - jelentette ki.

Az edinburgh-i klubtól azóta menesztett erdélyi edző akkor még nem gondolhatta, hogy már ebben a szezonban beteljesül a jóslata.

A hat skót kupacsapat ugyanis az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) idei koefficiense szerint 2,666-tal fejezte be a küzdelmeket, Magyarország mellett viszont 2,75 szerepel.

Mindez egyértelműen a Debrecennek köszönhető, amelyik öt meccset nyert a selejtezőben, és négy bónuszpontot kapott a BL-be jutásért.

A skótok megalázó vereségeket szenvedtek, a Falkirk a liechtensteini Vaduz ellen zuhant ki, az Aberdeen 8-1-gyel a cseh Olomouccal szemben. A Motherwellt az Újpesthez hasonlóan a román Steaua intézte el.

A már említett Hearts a horvát Dinamo Zágrábtól kapott egy négyest, és a visszavágón ugyan nyert, de esélye sem volt a továbbjutásra.

A Glasgow Rangers a Bajnokok Ligájában, a Celtic az Európa Ligában múlta alul önmagát. A Rangers negyedik lett a csoportjában, a román Urziceni is négyet vágott neki Glasgow-ban.

Skócia az öt évre kivetített rangsorban így is simán vezet, de a visszaesésük érzékelhető. Magyarország pedig az eddig megszokott 1-es koefficiensről – az elmúlt négy évben ennyire voltak jók a hazai csapatok - jócskán előrelépett.

A 2010-es vert mezőnyben van még Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Norvégia, Svédország. Moldovát éppen csak verjük, a fehéroroszok viszont idén is kiugrottak a BATE Boriszovnak hála.

Rovatok