Index Vakbarát Hírportál

Háromszázmilliárdért fejlesztene a ManCity

2010. március 14., vasárnap 14:59

Szerződést írt alá a manchesteri önkormányzat és a város egyik klubja, a City, hogy a futballklub stadionja körüli 200 hektáros területet egymilliárd font értékben fejlesztik a jövőben.

Egy kisebb városrész újulhat meg a Manchester City stadionja körül a jövőben. A klub, annak arab tulajdonosai és a város vezetői állapodtak meg erről, a fejlesztés összértéke egymilliárd font, azaz majdnem háromszázmilliárd forint is lehet.

A fejlesztés a City of Manchester Stadion összesen 200 hektáros környékére koncentrál majd, a városnak ez a keleti fele az egyik legszegényebb részek közé tartozik. Maga a stadion is új, hiszen 2002-ben adták át, a Nemzetközösségi Játékokra. A terület szerepelt központi helyszínként Manchester sikertelen 2000-es olimpiai pályázatában is.

A megállapodás egyelőre elvi, így még futurisztikus látványterveket sem mutattak be. Annyi biztos, hogy a City-stadion környékén hatalmas üres, letisztított területek találhatóak. De itt van a Sportcity is, ami több sportingatlant foglal magába, itt van például a világ talán legmodernebb kerékpárpályája is, ezt szintén néhány éve adták át.

A tervek arról szólnak, hogy további sportlétesítményekkel árasztják el a területet, ezek között lehet a City új edzőközpontja, amelyet a Milan világhírű milanellói komplexuma mintájára építenének fel. Első körben a stadion főbejárata előtt alakítanak ki egy hatalmas teret, de megállót kap itt a manchesteri gyorsvasút tervezett új vonala is. Emellett pedig az is elképzelhető, hogy a jelenleg 48 ezres City of Manchester Stadiont is kibővítik.

A megállapodást a klub és a város kötötte, de az biztos, hogy fontos szerep jut majd az arab emírségekbeli tulajdonosoknak. Az arabok eddig sem sajnálták a pénzt, manchesteri ténykedésük során már legalább 800 millió fontot elpörgettek.

Rovatok