Index Vakbarát Hírportál

A Barca esélyt sem adott a Stuttgartnak

2010. március 17., szerda 23:20

A Barcelona könnyedén, 4-0-ra legyőzte a Stuttgartot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, és 5-1-es összesítéssel jutott tovább. A Girondins Bordeaux is ott van a nyolcban, miután a két kiállítást, és két hatalmas gólt is hozó meccsen 2-1-re legyőzte az idegenben is elvert Olympiakosz Pireuszt.

Tizenhárom percig tartott a Barcelonának, hogy lehűtse az 1-1-es első meccs után csodában reménykedő stuttgartiakat: Lionel Messi vezetgette a labdát a pálya közepén, mivel nem támadta senki, rágyorsított, majd 18 méterről óriási gólt ragasztott a jobb felső sarokba. Jens Lehmannak esélye sem volt, a katalánok összesítésben már vezettek.

Újabb tíz perc telt el komoly Barca-fölénnyel, és a 22. percben szép akció végén növelte előnyét a címvédő. Messi tett a furcsa helyen feltűnő Yaya Touré elé zseniális labdát, a védekező középpályás a balszélső helyéről középre passzolt, az érkező Pedro a kapuba belsőzött.

A második gól után leült a meccs, mindkét csapat elfogadta a párharc végeredményét. A Stuttgart képtelen volt a Barcelona védelme mögé kerülni, a katalánok pedig nem erőltették a játékot, egészen a 60. percig semmi nem történt a pályán. Ekkor újra megrázta magát a Barca, és egy barcelonás akció végén Messi 17 méterről, középről belőtte a harmadikat.

Messi nem járt messze a mesterhármastól sem, előbb fejesből szerezhetett volna gólt, majd egy átemelést mért el kevéssel. A Barcelonában megsérült Sergio Busquets, helyette Zlatan Ibrahimovic jött a pályára, ezzel az összesítésben 4-1-re vezető katalánoknál négy csatár lett a pályán.

Ibrahimovicsnak a gól ugyan nem jött össze, de a 89. percben gólpasszt adott a védők közül kilépő Bojan Krkicsnek, aki első labdaérintésével elpörgette a labdát Lehmann mellett. A Barcelona nagyon simán jutott a legjobb nyolc közé, a tavalyi Lyon elleni idegenbeli 1-1 után ötöt rúgott, a Stuttgart megúszta néggyel. A németek a párharc során egy félidőn át voltak versenyben, a Nou Campban semmi esélyük nem volt.

Az Athénban is nyerő Bordeaux hazai pályán már az 5. percben megszerezte a vezetést az Olimpiakosz ellen: Yoann Gourcuff pazar szabadrúgásgólt vágott, és úgy tűnt, ezzel mindent el is döntött.

A Bordeaux fölényben játszott, Gourcuff még az első félidőben lőtt egy kapufát is szabadrúgásból, de a szünet előtt már a görögöknek is volt helyzetük. A második félidőben a bíró lett a főszereplő, előbb az Olympiakoszból Matt Derbyshire kapott két sárgát (egyet jogosan) hét percen belül, majd a franciáktól Diarra is megkapta második lapját egy szabályos labdaszerzés után.

A két piros között a görögök egy Gourcufféhoz hasonlóan nagy góllal kiegyenlítettek: Konsztantinosz Mitroglu egy bedobással kapura fordult, és a tizenhatos sarkáról bődületesen nagy gólt lőtt Carraso kapujába. Ekkor már csak egy gólra volt a továbbjutástól az Olympiakosz.

Az utolsó percekben mindent megpróbáltak a görögök, de a francia kontrákban is benne volt a gól, és végül a Bordeaux döntötte el a meccs és a továbbjutás sorsát. A korábban két komoly helyzetét is elszórakozó Chamakh érkezett jó ütemben egy beadásra a 87. percben, és a védőjét túlugorva bólintott a görögök kapujába. A Girondins kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel jutott a legjobb nyolc közé.


Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:

FC Barcelona (spanyol)-VfB Stuttgart (német) 4-0 (2-0)

gól: Messi (13., 60.), Pedro (22.), Krkic (89.)
Továbbjutott: az FC Barcelona 5-1-es összesítéssel

Girondins Bordeaux (francia)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 2-1 (1-0)
gól: Gourcuff (5.), Chamakh (88.), illetve Mitroglu (65.)
piros lap: Diarra (68.), illetve Derbyshire (60.)
Tj.: a Girondins Bordeaux kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel

Rovatok