Index Vakbarát Hírportál

Ha csak az 1-1-et védjük, kiesünk

2010. március 17., szerda 12:10

Pep Guardiola a BL-nyolcaddöntők visszavágóján nem akar a kiesett Madrid sorsára jutni, a Stuttgart élete meccsére készül Barcelonában, ahol még soha nem nyert. A gyenge formában levő Olimpiakosz megpróbálja a lehetetlent Bordeaux-ban.

Már az első mérkőzés előtt is a Stuttgart-Barcelona párharc tűnt a legegyértelműbbnek a BL-nyolcaddöntők közül, a stuttgarti 1-1 után nagy meglepetés lenne, ha a németek jutnának a nyolc közé. Pedig a VfB győzhetett volna hazai pályán, az első félidőben lefocizták a pályáról a címvédőt, de Zlatan Ibrahimovic góljával a Barcelona előnyből kezdi a visszavágót.

A Stuttgart még soha nem nyert Spanyolországban, de az idei BL-kiírásban még veretlen idegenben. Két évvel ezelőtt már találkoztak a Barcelonával, akkor a hazai 0-2 után idegenben is kikaptak (3-1). Ennél most jobb helyzetből várja a visszavágót a nyolcba még soha nem jutó Stuttgart, amely a legutóbbi 14 meccsén szerzett gólt, de csak egyszer fordult elő, hogy nem kapott.

A Barcelona két nappal kevesebbet pihent a meccsre, de a Stuttgarttal ellentétben győzelemmel tudta le a hétvégi rangadóját: a Valencia ellen Lionel Messi parádézott, a Stuttgart pedig kikapott a Schalkétól. A címvédő Barcelona zsinórban harmadszor jutna a negyeddöntőbe, és erre jó esélye van, hiszen 21 döntetlennel kezdett párharcból 17-szer továbbjutott hazai pályán.

„Ha védekezni mennék fel, már csomagolhatnánk is – mondta Pep Guardiola a mérkőzés előtt. – Úgy készülünk, ahogy tavaly a Lyon ellen hasonló helyzetben (akkor 5-2-re nyert a Barca a lyoni 1-1- után), ha nem így tennénk, nem lenne helyünk a BL-ben. Úgy kell kimennünk, mintha döntőt játszanánk, mert a Madrid példája is mutatja, hogy bármikor meglephetik az embert szervezettséggel, okos taktikával. Számítok a szurkolóinkra, ez a meccs telt házat érdemel.”

„Fegyelmezettebbnek kell lennünk, mint az első meccsen, és mindennél fontosabb, hogy jobban megbecsüljük a labdát, mint Stuttgartban – mondta Christian Gross, a VfB edzője. – Ugyanazzal a csapattal kezdek, mint hazai pályán, és remélem, hogy a játékosaim ugyanúgy odateszik majd magukat, mint három hete. Vannak rutinos embereim, akik éltek már meg hasonló csatákat, nekik segíteniük kell a fiatalabbakat. Nagy meccsre készülünk Barcelonában.”

A görög címvédő Olimpiakosz Pireusz hazája bajnokságában egyre távolabb kerül a címvédéstől, és hazai veresége után a Bajnokok Ligájában sincs sok esélye a Girondins Bordeaux-val szemben. A görögök legutóbbi 13 meccsükből csak ötöt nyertek meg, a Bordeaux is kisebb hullámvölgyben van, de még így is vezetik a Ligue 1-et.

A BL-ben állva maradt csapatok közül a Girondins mérlege a legjobb, hat győzelme mellett egy döntetlenje van, mindhárom hazai meccsét megnyerte, és története során még soha nem esett ki európai kupából úgy, hogy megnyerte az első meccset. Az Olimpiakosz legutóbbi 32 idegenbeli európai kupameccséből csak kettőt tudott megnyerni, és 29 elveszített első meccse után mindössze háromszor tudott továbbjutni egyenes kieséses szakaszban.

„Az Olimpiakosznak gólt kell lőnie a továbbjutáshoz, ez a mi játékunknak kedvez – mondta Lauren Blanc, a Bordeaux edzője. – Mostanában nincs meg bennünk a kellő tűz, de bízom benne, hogy a görögök ellen újra izzani fog a csapat. Tisztelem az Olimpiakoszt, de úgy érzem, a Bordeaux fog továbbjutni, de ezért játékosaimnak harcolni kell.”

„Megvoltak a helyzeteink hazai pályán is, de nem sikerült gólt szereznünk – mondta Bozidar Bandovics, az athéniak edzője. – Csak rajtunk múlik, hogy megfordítjuk-e a párharcot. Mindent bele kell adnunk, mert jó csapat az ellenfelünk, ráadásul előnyből várja a visszavágót, így ha eredményt akarunk elérni, egyénileg és csapatként is a maximumot kell kihoznunk magunkból.”

Rovatok