Index Vakbarát Hírportál

Messinél nincs jobb a világon

2010. március 18., csütörtök 10:35 | aznap frissítve

A Barcelona aranylabdása zseniális játékával jutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé, a Stuttgart elleni meccs után mindenki a 22 éves argentint dicséri. A Bordeaux a BL legjobb mérlegével jutott nyolcba, de egy jogtalan kiállítás miatt nehéz helyzetben várja a negyeddöntő párosítását.

Lionel Messi a 13. percben belőtte a Barcelona első gólját, és ezzel tulajdonképpen mindent eldöntött. Az aranylabdás az egész meccsen kiválóan játszott, a németek nem tudtak mit kezdeni vele, az első gól előtt pedig meg sem próbálták: Messi 40 méteren át vezette a labdát háborítatlanul, mielőtt kilőtte a kapu jobb felső sarkát. A mérkőzés és a továbbjutás itt el is dőlt, a második gól (Messi ebből egy gyönyörű passzal vállalt részt) után félő volt, unalomba fullad a nyolcaddöntő.

A Stuttgart elszánt volt, de ennek nem sok eredménye volt, a Barcelona úgy focizta le a németeket a pályáról, hogy Messin kívül senki nem játszott kiemelkedően jól a címvédőnél. A mérkőzés után természetesen mindkét edző az argentin csatárral foglalkozott, Pep Guardiola egyszerűen a világ legjobbjának nevezte.

„Agresszíven kezdtünk, nem hagytunk sok levegőt a Stuttgartnak – mondta Guardiola. – Alacsony termetű játékosokból áll a csapatunk, de a mai meccsen nagynak érezhettük magunkat. Elégedett voltam Henry-val centerben, de még ennél is agresszívebbnek kell lennie a kapu előtt, és Ibrahimovic is megértette az okát, amiért a padon kezdett. A negyeddöntőben bárkit kapunk, két kimagaslóan jó meccset kell produkálnunk, hogy továbbjussunk.”

A Stuttgart egyszer sem találta el a Barcelona kapuját a 90. perc alatt, a németek egyetlen lövéssel hozták le a meccset, miközben a hazaiak 14 próbálkozásából nyolc eltalálta a kaput, négy gól lett.

„Hiányzott belőlünk az a bátorság, ami három hete jellemezte a Stuttgartot. Jobb védekezéssel talán nyomás alá helyezhettük volna a középpályájukat, de nem tudtuk tartani a lépést a Barcelonával, amely egyénileg, és csapatként is közel tökéletes. Ellenfelünknek extra motivációt nyújtott a Real Madrid kiesése, a mi továbbjutási esélyeink pedig soha nem voltak különösen nagyok. Hihetetlen, hogy Messi még mindig csak 22 éves” – mondta Christian Gross.

Kevesen várták, hogy még izgalmas lehet a bordeaux-i visszavágó azután, hogy a Girondins Athénban is elintézte a gyenge formában levő Olimpiakoszt, de az utolsó szűk félórában a görögök egy gólra voltak a továbbjutástól. A mindent eldöntő gólt végül Marouane Chamakh bólintotta be, az egész sorozat legjobb mérlegével álló Bordeaux (7 győzelem, 1 döntetlen) megérdemelten jutott a nyolc közé.

Az első két gólja igen látványos volt, Yoann Gourcuff szabadrúgását (Dzsudzsák Balázs Ajaxnak lőtt tavalyi góljára hasonlított, csak a másik oldalról) Mitroglu óriási bombával egyenlítette ki. A furcsa felfogásban vezető Olegárió Benquerenca játékvezető nyolc sárgát és három pirosat osztott ki, amit különösen a franciák bánhatnak, hiszen Alou Diarra – jogtalan – piros lapja miatt hiányozni fog a negyeddöntőről.

„Jól kezdtünk, és meg is szereztük a vezetést, de tíz a tíz ellen idegesek lettünk, ami nem csoda, hiszen Diarra nélkül nem ugyanaz a csapat a Bordeaux – mondta Lauren Blanc, a Girondins edzője. – A BL-ben nincs helye hibának, ebben még fejlődnünk kell, de már így is gyönyörű, amit elértünk. Iszonyú nehéz sorozat áll előttünk, a francia bajnokságban nehéz meccseink jönnek, és Ligakupa-döntőt is játszunk.”

„A hét lehetséges ellenfélből hattal szemben esélytelennek tartanak minket a negyeddöntőben, én mégsem hiszem, hogy a Lyon lenne a nekünk való ellenfél. Csak egyet szeretnék igazán: elkerülni a Barcelonát” – mondta az elődöntőbe jutásról Blanc.

„Gratulálok a Bordeaux-nak, megérdemelten jutottak tovább, de a saját csapatomra is büszke vagyok, nagyon jó visszavágót produkáltak – mondta Bozidar Bandovics, az Olimpiakosz edzője. – Hátrányból kezdtünk, úgyhogy muszáj volt támadóbban játszanunk, de gyorsan gólt kaptunk, ami mindent átírt. Az egyenlítésünk után benne volt a meccsben a továbbjutásunk, de végül nem jártunk sikerrel. Talán egy kicsivel több hiányzott a játékosaimból.”

A legjobb nyolcba jutott csapatok

Barcelona, Girondins Bordeaux, Inter, CSZKA Moszkva, Bayern München, Manchester United, Olympique Lyon, Arsenal
A negyeddöntők első mérkőzéseit március 30-31-én, a visszavágókat április 6-7-én játsszák. A sorsolás március 19-én, pénteken 12 órakor lesz Nyonban, ekkor a negyeddöntőket, és az elődöntők párosítását is kihúzzák.

Rovatok