Index Vakbarát Hírportál

Ferguson: Megérdemelten nyert a Bayern

2010. március 31., szerda 10:53 | aznap frissítve

A BL-negyeddöntők első fordulója után Alex Ferguson és Louis van Gaal egyetértettek abban, hogy a Bayern München jogosan győzte le a szokottnál tompább Manchester Unitedet. Wayne Rooney sérülése ellenére a United az esélyes a visszavágón. A Lyon rengeteg helyzetet hozó meccsen 3-1-re verte a Bordeaux-t, de eltiltások miatt a Girondins fordíthat hazai pályán.

A Bayern München tartalékosan, egy erősebb ellenféllel szemben is képes legnagyobb erényével, küzdőszellemével eredményt elérni. A németektől nagyon hiányzott Arjen Robben, ráadásul a 2. perc elején Rooney gólja semmissé tette Louis van Gaal taktikai elképzeléseit.

A Bayern 10 perc alatt összeszedte magát, és - bár voltak komoly angol helyzetek is -, végig jobban játszott ellenfelénél. Franck Ribéry és a hajrában Ivica Olic góljaihoz szerencse is kellett, de jogosan győztek, hiszen Edwin van der Sar több bravúrt is bemutatott. A MU tompa volt, elsősorban a támadói fogtak ki gyenge napot, a szünet után szinte egyáltalán nem tudták megtartani a labdát az ellenfél térfelén, sok labdát adtak el.

„Rettenetes volt a 2. percben gólt kapni, de a csapatom hihetetlen tartást mutatott, és visszakapaszkodott a világ egyik legjobb csapatával szemben – dicsért Louis van Gaal. – Már az első félidőben is jobbak voltunk, a másodikban pedig megmutattuk, megfelelő hozzáállással mire vagyunk képesek. A hazai pályán kapott gól miatt csak kis előnnyel utazunk Manchesterbe, de a Bayern München mindenhol képes gólt szerezni. Büszke vagyok a játékosaimra.”

Sir Alex Fergusont elsősorban a Bayen győztes góljánál megsérülő Wayne Rooney állapota izgatta. A skót szakember szerint nem vészes a 34. idei gólját szerző csatár állapota, de a Chelsea elleni rangadót valószínűleg kénytelen lesz kihagyni.

„Nem játszottunk elég jól, sok labdát szórtunk el, pedig a mi játékunknak a labdabirtoklási fölény az alapja. A Bayern jobb volt, ezt be kell ismernünk. Nyomás alatt tartottak minket, a pálya minden részén azonnal letámadtak, és szerencséjük is volt mindkét góljuknál. Az Old Traffordon sokkal jobbak leszünk, megvan az idegenben lőtt gólunk, ami nagyon sokat érhet. Ha jobban vigyázunk a labdára, és a saját játékunkat játsszuk, kiharcolhatjuk a továbbjutást hazai pályán.”

A statisztikák is megerősítik Ferguson szavait, Nani 52 százalékos passzpontosságánál ugyan jobb volt Park (67 százalék), de a koreainak mindössze 10 jó átadása volt, és a gólja ellenére Rooney is gyengébb volt: 59 százalékos pontossággal 13 jó passza volt. A másik oldal hasonló adatai: Pranjic (82 százalék, 42 jó passz), Van Bommel (81, 46), Olic (83, 20), Altintop (75, 42).

Kiváló meccset játszott a Lyon és a Bordeaux, a francia rangadóban minden volt: kapufák, kapusbravúrok, fordulatok, és egy nagyon sokat érő, illetve sokba kerülő játékvezetői hiba. A hatalmas iramú első félidőben a két gyors gól után a Lyon másodszor is megszerezte a vezetést, a szünetre 2-1-es hazai vezetéssel mentek, ami egyik félnek sem volt rossz eredmény.

A BL legjobb eredménysorával álló Bordaux-ból nagyon hiányzott az eltiltott Diarra, a szűrő nélkül uralta a középpályát a Lyon, de a magabiztos győzelemhez egy vitatható játékvezetői ítélet kellett (másodpercekkel azután, hogy a Bordaux lőtt hatalmas kapufát): Cissokho lövése kézen találta a bevetődő védőt a 16-oson belül, a megítélt büntetőt Lisandro bepasszolta, így az Olympique kétgólos előnyről kezdheti a visszavágót.

„A Bordeaux azért jött, hogy legalább egy gólt szerezzen, de mi nem estünk össze akkor sem, amikor összejött ellenfelünknek az egyenlítés – mondta Claude Puel, a Lyon edzője. – Sajnálom, hogy nem szereztünk még egy gólt, így teljesen nyílt a párharc. A Bordeaux bárkire képes komoly nyomást gyakorolni hazai pályán, ráadásul mi nem számíthatunk Lisandróra, aki nagyot játszott ma, és Govoura, miközben a Bordeaux-ba pedig visszatérhet Diarra. Nagyon nehéz visszavágóra számítok.”

„Talán meglepő, amit mondok egy 3-1-es vereség után, de nagyon elégedett vagyok a csapatommal, régen láttam ilyen jól játszani a fiúkat – kezdte Laurent Blanc, a Bordeaux edzője. – Rengeteg helyzetet hozott a meccs, lehetett volna sokkal több gól is, de mindkét kapus világklasszis teljesítményt nyújtott. 2-1-nél teljesen nyílt volt a mérkőzés, de mi kapufát lőttünk, válaszul a Lyon belőtte a harmadikat, így komoly előnyben van.”

BL, negyeddöntő, első mérkőzések

Bayern München (német)-Manchester United (angol) 2-1 (0-1)
gól: Ribéry (77.), Olic (92.), illetve Rooney (2.)

Olympique Lyon (francia)-Girondins Bordeaux (francia) 3-1 (2-1)
gól: Lopez (10., 77. - utóbbit 11-esből), Bastos (32.), illetve Chamakh (14.)

Rovatok