Index Vakbarát Hírportál

Petry: A törökök bosszút akarnak állni

2010. április 2., péntek 16:58

A Genclerbirligi elnöke által bundázással vádolt Petry Zsolt hazugságnak nevezte Ilhan Cavcav vádjait, a magyar válogatott kapusedzője szerint azért hozták hírbe, mert 1996-ban feljelentette a klubot elmaradt fizetése miatt.

Egykori klubja, a török Genclerbirligi edzője azzal vádolta meg Petry Zsoltot, hogy 1995-ben 25 ezer dollárért eladta a magyar válogatott törökországi Eb-selejtezőjét. A 38-szoros válogatott magyar kapus védett a 2-0-s hazai győzelemmel végződött isztambuli selejtezőn, de az Index kérdésére elmondta, az elnök kicsinyes bosszújáról van szó, semmiféle megkeresés nem történt.

„Belgiumból igazoltam Törökországba, két évre írtam alá a Genclerbirligihez, de egy év után vissza akartam térni a Charleroi-hoz. A törökök egymillió márkát kértek értem, ennyit biztosan nem tudott volna kifizetni értem egyik érdeklődő sem, de a szerződésemben volt egy kitétel, hogy a kontraktus érvényét veszti, ha a Gencler egy hónapot késik a járandóságom kifizetésével” – idézte fel az 1996-ban lezajlott történetet a magyar válogatott kapusedzőjeként dolgozó Petry.

„Úgy terveztem, feljelentem a klubot a FIFA-nál, de amikor ezt közöltem a török klub vezetőségével, az elnök fenyegetőzni kezdett. Azt mondták, jó lesz, ha figyelek a családomra, de engem is érhet valamilyen baleset. Ekkor került szóba először, hogy meg fognak vádolni bundázással, de engem nem érdekeltek a fenyegetések, feljelentettem a klubot, és a FIFA nekem adott igazat, így ingyen igazolhatóvá váltam.”

Petry elmondta, még őt is meglepte, hogy Ilhan Cavcav egy parlamenti bizottság előtt ilyen szemenszedett hazugságokat engedett meg magának. Az elnök azt állítja, készpénzzel fizették le a magyar kapust, így semmiféle bizonyítéka nem lehet a vádakra. Petry hozzátette, a válogatott mindig a legfontosabb volt számára, bármit megtett, hogy az országot képviselhesse, ezért különösen rosszul esik neki a mocskolódás.

A meccstudósítás részletei

A MTI 1995-ös helyszíni meccstudósítása alapján az első, 9. percben esett gólnál "az alapvonalnál Hami Mandirali kapta a labdát a bal oldalon, átívelt, és a túlsó kapufánál érkező Hakan Sükür magasan felugorva Mészölyt megelőzve, két-három lépésről a kapuba bólintott".
A második találatnál - a tudósítás alapján - Petry nem háríthatott: "A 31. percben megismétlődött az első gól előtti jelenet. Azzal a különbséggel, hogy Hami Mandirali ezúttal nem az alapvonaltól, hanem a térfél közepéről, az oldalvonal mellől ívelte be a labdát. Hakan hét méterről úgy csúsztatott Mészöly mellől a hosszú sarokba, hogy Petrynek esélye sem volt a hárításra".

Megkértük Petry Zsoltot, hogy idézze fel a szóban forgó mérkőzést, amit Isztambulban 2-0-ra nyert meg Törökország. „Sajnos rosszul játszottunk, teljesen jogosan kaptunk ki. Nekem sem volt jó meccsem, bár a gólokról nem tehettem. Mindkettő fejesgól volt (Hakan Sükür, 9., 31.), egyiket sem védhettem, de volt egy bizonytalan kifutásom, amiből gólt kaphattunk volna. A sportújságtól ötös osztályzatot kaptam, de senki nem hibáztatott a vereségért.”

A 90-es évek bundabotrányaival foglalkozó törökországi vizsgálat 2005 óta tart, néhány héttel ezelőtt több sportvezetőt, és egykori játékost letartóztattak. Ebben az ügyben kérdezték ki négy évvel ezelőtt a Genclerbirligi elnökét, akinek péntek reggel hozták nyilvánosságra a kihallgatási jegyzőkönyvét, amiben Petry Zsoltot is megvádolja.

A többiek Petryről

Szinte elképzelhetetlennek tartja két válogatottbeli csapattársa, Mészöly Géza és Illés Béla a bundázással gyanúsított Petry Zsoltról, hogy eladta volna az Európa-bajnoki selejtezőt.
„Nagyon meglepődtem a hír hallatán. Együtt nőttünk fel Zsolttal, és nem ilyennek ismerem őt, nagyon elhivatott ember. Nem tudom ezt feltételezni róla” - jelentette ki az MTI érdeklődésére Mészöly Géza, aki azon a találkozón öltötte magára utoljára a címeres mezt, s mindkét török gólt mellőle fejelte Hakan Sükür. A 18-szoros válogatott védő hozzátette, nem tapasztalt semmi gyanúsat a mérkőzés előtt, s emlékei szerint egyik gólról sem tehetett Petry.
„Kíváncsian várom a fejleményeket, de remélem, Zsolt tudja cáfolni a megjelent híreket” - mondta Mészöly. Illés Béla, aki az MTI-től értesült az ügyről, nem emlékezett pontosan a mérkőzés részleteire, csak annyit tudott felidézni, hogy mindkét gólt fejesből szerezték a törökök az első félidőben. „Nehéz ezt elhinni. Én csak a válogatottban futballoztam együtt Zsolttal, de kétlem, hogy egyetlen mérkőzést is eladott volna” - mondta az ominózus meccs félidejében lecserélt Illés. Az MTI az akkori szövetségi kapitányt, Mészöly Kálmánt is megpróbálta utolérni, de nem vette fel a telefonját.
Bizonyítékok hiányában ártatlannak tekinti a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a bundázással vádolt Petry Zsoltot, akiről egykori csapata, a Genclerbirligi elnöke azt állította egy 2005-ös parlamenti vizsgálóbizottsági ülésen, hogy 25 ezer dollárért eladta az 1995. szeptember 6-án Isztambulban 2-0-ra elveszített Törökország-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt.
„A cikkben szereplő állítást semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, ezért az ügyben a szövetség nem indít vizsgálatot” - olvasható az MLSZ pénteki állásfoglalásában.

Rovatok