Index Vakbarát Hírportál

16 évesen belga gólkirály az új Drogba

2010. április 6., kedd 16:31

Már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott Romelu Lukaku, angol, olasz, spanyol klubok állnak érte sorba.

Lukaku 1993. május 14-én Antwerpenben született,  már négyévesen igazolt futballista volt. Édesapja, a kongói Roger Menama Lukaku a kilencvenes években a KV Oostende, a KV Mechelen és a Germinal Ekeren, valamint a török Genclerbirligi futballistája volt.

Romelu, akinek keresztneve apja három nevének két-két kezdőbetűjéből áll össze, a Rupel Boom, a KFC Wintam és a Lierse után 12 évesen az FC Brussels játékosa lett: két év alatt 68 meccsen 68 gólt termelt. Nem véletlen, hogy felfigyelt rá a tehetősebb, városi rivális Anderlecht, 2006-ban csábította el.

A lila-fehérek utánpótlás csapataiban 88 meccsen 121 gólt szerzett, a felnőtteknél 2009. május 24-én, a bajnoki döntő visszavágóján mutatkozott be.

Az őszt természetesen már a felnőttekkel kezdte, sok rekordot írt máris át a hihetetlen testfelépítésű, 190 centis, 94 kilós csatár. 25 meccsen lőtt 15 bajnoki góljával 16 évesen és 10 hónaposan minden idők legfiatalabb alapszakasz-gólkirálya lett, a rájátszás eddigi három meccsén nem lőtt gólt.

Az Európa Ligában 2009. december 17-én, az Ajax ellen szerzett góljával az európai kupák harmadik legfiatalabb gólszerzője, csak az egykori anderlechtes Nii Lamptey és a göteborgi Niklas Bärkroth előzi meg.

Március 3-án a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, 16 évesen és 296 naposan Belgium harmadik legfiatalabb játékosa Fernand Nisot és Anthony Vanden Borre után.

Szerződése 2012-ig köti az Anderlechthez, de nagy meglepetés lenne, ha kitöltené ezt az időt. A Chelsea már konkrét, 10 millió eurós ajánlatot tett le, az Arsenal megfigyelővel követi pályafutását, de a Real Madrid, a Milan, az Everton és a Manchester United is érdeklődött utána.

Ahogy a belga U21-es válogatott szakvezetője, Jean-Francois De Sart fogalmazott: "Ő egy gólszerző, ez a hivatása, és fiatal kora ellenére hihetetlenül elszántan teszi. Kivételes fizikai képességeivel és páratlan mentalitásával nagy futballista lehet.”

Külsőre és játékstílusában is hasonlít a világ egyik legjobb csatárára, Didier Drogbára, remekül fejel, gyors, elnyomni lehetetlen, de egyelőre ritkán használja jobb lábát, és távolról kevéssé veszélyes.

"Rengeteget kell tanulnia, sok minden van még benne, fejlődnie kell. Azt mondom, 50-60 százaléknál tart” - értékelte édesapja.

Rovatok