Index Vakbarát Hírportál

Mintha a Playstationből lépett volna ki

2010. április 7., szerda 10:36

A Bajnokok Ligája negyeddöntőiben nem történt meglepetés, a Barcelona Lionel Messi szuperklasszis játékával egy félidő alatt eldöntötte az Arsenal elleni visszavágót, az Inter pedig továbbra is 100 százalékos az egyeneses kieséses szakaszban, miután Moszkvában is legyőzte a CSZKA-t. A két csapat az elődöntőben találkozik.

Londonban az utolsó, Barcelonában az első 25 percben volt meccsben az Arsenal, a két mérkőzés fennmaradó részében a címvédő lefocizta a pályáról ellenfelét. A visszavágót jól kezdte a tartalékos Arsenal, még veszélyesebb is volt a Barcánál, és egyáltalán nem érdemtelenül szerezte meg a vezetést, a szünetben viszont már senki nem emlékezett Bendtner góljára.

A londoniak védelme ifista hibákat követett el, amiket már egy közepesen jó csapat is megbüntetett volna, de a Barcelonában a világ legjobb futballistája játszik: Lionel Messinek fele annyi terület is elég lett volna, mint amennyit kapott, egymaga tépte szét az Arsenalt. Az aranylabdásra elfogytak a jelzők, Messi külön kategóriát képvisel, nincs senki a nemzetközi futballban, akihez mérni lehetne.

„Sokat volt nálunk a labda, az első percek mégis nyugtalanítóak voltak, csak az egyenlítés után nyugodtunk meg – értékelt Pep Guardiola. – Az első félidő közepétől komoly nyomást gyakoroltunk az Arsenalra, és a védekezésünk is koncentráltabbá vált. Az elmúlt öt évben négyszer értük el az elődöntőt a BL-ben, ami sokat elmond a klubról. Szeretnénk továbbra is élvezetes futballal szórakoztatni a közönségünket, hiszen ez az a játék, amit mi magunk is élvezünk.”

„Messi zsenialitása döntött ma, megmutatta, hogy ő a világ legjobb játékosa. Most egy pár napig élvezzük a sikert, de nagyon nehéz feladatok várnak ránk: jön az El Clásico, és a csoportmeccsen is láthattuk, mennyire erős ellenfél az Inter. De úgy gondolom, senkitől nincs félnivalónk” – tette hozzá Guardiola.

„A világ legjobbja vezette csapattól kaptunk ki teljesen jogosan, bár nekünk is megvoltak a helyzeteink – mondta Arsene Wenger a mérkőzés után. – Volt egy nagy helyzetünk 1-0 után, de a védelmünk három gólt ajándékozott a Barcelonának, így nem volt esélyünk. Nem adtuk fel 3-1-nél sem, voltak labdáink, hogy visszajöjjünk a meccsbe, de elhibáztuk a helyzeteket. Mindezek ellenére gratulálok a Barcelonának, jobb volt nálunk, megérdemelte a győzelmet.”

„Ha Messi ellen játszol, minden hibáért drágán megfizetsz. Magasan a világ legjobb játékosa, mintha a Playstationből lépett volna ki. Azért különösen nehéz játszani ellene, mert néha hosszú percekre eltűnik, aztán hirtelen feltűnik, és elképesztően nehéz megállítani. Ha már nála van a labda, szinte lehetetlen, nála gyorsabb irányváltásokra senki nem képes a világon” – dicsérte a négygólos Messit Wenger is.

A Barcelona győzelméből a szokásos módon vette ki a részét Xavi is, aki 95 sikeres passzával több, mint kétszer annyi jó átadást osztott ki, mint az Arsenal legjobbja (Bacary Sagna, 46), és az irányító futotta a legtöbbet a mezőnyben (12,5 km). A második félidőben visszaálló katalánok csak 60 százalékban birtokolták a labdát, de így is közel háromszor annyit lőttek kapura, mint az Arsenal, ráadásul sárga lap nélkül hozták le a meccset, így az Inter ellen nem lesz eltiltottjuk sem.

A Moszkvában is legerősebb összeállításában kezdő Inter semmit nem bízott a véletlenre, az első percektől kezdve nyomás alá helyezték a tartalékos CSZKA-t, és a 6. percben bevágott Wesley Sneijder-gól után nem maradt nyitott kérdés. Az Inter taktikusan, kontrákra játszva is veszélyesebb volt az oroszoknál, akik Odiah butasága miatt a szünet után emberhátrányba is kerültek.

A Sneijder góljánál hibáztatható Akinfejev óriási védéseivel a CSZKA elkerülte, hogy az olaszok kitömjék őket, de a továbbjutás a kiállítással végérvényesen eldőlt. Jose Mourinho verhetetlen a BL-negyeddöntőben, három csapattal 4/4 a mérlege, az Inter pedig az egyenes kieséses szakaszban brillírozik: a Chelsea után a CSZKA-t is kettős győzelemmel ejtette ki, négy meccsén egyetlen gólt kapott.

Jose Mourinho nem sokat foglalkozott a mérkőzéssel, arról beszélt, hogy csapata mennyivel érettebben, és magabiztosabban futballozik az idei BL-szezonban, mint korábban. „A legutóbbi öt meccsünket megnyertük a sorozatban, teljesen megérdemelten jutottunk az elődöntőbe, és ha így játszunk tovább, valóra válthatjuk legszebb álmainkat. Be akarunk jutni a döntőbe, és meg akarjuk nyerni. A védelmünk kiváló, a hátsó négyes és a szűrök fantasztikus munkát végeznek, ez az Inter erőssége.”

„Fontos, hogy az elődöntő első meccsén nem lesznek eltiltottjaink, bár a Barcelona előnyben van, mert otthon játszhatja a visszavágót. Én már negyedszer jutottam be a BL-elődöntőbe, egyszer megnyertem a sorozatot, máskor apróságok miatt nem sikerült. Lehetetlen megtippelni, mi történik majd az elődöntőben” – tette hozzá Mourinho.

„A gyors gól után Vaszilij Berezuckij sérülése kilátástalanná tette a helyzetünket, erre jött még a piros lap a második félidő elején – értékelt Leonyid Szluckij, a CSZKA edzője. – Gratulálok a csapatomnak, mert a körülmények ellenére végigharcolta a meccset, Úgy érzem, egy kiváló ellenféllel szemben is bebizonyítottuk, hogy nem csak szerencsével jutottunk el a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé.”

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
FC Barcelona (spanyol)-Arsenal (angol) 4-1 (3-1)
gól: Messi (21., 37., 42., 88.), illetve Bendtner (18.)
Továbbjutott: a Barcelona, 6-3-as összesítéssel

CSZKA Moszkva (orosz)-Internazionale (olasz) 0-1 (0-1)
Gólszerző: Sneijder (6.)
kiállítva: Odiah (49., CSZKA Moszkva)
továbbjutott: az Internazionale, kettős győzelemmel, 2-0-s összesítéssel

Rovatok