Index Vakbarát Hírportál

10 év legjobb Anderlechtje lett első

2010. április 19., hétfő 14:35 | aznap frissítve

Az Anderlechttel öt év alatt harmadik bajnoki címét szerző Juhász Roland nem bánja, hogy maradt Brüsszelben, de idén nyáron már mindenképpen menne. Neki és csapatának is jó éve volt, Juhász 27 évesen a legjobb korban van, hogy új kihívást keressen.

2009 augusztusában, a Románia elleni felkészülési meccs előtt Telkiben Juhász Roland azt mondta, nincs semmi baja az Anderlechttel, szereti a csapatot, Brüsszel jó hely, de úgy gondolta, tavaly nyáron elengedi a klubja. Az Anderlecht 5 millió eurót kért a védőért, Juhász maradt, és vasárnap belga bajnoki címet szerzett a csapattal. Nem bánja, hogy így alakult.

„Ez az ötödik évem az Anderlechtben, és már a harmadik bajnoki címemet szerzem a csapattal – mondta az Indexnek Juhász, aki csapattársaival hajnalig bulizott a Bruges elleni, bajnoki címet érő győzelem után. – A szezon legszebb pillanata volt ez, csodálatos élmény volt Bruges-ben nyerni, és ott ünnepelni a bajnoki címet. Igazából ez a cím meglett volna akkor is, ha mondjuk kikapunk, de ez a csapat nem olyan.”

„Nem tagadtam, és a klub vezetői előtt sem csináltam titkot belőle, hogy mennék Brüsszelből, de ez a bajnoki év olyan volt, amiért mindenképpen megérte itt maradni. A szakértők azt mondják, ez az utóbbi 10 év legjobb Anderlechtje. A szurkolók is szeretik, hiszen míg korábban több dél-amerikai igazolás nem jött be, most bátran nyúltak a fiatal játékosokhoz, akik hozták is, amit vártak tőlük.”

„Különösen abban léptünk nagyot előre, hogy a fontos meccsekre szívtuk fel magunkat igazán. A rangadókon, és az Európa Ligában is arattunk bravúros győzelmeket, voltak meccseink, ahol igen magas színvonalú játékkal nyertünk. Éreztük, hogy jók vagyunk.”

Az Anderlecht 12 pontot ver a Bruges-re, és kerek 20-at a harmadik Gentre, a klubnál elégedettek is a szezonnal, még ha nem is indult valami jól. „A Bajnokok Ligája-selejtezőben éltem át a szezon legrosszabb pillanatait, a Lyon elleni párharcra emlékszem vissza a legkevésbé szívesen. 8-2-es összesítéssel estünk ki, de ez a mostani egy másik Anderlecht, mint az augusztusi, ha most játszanánk a BL-elődöntőssel, biztos vagyok benne, hogy szorosabb eredmény születne.”

A válogatott hátvéd szerint a brüsszeliek nemzetközi megítélésén is segített az idei év, hiszen a Lyon elleni csúfos vereség után az EL-ben jól és eredményesen játszott a csapat. Az Anderlecht nyert az Ajax otthonában, majd kiejtette az Athletic Bilbaót, és csak szerencsétlen körülmények között esett ki az elődöntős Hamburggal szemben.

Juhász úgy érzi, kifejezetten jól sikerült az ő szezonja is, csapata minden meccsén szerepet kapott, és nem okozott csalódást. „A vasárnapi volt az 56. tétmeccsem idén, nem tagadom, várom már a szezon végét. Úgy gondolom, sikerült fejlődnöm idén, ahogy az összes Belgiumban eltöltött idény végén, most is elmondhatom, hogy előrébb léptem. Az én posztomon egyébként is sokat számít a rutin, ráadásul én nem is középhátvédként kezdtem a pályafutásomat.”

„Sokkal tartozom az Anderlechtnek, és valóban szívesen játszottam Belgiumban. Egy idő után viszont hiába van minden a legnagyobb rendben, tovább kell lépni, keresni kell a megújulásra esélyt adó lehetőségeket. Van még bennem bőven, és szeretném kijátszani magamból, mert 27 évesen a legjobb korban vagyok ahhoz, hogy új kihívás után nézzek. Nem vagyok álmodozó típus, reálisan látom a lehetőségeimet, de úgy érzem, a Bundesligában például megállnám a helyemet.”

„Hangsúlyozom, nagyon korrekt a viszonyunk a klubbal: tavaly én is elmondtam őszintén, hogy menni szeretnék, ők pedig egyenesen kijelentették, hogy szó sem lehet róla. Most egy kicsit más a helyzet, hiszen már csak egy év van a szerződésemből, és ha pénzt akar értem az Anderlecht, akkor most kell eladnia. Meglátjuk, mit hoz a nyár, én mindenesetre csak annyit kértem az ügynökömtől, hogy csak akkor szóljon, ha konkrét megkeresés van valakitől, a pletykák nem érdekelnek.”

Két hónappal ezelőtt a belga Het Nieuwsblad megszólaltatta az Anderlecht elnökét, Herman van Holsbeeck úgy fogalmazott, bár tervben volt, hogy eladják a nyáron Juhászt, mostanra eszük ágában nincs. „Azt szeretnénk, ha Roland nálunk maradna, a játékos pedig jelezte, hogy ha a fizetésében meg tudunk egyezni, szívesen játszana továbbra is az Anderlechtben. Olyan csapatunk van, ami képes címeket nyerni, biztos vagyok benne, hogy Juhász is látja a potenciált a csapatban, és pozitív döntést hoz.”

Rovatok