Index Vakbarát Hírportál

Tragédia és mámor lesz a csúcsfutballban

2010. április 20., kedd 10:42

A Chelsea, Barcelona, AS Roma, Bayern négyesből a müncheniek kétpontos előnye már magabiztosnak mondható, előfordulhat, hogy a nagy bajnokságok mindegyikében az utolsó fordulóban dől el a cím sorsa. Összefoglaló bombagólokkal.

Már írtunk az európai topligák szoros befutójáról (és az első bajnokról), azóta még szorosabb lett a nagy ligák végjátéka. A négy legerősebb bajnokság (angol, spanyol, olasz, német, de talán már a franciát is ide vehetjük) a legjobb úton halad afelé, hogy csak az utolsó fordulóban lehessen bajnokot avatni.

A hétvége döntőnek beharangozott rangadókat, városi derbiket, bajnokságot eldöntő csúcsrangadókat hozott, a legsúlyosabbakat a Serie A-ban: az olasz örökrangadón az Inter simán verte a Juventust, de csak két napig tudott vezetni, mert a Roma a fővárosi derbin legyőzte a Laziót , így győzelemmel tudta le utolsó nehéz meccsét.

A rómaiak hátralevő meccsei közül a következő ígérkezik nehezebbnek, azzal a Sampdoriával játszanak, amely a Milan legyőzésével elfoglalta az utolsó olasz BL-helyet, ellenfelét pedig végleg kivette a bajnoki címért folyó versenyből.

Katalóniában is városi rangadót szerezték, a Barcelonát általában keményen meghajtó Espanyol a 33. fordulóban sem okozott csalódást, a hazaiak közelebb álltak a győzelemhez, mint a címvédő. A 0-0 megadta az esélyt a Real Madridnak, hogy az elbukott El Clásico ellenére egy pontra megközelítse a Barcelonát.

A madridiak papíron rangadóra készültek, a 3. Valencia viszont nagyon kevés ellenállásra volt képes, asima Real-győzelem után már csak egy pont a Barca előnye öt fordulóval a zárás előtt.

A városi rangadók tavaszi királya a Tottenham, a londoniak előbb kiütötték az Arsenalt a bajnoki versenyből (és átvették a PL 4. helyét), majd a Chelsea legyőzésével a végső győzelemért folyó versenybe is beleszóltak. A listavezető egyáltalán nem festett angol bajnoknak a White Hart Lane-en, tompán, rosszul futballoztak, a Spurs sikere teljesen megérdemelt volt.

A Manchester United szombat délután győzelemmel tudta le a saját városi rangadóját, bár a City ellen nagy szerencse is kellett a sikerhez. A nem igazán magas színvonalú meccsen többet tett a győzelemért a City, de a két csapat őszi meccséhez hasonlóan a hosszabbításban a United nyert, csak ezúttal nem Michael Owen döntött a 96. percben, hanem Paul Scholes a 94.-ben.

A United a következő fordulóban a Tottenhamet fogadja, a Chelsea az utolsó fordulóban Liverpoolban lép pályára. Ha a MU nem hibáz, minden esély megvan rá, hogy az utolsó forduló döntsön, a liverpooliakat pedig szétfeszítheti a kérdés, hogy akarnak-e bajnokot csinálni a Manchester Unitedből.

Az angol futballhétvége történései között meg kell említenünk a 11 perc alatat 0-2-ről nyerő Wigan bravúrját, illetve a végleg elszálló Arsenal újabb mókás kapusbakiját.

A Bundesligában is csak egy rövid előzésre futotta a Schalkétől, a BL-elődöntőre készülő Bayern München igen stílusosan, hetet lőve a Hannovernek vette vissza az első helyet. Három fordulóval a vége előtt két ponttal vezet, és jobbnak is tűnik, mint a Schalke, pedig a hétvége gólját egy gelsenkircheni, Rakitic lőtte.

A bajnoki cím már nem lesz meg az utóbbi 8 francia bajnokság győzteseinek, a Bordeaux és a Lyon rangadója mégis óriási meccset hozott. Figyeljünk a francia futballra, ez a két csapat egy héttel ezelőtt a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében is találkozott, pedig már nincs esélyük a hazai bajnoki címre.

A nagyon jó iramú, végig feszült meccs végül jogos 2-2-re végződött, az utolsó percek össznépi rugdosódásában, és a lefújás utáni pofozkodásban összesen három pirosat osztott ki a játékvezető.

Hollandiában is érdekesen alakul a véghajrá, a Twente botlásának köszönhetően az Ajax egy pontra feljött. A PSV-ben hiába lőtt gólt Dzsudzsák, elúszott a BL-szereplés, Juhász Roland viszont belga bajnok lett az Anderlechttel. Valószínűleg nem sokakat hoz lázba, de Svájcban jelen pillanatban csak a gólkülönbség dönt az FC Basel és a Young Boys között.

Rovatok