Index Vakbarát Hírportál

Angliában és a Serie A-ban nincs fair play

2010. május 3., hétfő 13:35

A Bayern München a topligák első bajnoka, a Bundesliga utolsó körében nem tudja elbukni előnyét a Schalkével szemben. A Serie A-ban és a Premier League-ben sok minden eldőlhetett volna, de a Lazio és a Liverpool sportszerűtlensége miatt tovább folyik a verseny mindkét ligában.

A hétvégi bajnoki fordulóktól sokat vártak a topligákban, de csak a német dőlt el, az angolban és az olaszban sportszerűtlenség, a spanyolban a mezőny erőtlensége miatt vált biztossá, hogy az utolsó fordulóig kergetőznek a csapatok.

A várakozásoknak megfelelően a Bayern München megnyerte a Bundesligát, hacsak az utolsó fordulóban nem kap ki a már kiesett Hertha otthonában úgy, hogy a Schalke közben nyer, és hoz rajta 17 gólt. A gelsenkircheniek nem nagy meggyőződéssel üldözték a bajorokat, az utóbbi hetekben már látszott, hogy ezt a bajnokságot csak elveszítheti a Bayern, végül nem is kellett az utolsó fordulóig várni a döntésre.

A müncheniek a Bochumot verték 3-1-re, a Schalke pedig hazai pályán bukott a Werder Bremennel szemben (a brémaiak lesznek a Bayern ellenfelei a kupadöntőben). A német rekordbajnok a sikertelen ősz után versenyben van a Barca tavalyi rekordjának beállításáért, a triplázás mellett meglehet a bajoroknak is a hat trófea.

Szégyen Olaszországban

A Laziónál nem is csináltak titkot belőle, hogy az Inter elleni rangadón eszük ágában nincs bajnokot csinálni a városi rivális Romából. A botrányos színvonalú meccsen a Lazio szurkolói kifütyülték saját játékosaikat, ha veszélyeztették az Inter kapuját, Jose Mourinho csapata nagyon simán nyert, és a fővárosiak sportszerűtlenségének köszönhetően győzelemmel tudta le utolsó nehéznek minősíthető meccsét.

A Lazio és az Inter hiába ápol kiváló kapcsolatot, 2002-ben az utolsó fordulóban pont a rómaiak ütötték el a bajnoki címtől az Intert, ekkor saját szurkolói támadtak rá a római játékosokra, amiért bajnokot csináltak a Juventusból. Most szó sem volt ilyesmiről, a Lazio egyszerűen lefeküdt.

Az Internek két könnyű meccse van hátra, a következő fordulóban a Chievót fogadja, az utolsó körben pedig a már kiesett Sienához látogat, a két pont hátrányban levő Roma a Cagliarival otthon, a Chievóval idegenben játszik. Az Internek egy döntetlen sem fér bele, az olasz bajnokságban az egymás elleni eredmény rangsorol, ez pedig a Romának kedvez.

A Liverpool sem szakította szét magát

Hasonló volt a helyzet Angliában is, a Liverpool – amely egyébként egy győzelemmel még versenyben lehetett volna a BL-helyért – nem törte össze magát, hogy legyőzze a Chelsea-t, hiszen ezzel jó eséllyel bajnokot csinált volna a Manchester Unitedből. Steven Gerrard még az első félidőben gólpasszt adott Didier Drogbának, ami ha nem is volt szándékos, nehezen mossa le magáról.

A United így hiába nyert a Sunderland otthonában, megmaradt az egy pontos különbség a londoniak javára. Az utolsó fordulóban a Chelsea a Wigannel, a MU a Stoke Cityvel játszik hazai pályán. Carlo Ancelotti első PL-szezonjában bajnok és kupagyőztes lehet, az FA-Kupa döntőjében a tökutolsó Portsmouth lesz az ellenfele május 15-én.

Maradt egy pont a Barca előnye

Spanyolországban rezgett a léc a Real Madridnak, többek közt Vadócz Krisztián bombagóljának köszönhetően az Osasuna a hajráig tartotta magát a Bernabeuban, de Cristiano Ronaldo visszaállította az egypontos különbséget. A Barcelona könnyedén nyert a Villarreal otthonában korábban.

A La Ligában még három forduló van hátra, a Barcelona kétszer játszik otthon, de mindkét topcsapatnak van még egy idegenbeli rangadója: a Barca Sevillában, a Real Madrid a BL-helyen álló Mallorca otthonában játszik. A két óriásklub annyira kiemelkedik a spanyol mezőnyből, hogy nem lenne meglepetés, ha már egyikük sem botlana a végéig.

Rovatok