Index Vakbarát Hírportál

Geráék Agüero, Forlán és a tinikapus ellen

2010. május 12., szerda 10:59

A Fulham és az Atletico sem sztárcsapat, de a spanyoloknak két igazi világklasszisuk azért van. Az EL-döntőn ott lesznek a 19 éves kapussal együtt, az angolok idősödő exklasszisokkal próbálkoznak.

A BL-döntőn sztárok, az EL-döntőn exsztárok játszanak általában, így lesz ez nagyjából idén is, amikor szerdán az Atletico Madrid a Fulhammel találkozik.

A meccsen két igazi csillag lép pályára, az atleticós Sergio Agüero és Diego Forlán. Előbbi az egyik legnagyobb argentin tehetség, bár évek óta Spanyolországban játszik, még mindig nincs 22 éves.

Huszonegyszeres válogatott, részt vesz a világbajnokságon, a nyári igazolási szezon egyik legkapósabb futballistája lehet. Első ránézésre olyan, mint Lionel Messi, de jobban megnézve stílusa Romarióéra emlékeztet.

Az uruguayi Forlán már harminc, talán a szerdai lesz karrierje legnagyobb meccse. Korábban játszott a Manchester Unitedben és a Villarrealban, ahol először lett spanyol gólkirály és európai aranycipős. Az Atleticóban tavaly mindkettőt megismételte.

Második vagy inkább harmadik vonalas sztár két társuk, José Antonio Reyes és Simao Sabrosa. Reyes az Arsenalban volt a csúcson, utána a Real Madridban jóval gyengébben, az Atleticóban meg olyan rosszul játszott, hogy egy szezonra kölcsönadták a Benficának. A jelenlegi Atleticóban alapember.

Az a portugál válogatott, vb-résztvevő Sabrosa is, aki kudarcot vallott a Barcelonában, majd a Benficában isten volt, így kerülhetett az Atleticóhoz.

A védők közül a legfontosabb a csapatkapitány Antonio Lopez, aki 16-szoros spanyol válogatott, ott volt a 2006-os vébén.

Az Atletico legérdekesebb játékosa a fentiek után mégis a kapus, David de Gea, aki 1990 novemberében született. Tinédzserként szorította ki a nagy pénzért szerződtetett Sergio Asenjót, hét EL-meccsen védett.

Korához képest elképesztő fizikuma van, 192 centi magas, 82 kiló, eddig nem lett baj belőle, hogy mindössze 25 meccsnyi rutinja van. Saját nevelés, mint Antonio Lopez, mezszáma a 13-as.

A Fulhamnek nincs sztárja, több olyan játékosa viszont van, akit néhány éve klasszisnak tartottak Angliában. Damien Duff a Chelsea-vel kétszeres angol bajnok, tavaly nyáron a Newcastle kiesése után választotta a Fulhamet.

Danny Murphy, a csapat irányítója a Liverpoolban hét évig védekező középpályás volt, Londonban a csapat esze lett. A walesi Simon Davies játszott az Evertonban, a Tottenhamben, sokszoros válogatott, de tehetsége sehol nem jött ki igazán. A Fulhamben nagyjából megtalálta a helyét, az elődöntőn élete gólját rúgta, olyat, amit csak klasszisok tudnak.

A csapat gólkirálya, Bobby Zamora karrierjének legjobb szezonja az idei, huszonegy gólt lőtt eddig. A döntőre újra beinjekciózzák vádliját, sérülten játszik, amíg bírja, majd megműtik, a vb-re ezért nem mehet. Az EL-ben hat találattal, Gera Zoltánnal együtt a leggólerősebb fulhames.

Aki az Atleticóban Antonio Lopez, az a Fulhamben Brede Hangeland. A norvég középhátvéd a védelem legjobbja, nagy csapatok figyelik, Forlán és Agüero megállítását várják tőle.

A kapus az angoloknál is érdekes, már csak azért is, mert egy év híján kétszer annyi idős, de Gea. Az ausztrál Mark Schwarzer a Middlesbrough-ban nem volt igazán jó, de a Fulhamben Roy Hodgson edző keze alatt alig hibázott, a Premier League egyik legmegbízhatóbb kapusává vált.

Rovatok