Index Vakbarát Hírportál

A Debrecen kiemelt lesz a BL-selejtezőn

2010. május 25., kedd 12:35

Egy hónap múlva már sorsolnak a következő idényre, július elején három magyar csapat is bemutatkozhat az Európa Liga következő kiírásában, a magyar bajnok július 14-én kezd a BL-selejtezőben.

Az európai bajnokságokban véget ért küzdelem, néhány kupadöntőt – közte a magyart is – rendeznek még a héten, majdnem teljesen kialakult a mezőny. A Bajnokok Ligája és az Európa Liga első két körét június 21-én sorsolják, itt már a magyarok is szerepelnek. A bajnok Debrecen a második körben kezd, kiemelt lesz.

A következő csapatok lehetnek az ellenfelek: HJK Helsinki (finn), Levadia Tallinn (észt), Liepajas Metalurgs (lett), FH Hafnarfjördur (izlandi), Zseljeznicsar (bosnyák), Olimpi Rusztavi (grúz), Pjunyik Jereván (örmény), Koper (szlovén), Inter Baku (azeri), Renova (macedón), Dinamo Tirana (albán), HB Tórshavn (feröeri), The New Saints (walesi), Linfield (észak-ír), Jeunesse (luxemburgi), valamint az első selejtezőkör két továbbjutója. A meccseket július 13-14-én, illetve július 20-21-én rendezik.

Ha a Debrecen továbbjut, a következő körben nem valószínű, hogy kiemelt lesz. Az FC Basel, az Anderlecht és az FC Köbenhavn, valamint izraeli, cseh, norvég, osztrák, bolgár, horvát és szerb bajnok jöhet. Ez akkor változhat, ha az utóbbi hét bajnok közül többen is elbuknak az első körben.

A Bajnokok Ligájában már 22 csapat biztosan főtáblás: Chelsea, Manchester United, Arsenal (angolok), a Barcelona, Real Madrid, Valencia (spanyolok), Inter, AS Roma, Milan (olaszok), Bayern, Schalke (németek), Marseille, Lyon (franciák), Rubin Kazany, Szpartak Moszkva (oroszok), Sahtar (ukrán), Twente (holland), CFR Cluj (román), Benfica (portugál), Bursaspor (török), Panathinaikosz (görög), Rangers (skót).

Az Európa Ligában három magyar csapat indul. A bajnoki második Videoton és harmadik Győri ETO mellett a kupadöntős Zalaegerszeg is. Ha a ZTE nyeri a Debrecen ellen a Magyar Kupát, akkor a zalai csapat a 2. körben kezd, ha nem, az első körbe csatlakozik és a Videoton kapja meg a második körös helyet.

Az első selejtezőt július 1-én és 8-án, a másodikat július 15-én és 22-én rendezik, egyik magyar sem lesz kiemelt. Az első körben a svéd Kalmar és Gefle, a lengyel Ruch Chorzów és a horvát Sibenik tűnik erősebb ellenfélnek. Továbbjutás esetén akár az Olympiakosz, a Besiktas, az Austria és a Rapid Wien, a Bröndby, vagy a Banik Ostrava is lehet magyar csapat ellenfele. A főtáblán eddig egyetlen hely biztos, az Atlético Madrid címvédőként már a csoportkörben van.

A BL-ben 76, az Európa Ligában 194 csapat indul. A BL-ből az EL playoff körébe 15 csapat, majd a csoportkörébe a 8 BL-csoportkör harmadik helyezett csatlakozik majd. A Bajnokok Ligája 2011-es döntőjét a londoni Wembley-ben, míg az Európa Liga fináléját a dublini Aviva Stadiumban rendezik.

Rovatok