Index Vakbarát Hírportál

Bántóan sima német győzelem a Puskásban

2010. május 29., szombat 22:00

Németország megerőltetés nélkül győzte le Magyarországot a Puskás Ferenc Stadionban, 3-0-s sikerével a két válogatott örökmérlegét is kiegyenlítette. Az első félidőben Király Gábor bravúrjaival tartotta magát a csapat, a szünet után a kapus potyája is kellett a sima vereséghez. Hiába mutatkozott be Koman Vladimir, és játszott fél órát Németh Krisztián.

A mérkőzés előtt a magyar b-közép egy Gyere vissza, Gera Zoli feliratú transzparenssel üzent a Fulham válogatottságot lemondó játékosának. A magyar szurkolók szokás szerint kulturáltan végighallgatták az ellenfél himnuszát, a körülbelül 1500 német egy része ugyanerre képtelen volt, végig fütyült és kiabált.

Az első veszélyes német lövésre nem egész 4 percet kellett várni, a Bundesliga II.-ben védő Király Gábor tolt fölé egy léc alá igyekvő labdát, az eset utáni szögletből büntetőt kapott Németország: Torghelle Sándor rántotta le teljesen feleslegesen Per Mertesackert, a tizenegyest gyenge szezonja ellenére magabiztosan vágta a bal felső sarokba Lukas Podolski.

000T TRDV723162

A németek a vezetőgól után sem álltak le, sorra jöttek a veszélyes támadások. Bántóan könnyedén játszották ki a magyar védelmet, az első 15 percben Királynak háromszor kellett a ziccerben kilépő Mesut Özil lövéseit védenie, hogy ne dőljön el a meccs az elején. Elsősorban a védelem közepe volt lyukas, mert Juhász Roland ezúttal nem a saját helyén játszott, hanem követő emberfogással próbálta kivenni a játékból a középpályán Toni Kroost.

A nehéz kezdet után összeszedte magát a magyar csapat, kiegyenlítettebbé vált a játék, de a helyzetek még mindig a magyar kapu előtt voltak, a mieinknek csak egy Dzsudzsák-megindulással, és egy rossz Torghelle-lövéssel sikerült közel kerülniük Manuel Neuer kapujához (utóbbi tíz méterrel ment mellé).

Özil az első félidő végén negyedszer is képtelen volt ziccerből gólt lőni Királynak, a magyar kapus újra jól olvasta, merre lő az U21-es Eb-győztes.

A szünetben csak Királynak köszönhette a válogatott, hogy nem volt 4-5 gólos hátrányban, elsősorban a védelem közepe volt ijesztően bizonytalan, de Dzsudzsák Balázs néhány elfutásán kívül senki nem mutatott semmi különlegeset. Erwin Koeman a második félidőre vissza is húzta a védelem közepére Juhászt, Vanczák lett a jobbhátvéd, Bodnár a bal, a védekező középpályás posztjára Tőzsér Dániel állt be.

TRDV723053

Bátrabban kezdett a magyar csapat, de a kaput továbbra sem sikerült eltalálnia, csak a mezőnyben játszott határozottabban a második félidő elején. A 60. percben a harcosan, de rosszul játszó Torghellét Németh Krisztián váltotta, az AEK csatára még három perce sem volt pályán, amikor Arne Friedrich irgalmatlanul letarolta: bár a labdát elrúgta a német, jogos volt a sárga.

Egy jobb magyar időszak után a 69. percben Özil indult meg középen, kitolta a labdát Mario Gomeznek, aki rosszul vette át a labdát, simán a kimozduló Királyé lehetett volna, de a több bravúrt is bemutató kapus óriásit hibázott, a csatár megelőzte, és kötényben a kapuba pöckölte csapata második gólját.

Négy perccel később egy másik német cserecsatár, Cacau is betalált, a lecserélt Juhász helyére belőtt indítással lefutotta Vanczákot - két méter hátrányból két méter előnyt csinált - , elhúzta a labdát Király mellett, és az üres kapuba gurított.

A magyaroknak a szépítésre sem volt esélyük, még a németek lőhettek volna gólokat, de már ők sem koncentráltak megfelelően a kapu előtt.

Németország B csapatával is dühítően simán nyert a Puskás Ferenc Stadionban, a magyar válogatott 20 percet volt képes elfogadhatónak mondható színvonalon futballozni, ez pont egy három gólos vereségre volt elég, ami könnyen lehetett volna hat is, legalább.

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon erős, jó kondícióban lévő ellenféllel játszottunk, amely a világ élvonalában tartozik. Nehéz helyzetbe kerültünk a korai gól miatt. A csapat jól küzdött, de nagy különbség volt a két válogatott között. Örülök neki, hogy többen is bemutatkoztak, fontos, hogy ezek a tehetségek rutint szerezzenek. Mindenki láthatta, hogy mekkora a különbség a világ élmezőnye és közöttünk, legalábbis jelenlegi állapotunkban."

"Németh Kriszitán Friedrich illendően üdvözölte is a nemzetközi topfutballban – utalt a holland arra, hogy a magyar csatárt néhány perccel a beállása után nagyon keményen felrúgta a német védő. Koeman az újságírók kérdései alól kibújt, nem volt hajlandó saját felelősségéről beszélni, csak a szokásos dolgokat hajtogatta: a játékosok nem játszanak a klubjaikban, így hiába próbálkozik új dolgokkal, nem kapja vissza, amit vár. „A szurkolóknak azt üzenem, hogy ne aggódjanak, Svédországban egy más állapotban levő csapatot láthatnak majd. Ha közben a vezetőség úgy dönt, hogy mással képzeli el a válogatottat, a döntésüket elfogadom” – zárt mondandóját a magyar szövetségi kapitány.

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya: "Az első félidőben nem voltam teljes elégedett, rengeteg helyzetet kihagytunk, a szünetben megkértem a játékosokat, hogy jobban hajtsanak. A fordulást követően a második gól után megnyugodtam. Továbbra is az a célunk, hogy felkészüljünk a világbajnokságra."

Barátságos mérkőzés:

Magyarország-Németország 0-3 (0-1)

Puskás Ferenc Stadion, 12 ezer néző

Gólszerzők: Podolski 5. (11-esből), Gomez 69., Cacau 73.

Rovatok