Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Berki Krisztián, az FTC vezérigazgatója

2010. június 4., péntek 11:41

Az új trénert bemutató sajtótájékoztató végén váratlanul bejelentette, két év után távozik a posztról.

Bejelentette lemondását Berki Krisztián, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a klub pénteki sajtótájékoztatójának végén közölte döntését, majd elhagyta a termet.

Berki az egész sajtótájékoztatón furcsán viselkedett, miközben az új edző, Prukner nyilatkozott, folyamatosan érkezett valaki a hozzá, fülébe sugdostak. A bejelentés után Berki közölte, rövid ideig nem lesz elérhető, mert a kapus Justin Haber esküvőjére utazik Máltára, visszaérkezése után szolgál majd részletekkel. Az üllői129.wordpress.com szerint Kevin McCabe, a klubot birtokló angol tulajdonos elfogadta a lemondást. A bejelentés után Berki minden kollégáját behívatta az irodába.

„Döntésemet, ahogy eddig a munkámat is a Ferencváros érdekében tettem, mivel úgy éreztem, hogy ennek most van itt az ideje. – hangsúlyozta közleményében Berki Krisztián. – A döntésem okáról nem szeretnék most nyilatkozni, egy hétre elutazom Máltára, kapusunk Justin Haber esküvőjére, aztán majd ha hazaértem, állok a média rendelkezésére. Köszönöm Kevin McCabe-nek a bizalmát és támogatását. Köszönöm a média türelmét, hogy ameddig Máltán vagyok, tiszteletben tartja, hogy szabadságon vagyok.”

A sportvezető 2008 júniusában lett az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, szerződése 2012. június 30-ig szólt.

A sajtótájékoztatón Prukner László aláírta hároméves szerződését, amelynek értelmében átveszi a Ferencváros irányítását.

A Kaposvárról érkező Pruknernek szakmai igazgatóként ki kell majd alakítania a klub új sportpolitikáját mind az utánpótlás, mind az első és a második csapatnál, ő irányítja a felnőttek edzéseit is.

A 49 éves edző 2004-ben jutott fel a Kaposvárral az élvonalba, azóta ő edzette a csapatot, 179 első osztályú mérkőzésen ült a kispadon.

Az elmúlt szezonban előbb Bobby Davison, majd Craig Short ült a kispadon a Ferencvárosnál, a klub hetedik lett a bajnokságban, de a vezetők nem hosszabbították meg Short szerződését, mert az angol edzőnek nincs az NB I.-es szerepléshez kellő pro-licences képesítése.

"Az volt a cél, hogy olyan szakembert találjunk, aki biztosan olyan helyre vezeti a csapatot, amely méltó a klub múltjához" - nyilatkozta Berki.

"Mindenki, aki Ferencváros-érzelmű, akinek ez a klub jelenti az identitást, tegye félre a sérelmeit. A magam munkájával megpróbálom megteremteni, hogy az emberek büszkék legyenek erre az egyesületre. A szurkolóknak a klubot kell szeretni, nem a csapatot, az edzőt, vagy a klubigazgatót" - mondta Prukner.

Mindenképpen szeretne más stílust játszatni a Ferencvárossal, elsődleges céljának azt tartja, hogy az együttes képes legyen legalább két rendszerben futballozni, és hogy - akár egy mérkőzésen belül is - rugalmasan változtathasson a csapaton.

"Ehhez rengeteg munka kell, nem tartom magam PR-edzőnek, csak a munkára kell alapozni. A Ferencvárosnak mindig dominálnia kell a pályán, erőt kell sugároznia."

Prukner a felkészülés alatt főként külföldi csapatokkal szeretne majd találkozni: "Egy edzőmeccsnek csak akkor van értelme, ha minimum azonos szintű ellenfelet választ az ember. Amíg formálódik az együttes, addig nem szabad kritizálni."

A felkészülés június 26-án kezdődik, várhatóan július közepén az Egyesült Államokba utazik a csapat, a felkészülés alatt Ferencváros főképp külföldi csapatokkal és leginkább idegenben szeretne edzőmeccseket játszani.

Erősítésként egyelőre Rodenbücher István és Nagy Patrik érkezését jelentették be, de több új játékos szerződtetése várható. Kiderült, már megvan a klub harmadik nyári igazolása is, de ennek kilétét egyelőre titokban tartják, a hivatalos bejelentés jövő héten lesz. Prukner elmondta, a 15 lejáró szerződésű futballista közül van, akire nem tart majd igényt; főképp magyar vagy Magyarországon már bizonyított külföldi játékost szeretne igazolni.

Rovatok