Index Vakbarát Hírportál

Kivégezték a válogatottat Hollandiában

2010. június 5., szombat 16:32

Dzsudzsák klasszisgóljával gyorsan vezetést szereztünk, az első félidőben még bírtuk a holland mezőnyfölényt, a másodikban már momentumunk sem volt, a vége 6-1 lett. A hollandok nagy árat fizethetnek a kiütésért, Robben lesérült, vb-részvétele kérdéses.

A hollandok vb előtti utolsó barátságos meccse Edwin van der Saar búcsúztatásával kezdődött, aki már korábban visszavonult a válogatottból, de hivatalosan még nem köszöntek el tőle. A 129-szeres válogatott kapus könnyeivel küszködve búcsúzott az Amszterdam Aréna 50 ezres közönségétől és a holland válogatottól.

A hazaiak belekezdtek, a hatodik percig nem is tudtunk átmenni a térfelükre, akkor viszont Torghelle remek indítással ugratta ki Dzsudzsákot a jobb szélen, aki ballal befelé cselezett, majd a tizenhatoson belülre érve védhetetlenül csavarta el a kapus mellett a labdát. Klasszistámadás, védhetetlen lövés, az első támadásunk gólt ért.

A magyar válogatott nem ijedt meg a holland fölénytől, a védelem a helyén volt, a szélről jövő beadásokat rendre kifejeltük. Kaput eltaláló lövésünk egyszer sem volt, de Torghelle többször is próbálkozott. A hollandok jobb széle volt aktívabb, Kuyt rengeteg labdát szerzett, beadásai veszélyesek voltak.

A 21. percben is a Liverpool csatára szerzett Husztitól labdát, beadását pedig Van Persie ballal a tizenhatról védhetetlenül belsőzte be Fülöp mellett. A védelmünk ekkor kezdett el bizonytalankodni, többször is eladtuk a labdát. Egy szögletnél Fülöp borzasztóan jött ki, melléütött a labdának, de Kuyt fejesgólját lökés miatt érvénytelenítette a bíró. Dzsudzsák kétszer is veszélyesen adott be, de komoly helyzet nem alakult ki.

Hollandia-Magyarország 6-1 (1-1)

Amszterdam, 45 ezer néző, v.: Florian Meyer (német)
gólszerzők: Van Persie (21.), Sneijder (56.), Robben (64., 78.), Van Bommel (71.), Elia (74.), illetve Dzsudzsák (6.)
sárga lap: Lázok (77.)

Hollandia:
Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga (Ooijer, 61.), Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel (De Zeeuw, 80.), Van der Vaart (Afellay, 80.) - Kuyt (Robben, a szünetben), Sneijder (Elia, 73.), De Jong - Van Persie (Huntelaar, 68.)

Magyarország:
Fülöp Márton - Bodnár László (Laczkó Zsolt, 81.), Juhász Roland, Horváth Gábor (Vadócz Krisztián, 80.), Vanczák Vilmos - Szélesi Zoltán - Dzsudzsák Balázs, Huszti Szabolcs (Lázok János, 68.), Bodor Boldizsár - Priskin Tamás, Torghelle Sándor (Elek Ákos, 58.)

A második félidőben jött Robben, a hollandok érezhetően felpörögtek. A meccs egyértelműen legjobb magyarja Dzsudzsák volt, Van Persie-t például a felezővonalnál szerelte tökéletesen. Az 51. percben Sneijder lőhetett teljesen üresen tíz méterről, Fülöp bravúrosan védett.

Innentől kezdve gyakorlatilag momentumunk sem volt, az 56. percben van Bronckhorst passzát Sneijder négy méterről passzolta a kapuba. A 64. percben Robben szokásos befelé cselei után megkaptuk a harmadikat is, Fülöpnek ilyen erős lövésnél esélye sem volt.

Ekkor már nagyon nem bírtunk a középen kavargató támadósorral, a hollandok rövid időn belül a harmadik szabadrúgást végezhették el lőtávolból, de Fülöp a helyén volt. A 71. percben jött a negyedik, van Bommel jobbról, 20 méterről lötte ki a hosszút.

A 74. percben aztán jött a kegyelemdöfés, a Sneijder helyett egy perce beállt Elia az egész magyar védelmet megbolondította, Vanczák, Dzsudzsák és Juhász is hiába próbált beavatkozni, könnyedén lőhetett a hosszúba. Megalázó gól volt.

A 78. percben Robben kapott labdát a jobbösszekötő helyén, befelé tolt egyet, majd a jobb felső sarokba csavart 22 méterről (6-1).

Az utolsó tíz percre már visszavett a holland csapat, amely ilyen különbséggel is megérdemelten győzött az elképzelés nélkül és a második félidőben szétesetten futballozó magyarokkal szemben.

Rovatok