Index Vakbarát Hírportál

Blanco: ezer éves, dohányzó, bolond zseni

2010. június 7., hétfő 13:01 | aznap frissítve

A mexikói támadó harmadik világbajnokságára készül, hazája második legjobb góllövője a válogatottban és a vb-ken, cselt is neveztek el róla. Néha rágyújt a csapathotelben.

A kimondhatatlan nevű Cuauhtémoc Blanco közel van a negyvenhez, de ott lesz a mexikói vb-keretben. A dél-afrikai lenne a negyedik tornája, ha az előző edző, Lavolpe nem hagyta volna ki négy éve.

Karrierje nagy részében a mexikói Club Americában játszott, 19 évesen mutatkozott be, volt gólkirály és bajnok is a csapattal. 2007-ig háromszor is kölcsönadták, miután 2000-ben gólkirály lett a Konföderációs Kupán, játszott a spanyol Real Valladolidban is.

Európában nem volt szerencséje, szinte azonnal lesérült, eltört a lába, nyolc hónapot kellett kihagynia. A következő szezonban még maradt, de honvágya volt, és nem lendült formába.

Legemlékezetesebb európai megmozdulása az volt, amikor Iker Casillasnak rúgott szabadrúgásgólt, de nálunk a 98-as vb-ről lehet ismert, amikor a belgáknak több mint ügyes mozdulattal lőtt kapásgólt.

2007-ben az USA-ban folytatta, a Chicago Fire-höz igazolt, egy évvel később már a liga legjobbjának választották, ő volt Beckham után a legjobban kereső játékos évi 2,7 millió dollárral. Szerződését nem hosszabbította meg, idén visszatért Mexikóba, a Veracruzhoz.

Blanco az 1998-as és a 2002-es vb-n is gólt szerzett, a Konföderációs Kupák történetében Ronaldinhoval holtversenyben kilenc gólos.

Az 1998-as francia vb-n olyan trükköt csinált, amit azóta csak Blanco-cselnek hívnak, lába közé vette a labdát, majd két védő közül kiugrott vele.

Agresszív, jól lő, szabadrúgásai életveszélyesek, technikás és erős testfelépítésű, ezért nehéz szerelni. Manapság már kissé kövér, de ez játékán nem látszik. Fent látható tíz legjobb gólját csak a legnagyobb világklasszisok nem irigylik.

És hogy miért bolond? Alapból nehezen kezelhető, mint általában a dél-amerikai sztárok, kondiját a vb-re sem tudták helyre tenni, majd néhány napja Mexikóban azért került a hírekbe, mert leleplezték, amint a csapathotelben dohányzott.

Az olaszok 2-1-es legyőzésekor aztán adott egy zseniális gólpasszt, így a kilengést hamar elfelejtették, sőt, a hazai újságok azt írták: "Blanco tapasztalata elintézte Olaszországot".

Rovatok