Index Vakbarát Hírportál

Akkor nyerhetünk vb-t, ha támadunk

2010. július 5., hétfő 22:55

Németország kiváló támadójátékkal Angliát és Argentínát eltakarította az egyenes kieséses szakaszban. Joachim Löw kapitány már december óta erre készíti fel csapatát, tudta, védekezéssel nem lehet nyerni.

Németország sorrendben harmadik világbajnokságán is elődöntős, már 2006-ban is a csapat másodedzője volt Joachim Löw, aki Jürgen Klinsmanntól rögtön a bronzérem után átvette az irányítást.

Talán még a német vezetők sem számítottak arra, hogy Németország ilyen átütő játékkal, három győzelemmel, tizenkét rúgott góllal jut az elődöntőbe. Löwnek nincs is szerződése (június 30-án lejárt), bár a folytatást ezzel nyilván kiérdemelte.

A Bildnek elárulta a legfontosabb taktikai elemeket. Lahm szabadon mozoghat előre, Boateng legfeljebb a félpályáig, Mertesacker ugyanakkor a kaputól harminc méternél előrébb nem mozdulhat. Schweinsteiger védekező- és irányítókészségére az elejétől számított, Khedirának így csak jobbra kell segítenie a támadásokban. Külön kiemelte, hogy Bastian Schweinsteiger szervezési képessége kimagasló.

Özil és Klose a legszabadabb a csapatban, de nekik is kell védekezniük, Podolskinak és Müllernek kötelező visszazárni a félpályáig.

„Már a december 4-i sorsolás után egyértelmű volt: csak támadójátékkal tudunk világbajnokságot nyerni. Ezzel minden más problémát meg is tudunk előzni. 2006-ban azért veszítettünk az olaszok ellen, mert nem voltunk eléggé támadóak, egy mindent eldöntő gólra vártunk az elődöntőben. Nem mehetett így tovább. A forgatókönyvünket ezzel az alapelképzeléssel írtuk meg a döntőig” – jelentette ki Löw.

A kapitány úgy gondolja, a jó futball alapfeltétele, hogy mindenki tudja, mi a taktikai rend a pályán, az alapvariációkat mindenkinek be kell tartania. Ha például a jobb oldali szögletzászlóhoz kerül a labda, akkor is mindenkinek rögzített helye van.

„Az edzéseken nem lehet mindent begyakorolni, a mechanizmusokat, a felfutásokat azonban igen. Ezért dolgozunk nap mint nap.”

„A játék nem akkor véget, ha továbbítottad a labdát. Éppen akkor kezdődik. Ha valaki passzolt, állandó mozgásban kell maradnia, így lehet dinamikát adni a játéknak. Ehhez páran természetesen nagyon könnyen alkalmazkodtak. A többieknek mindig azt mondtam, mozgás nélkül Kanadát sem tudjuk megverni. Minden nap elismételtem nekik. A csapat pedig megtanulta, hogy az egyszerű játékkal tökéletes eredményeket lehet elérni.”

Rovatok