Index Vakbarát Hírportál

A Baselt kapta a Debrecen a BL-ben

2010. július 16., péntek 12:17

A legnehezebb ellenfelet kapta a Bajnokok Ligájában a Debrecen, mert a svájci bajnok Basel már többször volt főtáblás. Az Európa Ligában a Videoton a skót Hiberniant kaphatná, ha továbbmegy a hazai döntetlen után Mariborban. A Győr belenyúlt, a francia Montpellier az ellenfele. Mindhárom magyar itthon kezd, július utolsó hetében.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Bajnokok Ligája első fordulójának visszavágói előtt kisorsolta a második kör párharcait.

A Debrecen az első körben kiemelt volt, a másodikban erre esélye sem volt a bajnokok ágán. A Loki egyelőre nem is jutott még tovább, de erre jó esélye van, miután idegenben 1-1-es döntetlent ért el az észt bajnok, a Levadia Tallinn vendégeként.

A legutóbb a főtáblára jutó csapata eredetileg tíz ellenfélből választhatott, de az UEFA ötre szűkítette a létszámot.

Az ötösben a Basel volt a legmagasabb koefficienssel rangsorolt csapat, a svájci bajnokot a Hapoel Tel-Aviv követte. A harmadik a cseh Sparta Prága, a negyedik a bolgár Litex Lovecs, az ötödik a horvát bajnok Dinamo Zágráb. A négy csapatban azonban közös, hogy még egyik helye sem fix második körben. Mind a négy előnnyel várja azonban a szerdai visszavágót.

A Debrecen neve az ötödik párban került elő, és a svájci Baselt kapta. Hazai pályán kezd, július utolsó keddjén vagy szerdáján. A visszavágó egy hét múlva lesz.

Herczeg András csapata 2008-ban a szintén svájci Young Boysszal találkozott az UEFA-kupában és kettős vereséggel búcsúzott.

Ha a Debrecen veszít, az Európa Ligában akkor is esélyt kap, igaz egy nála jobban rangsorolt ellenféllel kell megküzdenie a második számú sorozat főtáblájáért. Ha viszont a Levadia ellen nem sikerül a továbbjutás, akkor befejezte a nemzetközi kupaszezont.

Juhász Roland és az Anderlecht a Bohemian (ír)-TNS (walesi) párharc továbbjutóval játszik.

A nem bajnokok ágán a skót Celtic annyira lecsúszott az elmúlt évek gyenge szereplései után, hogy már nem kiemeltként kellett vele számolni. Szerencséje volt azonban, mert a portugál Bragát kapta, amelyik a leggyengébb rivális. Huszti Szabolcs csapata, az orosz Zenit a román második Unirea Urzicenivel találkozik.

Az Európa Ligában a hazai pályán csak 1-1-et elérő Videoton, ha Mariborban kivívná a továbbjutást, akkor a skót Hiberniant kapná. Mezey György csapata szerencsés lehet, mert ez volt a legkönnyebb a kapható riválisok közül, ehhez azonban még tovább kellene jutni.

A Kazahsztánban 2-0-ra győztes Győr a francia Montpellier-t kapta. A francia bajnokság ötödik csapata újonc volt, de így is a dobogós helyezésekért harcolt, és csak a hajrára fáradt el.

A Liverpool a macedón Rabotnicski Szkopjét vagy az örmény Mika Astarakot kapja, a Juventus a Shamrock Rovers (ír)/Bnei Jehuda (izraeli) pár erősebb csapatával találkozik.

A párosítások:

A 3. forduló párosítása, Bajnokok ága:
LEVADIA TALLINN (ÉSZT)/DEBRECENI VSC - FC BASEL (SVÁJCI)
Liepajas Metalurgs (lett)/Sparta Praha (cseh) - Inter Baku (azeri)/Lech Poznan (lengyel)
Aktobe (kazah)/Olimpi Rusztavi (grúz) - Hapoel Tel-Aviv (izraeli)-Zeljeznicar Sarajevo (bosnyák)
Sheriff (moldovai)/Dinamo Tirana (albán) - Dinamo Zagreb (horvát)/Koper (szlovén)
Liteksz Lovecs (bolgár)/Rudar Pljevlja (montenegrói) - Birkirkara (máltai)/MSK Zilina (szlovák)
AIK Solna (svéd)/Jeunesse Esch (luxemburgi) - Linfield (északír)/Rosenborg BK (norvég)  
Partizan Beograd (szerb)/Pjunik (örmény) - Ekranas (litván)/HJK Helsinki (finn)
BATE Boriszov (fehérorosz)/Hafnarfjördur (izlandi) - FC Köbenhavn (dán)
Bohemians (ír)/TNS (walesi) - Anderlecht (belga)
Omonia (ciprusi)/Renova (macedón) - Salzburg (osztrák)/HB Tórshavn (feröeri)

Nem bajnokok ága:
Ajax Amsterdam (holland)-PAOK (görög)
Dinamo Kijev (ukrán)-Gent (belga)
Young Boys (svájci)-Fenerbahce (török)
Braga (portugál)-Celtic Glasgow (skót)
Unirea Urziceni (román)-Zenit (orosz)

Rovatok