Index Vakbarát Hírportál

A Basel favorit a Debrecen ellen

2010. július 28., szerda 11:17

Öt vb-futballistával érkezik az FC Basel, a magyar bajnok nem számíthat Kabát Péter, Szakály Péter és Laczkó Zsolt játékára a szerdai BL-selejtezőn. A vendégek edzője gólt vár csapatától, Herczeg András szerint is a Basel a párharc esélyese.

A megfázott Kabát Péter és Szakály Péter, illetve a sérüléséből felépült, de még nem teljesen egészséges Laczkó Zsolt nélkül utazott Budapestre a Debreceni VSC, amely szerdán a svájci FC Basellel találkozik este 8 órakor Újpesten, a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörében. Bekerült a keretbe a Dinamo Kijevtől igazolt Farkas Balázs és az FSV Frankfurttól érkezett német Dajan Simac is.

A találkozóra azért kerül sor a fővárosban, mert az európai szövetség (UEFA) a 2. fordulós továbbjutás után a további BL-selejtezők lejátszását nem engedélyezte a debreceni stadionban.

Míg az FC Basel most csatlakozik a sorozathoz, addig a Debrecen az előző körben az idegenben elért 1-1-es döntetlen után 3-2-re nyert az észt Levadia Tallinn ellen, 4-3-mal került tovább.

A svájci bajnok keretében több válogatott játékos is szerepel, közülük öten a dél-afrikai világbajnokságon is részt vettek, sőt a ghánai Samuel Inkoom egészen a negyeddöntőig menetelt. A csatár Alexander Frei, a középpályás Benjamin Huggel és Xherdan Shaqiri a svájci, Scott Chipperfield pedig az ausztrál válogatottal játszott a vb-n.

Ez lesz a negyedik meccs az FC Basel és magyar kupacsapat között. Eddig kétszer a svájciak nyertek, 1972-ben az Újpesti Dózsa idegenben 3-2-ra kikapott, de otthon 2-0-ra nyert, továbbjutott a BEK első körében. 2004-ben, az UEFA-kupa csoportkörében a Ferencváros Budapesten kapott ki 2-1-re a Baseltől.

Konkrét eredményt nem említett, de mindenképpen gólszerzést vár csapatától Thorsten Fink, az FC Basel vezetőedzője. „Természetesen trénerként csak akkor lehetek elégedett, ha nyerünk, de ez nagyon nehéz lesz. Azt mindenképpen elvárom, hogy betaláljunk, és ezáltal kedvező helyzetből várjuk a jövő heti visszavágót” - mondta a 43 éves német szakember keddi sajtótájékoztatóján. Fink a Debrecenből Coulibalyt, Yannickot, Czvitkovicsot és Szakályt véli a legveszélyesebbnek.

A Basel a párharc esélyese Herczeg András, a Debreceni VSC vezetőedzője szerint. „A Basel nagyon komoly rivális. Ha el kellene helyezni tavalyi hat ellenfelünk között, akkor közvetlenül a főtáblás csapatok után jönne, de a bolgár Levszki Szófia előtt, amelyet a kvalifikáció utolsó körében vertünk ki" - mondta a mérkőzés helyszínén, a Szusza Ferenc Stadionban tartott keddi sajtótájékoztatón Herczeg.

A svájci csapat stílusával kapcsolatban megjegyezte, hogy nagyon labdabiztosak, általában uralják a meccseiket. Éppen emiatt biztos, hogy bár megpróbálják majd a saját játékukat játszani, alkalmazkodniuk kell a vendégek stílusához.

„Sokszor bizonyítottuk, hogy egységes csapatot alkotunk, így nincs mitől tartanunk, noha esélyesebb a Basel. Elsősorban jó mérkőzést várok, amelyen ha jó teljesítményt nyújtunk, akkor a jó eredmény is meglesz. A lényeg, hogy legyen esélyünk a továbbjutásra a jövő heti visszavágón" - mondta Herczeg.

A találkozót a spanyol Cesar Muniz Fernandez vezeti, a visszavágót pedig jövő kedden rendezik Svájcban. Ha a magyar bajnok továbbjut, akkor még egy selejtezős párharcot kell sikerrel megvívnia a csoportkörbe kerüléshez.

Rovatok