Index Vakbarát Hírportál

Két góllal nem volt jobb a Basel, de 0-2 lett

2010. július 28., szerda 22:12

Játéka miatt nem feltétlen szégyenkezhet a magyar bajnok Debrecen, az eredmény miatt már igen, mert 2-0-ra kapott ki a svájci Baseltől Bajnokok Ligája selejtezőn. A rivális nem volt félelmetes, egy pontos és gyors támadást sem vezetett, de egy szerencsésen megpattanó labdával és egy pontos távoli bombával lényegében eldöntötte a továbbjutást.

A Basel legutóbbi magyarországi szereplésekor legyőzte az UEFA-kupában a Ferencvárost, és az sem volt jó előjel a Debrecen Bajnokok Ligája selejtezője előtt, hogy két éve kettős vereséggel esett ki a Young Boys ellen a Loki.

Bátran kezdett a Debrecen, Rezes beadása után Coulibaly tíz méterről, fordulásból lőtt, hatalmas bravúrral védett a kapus, bal kézzel tolta ki a labdát a bal alsó sarok elől.

A szögletből Rezes fejelt kevéssel mellé, pár perc múlva ennél sokkal nagyobb helyzete lehetett volna. Egy belőtt labdát nem tudott kivágni a mezőnybe a svájci védelem, a középpályás lábáról hosszan pattant a labda, így Yannick fordulásból ellőhette, de belevetődtek.

Yannickot kissé elkapta a lendület, mert hagynia kellett volna a labdát a szemből érkező társnak.

Shaqiri azonnal helyzettel válaszolt, öt méteres fejesét nagy bravúrral védte Verpecz, aki első nemzetközi tétmeccsén állt a kapuban.

A Basel fokozatosan feléledt, átvette az irányítást, a 34. percben meg is szerezte a vezetést. Stocker megpattanó labdája – nem találta volna el a kaput - veszélyesen pörgött a kapu felé, Verpecz vetődött, de nem érhette el.

Varga József még helyzetbe került a félidőben, de ezzel vége is lett a támadásoknak. A fordulás után hajtott a Loki, az első igazi helyzetre azonban a 83. percig kellett várni, akkor Varga lerázta magáról a védőket, betört a tizenhatoson belülre, de nem tudta ellőni a hosszú sarokba a labdát, Costanzo vállal hárított.

A Loki játékában volt ugyan ötlet, de ha jól kellett beadni, Bernáthnak egyszer sem sikerült. A támadásokban helyenként volt lendület, de Coulibaly többnyire lesen volt.

Mivel csak Varga emelkedett ki a hazai csapatból, és a fontos ziccerekben ő is hibázott, az egyenlítés nem sikerülhetett.

A második gólt a 92. percben kapta a Debrecen, Xhakát nem támadták meg, 28 méterről lőtt, és a bal alsóba vágta a labdát.

A továbbjutásról mostantól nem is érdemes beszélni, és most látszik igazán, milyen remek sorsolást kapott tavaly a Debrecen.

Jegyzőkönyv:

Debreceni VSC-FC Basel (svájci) 0-2 (0-1)
Szusza Ferenc Stadion, 7000 néző, v.: César Muniz Fernández (spanyol)
gólszerzők: Stocker (34.), Xhaka (92.)
sárga lap: Frei (49.), Stocker (83.)
Debreceni VSC: Verpecz – Bernáth, Komlósi, Mijadinoski, Fodor – Czvitkovics, Kiss Z., Varga J., Yannick (Dombi, 74.) – Rezes (Farkas B., 54.), Coulibaly
FC Basel: Costanzo – Inkoom, D. Abraham, Cagdas, Safari – Shaqiri (Fwayo, 62.), Huggel, Cabral, Stocker (Xhaka, 88.) – Frei, Zoua (Almerares, 75.)

Nem bajnokok ága:
Young Boys (svájci)-Fenerbahce (török) 2-2 (1-2)
Ajax Amsterdam (holland)-PAOK (görög) 1-1 (1-0)
Braga (portugál)-Celtic Glasgow (skót) 3-0 (1-0)
Bajnokok ága:
AIK Solna (svéd)-Rosenborg BK (norvég) 0-1 (0-1)
Partizan Beograd (szerb)-HJK Helsinki (finn) 3-0 (2-0)
Aktobe (kazah)-Hapoel Tel-Aviv (izraeli) 1-0 (0-0)
BATE Boriszov (fehérorosz)-FC Köbenhavn (dán) 0-0
Sheriff Tiraspol (moldovai)-Dinamo Zagreb (horvát) 1-1 (1-1)

Rovatok