Index Vakbarát Hírportál

Már nem Mezey vezeti Orbán akadémiáját

2010. augusztus 10., kedd 17:51

A felcsúti futballakadémiát hétfőtől Gellei Imre vezeti, Mezey a Videotonban betöltött posztjait megtarthatta.

Hétfőtől nem Mezey György vezeti a felcsúti futballakadémiát, helyét az a Gellei Imre veszi át, aki eddig is a szakmai tanácsadó testület tagja volt, vele pénteken egyeztettek.

A hivatalos közleményen kívül az akadémia kommunikációs igazgatója, Szöllősi György sem árult el részleteket.

Dénes András, a Videoton sajtófőnöke ugyanakkor cáfolta, hogy Mezeytől a sportigazgatói jogkört is elvették volna a klubnál, és a Videoton utánpótlásának felügyeletét továbbra is elláthatja.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát (PFLA) a korábbi szövetségi kapitány, dr. Mezey György tervei alapján építették fel, 2006-tól működik teljes intenzitással, egy évvel később vette fel az Aranycsapat kapitányának nevét.

Amíg Mezey nem edzősködött újra, minden energiáját a létesítmény szakmai színvonalának emelésébe fektette. Egy különleges tesztcsarnokot is építtetett, hirdette: a legmodernebb szakmai körülmények között képezik a futballistákat.

Mezeynek szíve csücske volt az akadémia, ezért is üzenetértékű leváltása. Kivált, mert Orbán Viktort megnyerte a céljainak évekkel ezelőtt, és a jelenlegi miniszterelnök az akadémia alapítója is egyben.

Kurva gyenge, mondta élő adásban

Mezey a sporttelevízió egyenes adásában idézte a szurkolók „kurva gyenge” rigmusát, nyilván ennek nem örültek a szponzorok, de állítólag ennek csak kis köze van a leváltáshoz. Sokkal inkább az votl zavaró, hogy azt is mondta: "nem tudom, mit képzelnek Fehérváron." A Videoton 1-1-et játszott Siófokon az NB I. első fordulójában.

Mezey is érezhette, hogy nem működik minden rendben, még a nyáron menesztette az akadémia négy edzőjét – köztük Disztl Lászlót is -, aki viszont a fehérvári utánpótlásképzés felügyelője lett.

A Videoton a nemzetközi kupában kiesett a szlovén Maribor ellen, ami nem tett jót Mezey megítélésének. Különösen, mert a nyáron körülbelül félmilliárdból erősítették meg a csapatot, és mert az első 1-1-es meccs után reális esélyt látott a továbbjutásra, de a visszavágón 2-0-ra nyert a szlovén ezüstérmes.

A friss igazolások közül Mutumba a másodosztályú csapatban sem csillogott, ide száműzték az első meccsen nagy hibát elkövető Bozsovics kapust is.

Mezey presztízsét az sem növelte, hogy a felcsúti akadémiáról továbbra sincs a keretben egyetlen játékos sem, pedig a 90-es korosztály már érettségizett, a hazai mezőnyben már 18 évesen könnyen érvényesülni lehet, legalábbis csereként be lehet kerülni.

Mi több, a nagy rivális Agárdon – ott üzemel a volt emtékás Várszegi Gábor akadémiája - nevelkedő Gosztonyi András és Lencse László jelentett erősítést. Utóbbi még gólt sem lőtt, pedig állítólag 100 millió forintot fizetett ki érte az egyesület a télen.

Az akadémia legjobbjai az elmúlt években a Puskás Kupán nem játszottak eredményesen, bár ezt Mezey mindig azzal mentegette, hogy ő játékosokat nevel, nem pedig sikeres csapatokat képez, amelyekből nem lesz senki sem jegyzett játékos.

Rovatok