Index Vakbarát Hírportál

EL-sorsolás: a DVSC a negyedik kalapban

2010. augusztus 27., péntek 10:47

24 ország 48 csapata várja az Európa Liga csoportkörének pénteki sorsolását. A Debreceni VSC, amely a koefficiens alapján a negyedik kalapban kapott helyet, sztárcsapatokat hozhat Magyarországra.

Amióta az UEFA-kupában, illetve utódjában, az Európa Ligában csoportköröket rendeznek, magyar csapat másodszor jutott főtáblára. A Ferencváros 2005-ös sikere után a Debrecen a Liteksz elleni kettős győzelemmel vívta ezt ki.

Az EL-selejtező playoffkör 37 továbbjutója, a Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásának 10 vesztese, illetve a címvédő Atlético Madrid alkotja a negyvennyolc fős mezőnyt. Közöttük erősorrend döntötte el az egyes kalapok beosztását. Ez alapján a magyar bajnok a 47., csak a horvát Hajduk Splitet előzte meg.

Az előzetes beosztások alapján sztárcsapatok érkezhetnek Magyarországra, akár az is előfordulhat, hogy Dzsudzsák és Juhász Roland csapata lesz éppen a Debrecen ellenfele.

A sorsolásnál – a Bajnokok Ligájához hasonlóan – két alapelvet vesznek figyelembe. Az első, hogy azonos országbeliek nem kerülhetnek egy csoportba, valamint igyekeznek elkerülni, hogy két azonos országbeli egy időben játssza a hazai meccsét. Ez utóbbi nehezebb lesz, hiszen az első négy fordulót azonos napon rendezik, csak 5. és 6. játéknapot osztják el két napra.

A meccsnapok: szeptember 16. és 30., október 22., november 4., valamint az ötödik forduló december 1-én és 2-án, a hatodik december 15-én és 16-án. A csoportokból az első két csapat jut tovább, a BL-csoportkörök harmadik helyezettjeivel egészül ki majd a mezőny 32-re, amelynek sorsolását december 17-én tartják Nyonban.

Az Európa Liga beosztása

1. kalap: Atlético Madrid (spanyol), Liverpool (angol), Sevilla (spanyol), FC Porto (portugál), Villarreal (spanyol), CSZKA Moszkva (orosz), PSV Eindhoven (holland), Zenit (orosz), Juventus (olasz), Sporting CP (portugál), VfB Stuttgart (német), AZ Alkmaar (holland)

2. kalap: Steaua (román), Lille (francia), Dinamo Kijev (ukrán), Anderlecht (belga), Bayer Leverkusen (német), Paris SG (francia), Club Brugge (belga), Palermo (olasz), Besiktas (török), Manchester City (angol), Sampdoria (olasz)

3. kalap: Sparta Praha (cseh), AEK Athén (görög), Metaliszt Harkov (ukrán), Levszki Szófia (bolgár), Rosenborg (norvég), RB Salzburg (osztrák), CSZKA Szófia (bolgár), Odense (dán), Napoli (olasz), Borussia Dortmund (német), Dinamo Zagreb (horvát), BATE Boriszov (fehérorosz)

4. kalap: Arisz Szaloniki (görög), Rapid Wien (osztrák), PAOK Szaloniki (görög), Lech Poznan (lengyel), Karpati Lviv (ukrán), Young Boys (svájci), Utrecht (holland), KAA Gent (belga), Lausenne (svájci), Sheriff (moldáv), DVSC-TEVA (magyar), Hajduk Split (horvát).

A résztvevők országonkénti megoszlása: 4-4 spanyol és olasz. 3-3 holland, német, ukrán, belga, görög. 2-2 angol, portugál, orosz, francia, bolgár, osztrák, horvát, svájci. 1-1 román, török, cseh, norvég, dán, fehérorosz, lengyel, moldáv és magyar.

Rovatok