Index Vakbarát Hírportál

Csak Mourinho nem kapta meg, akit akart

2010. szeptember 1., szerda 16:09

A kívánt Inter-csatárt nem vette meg edzőjének a Real, az akciós áruk igazolási szezonjának nyertese a Milan: féláron szerezte meg Ibrahimovicot és Robinhót. A ManCity szórta a pénzt, de a klubok így is 20-40 százalékkal kevesebbet költöttek, mint tavaly.

Kedd éjfélkor lezárult a nyári igazolási szezon, ami legalább három éve a legszerényebb volt, 20-40 százalékkal kevesebb pénzt költöttek minden nagy bajnokságban az utóbbi idényekhez képest.

Ennek ellenére még az utolsó napon is sztárok jöttek és mentek, ám az eddigiekkel szemben ésszerűbb összegekért. A legjobban a Milan járt, ami Zlatan Ibrahimovic után Robinhót szerezte meg jócskán áron alul.

A brazil két éve 40 millió euróért került a Real Madridból a Manchester Citybe, most 18, bónuszokkal együtt maximum 20 millió lehet az ára.

Németországban a Schalke volt a legaktívabb, keretének kétharmadát lecserélte, a már korábban leigazolt Raúl mellé az utolsó órákban Klaas-Jan Huntelaart, az Atletico tehetségét, a spanyol José Juradót és a francia középhátvéd Nicolas Plestant is behúzta. A hollandra 15, a spanyolra 13 milliót költött.

Spanyolországban csendes volt a kedd, az egyetlen nagy igazolás meghiúsult: szerdán derült ki, hogy a Real-edző José Mourinho nem kapta meg az elnöktől exjátékosát, az interes samuel Eto'ót, pedig a Marca szerint késő délutánig győzködte Florentino Perezt.

A Madrid így a korábban megszerzett Angel Di Maria, Mesut Özil, Sami Khedira, Ricardo Carvalho után csak adott, Royston Drenthét kölcsönbe a Hercules Alicanténak, Rafael van der Vaartot 10-11 millió euróért a Tottenhamnek, feltéve, hogy a PL nem vétózza meg az üzletet.

A Barcelona nem mozgott a hajrában, Javier Mascheranót néhány napja véglegesítette, előtte a brazil Adriano (nem a csatár, hanem a balhátvéd/középpályás) és David Villa érkezett, ő még a vb előtt.

Angliában a Tottenham mozdult az utolsó utáni percekben - van der Vaart - , a MU kvázi senkit nem vett egész nyáron: Chris Smallingot és Javier Hernandezt még tavasszal átigazolta, most csak a portugál Bebé érkezett az ottani harmadosztályból.

A Chelsea spórolt, a Liverpool az olcsó árukra ment: jött Joe Cole és a szerb Jovanovics ingyen, Paul Konchesky és Christian Poulsen szinte névleges, ötmillió körüli összegekért. Az Arsenal is alig fizetett, Marouane Samakért semmit, a lengyel Koscielnyért sem sokat.

A Manchester City költekezett csak, bőven 150 millió euró fölött: James Milner, Yaya Touré, David Silva, Mario Balotelli érkezett többek között, mindegyikért 25 millió euró fölött fizettek. A klub annyit költött, mint az egész Bundesliga.

Olaszországban csak a már említett Milan volt aktív, a mindent nyerő Inter alig mozdult, a Roma viszont behúzta a csatár Adrianót és Marco Borriellót a Milantól az utolsó pillanatban.

A Juventus Borriellót elbukta, de azért nagyon belehúzott, Milos Kraszics, Fabio Quagliarella, Alberto Aquilani, Marco Motta, Jorge Martinez, Leonardo Bonucci,  Davide Lanzafame, Marco Storari, Simone Pepe, Leandro Rinaudo érkezett. Közel 50 milliót adtak ki, de csak Kraszicsért, Martinezért és Bonucciért nagyobb összeget, a legtöbben kölcsönbe jöttek.

Három éve nem költöttek ilyen keveset

A Deloitte könyvvizsgáló cég összesítése alapján a leggazdagabb angol egyesületek 350 millió fontot (424 millió euró) fordítottak új szerzeményekre, ami 22 százalékkal kevesebb a tavalyihoz képest, és 2007 óta a legalacsonyabb. A spanyol, olasz, német és francia élvonalban 2009-hez viszonyítva 25-40 százalékkal esett vissza a játékosvásárlásokra költött pénz. A Serie A-ban 315, a spanyol első osztályban 291 millió euróba kerültek az újoncok. A nyár legdrágább transzfere: a Barcelona 40 milliót fizetett a Valenciának a világbajnok David Villáért. (MTI)

Rovatok