Index Vakbarát Hírportál

Műfüvön mindent lehet, de BL-döntő ki van zárva

2010. szeptember 7., kedd 00:36

Harry Redknapp, a Tottenham edzője betiltaná a műfüves pályákat, mert aki nincs hozzászokva, annak sérülést okozhat, de az UEFA szabályzata csak a Bajnokok Ligája döntőjét nem engedi ilyen felületen játszani. Szigorúan tesztelik a pályákat, a sérülésveszély minimális.

Harry Redknapp, az angol Tottenham vezetőedzője a svájci Young Boys elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-selejtező után akadt ki, szerinte a hazaiak műfüves pályáján tartott edzés miatt négy játékosát is ki kellett hagynia a másnapi meccsről.

A Young Boys fél óra elteltével már hárommal vezetett, a vége 3-2 lett. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szabályzata szerint csak a Bajnokok Ligája döntőjét nem lehet műfüvön játszani.

Szigorú tesztek alapján engedélyezik a mesterséges felületet, azt mondják, a legjobbak teljesen megbízhatók, a sérülésveszély minimális. A műfű sokkal strapabíróbb, nem kell vele annyit foglalkozni, az időjárásnak is jobban ellenáll.

„Csak úgy lehet hozzászokni, ha hétről hétre ezen játszol. Én próbáltam már, minden pillanatát gyűlöltem. A Queens Park Rangersnek van otthon ilyen pályája, de egyébként sehol máshol Angliában nincs” – mondta a meccs után Redknapp.

Buzsáky Ákos, a Queens Park Rangers játékosa az Indexnek azt mondta, most már rendes füvön játszanak, régebben az élő gyepbe voltak beépítve műszálak. „Ha egy játékos folyamatosan első osztályú műfüves felületen játszik, nem lehet gond, meg lehet szokni. Itt Angliában szerencsére nagyon jó minőségű a fű a pályákon, nincs ilyen tapasztalatunk”. A dél-afrikai világbajnokságon is alkalmazták azt az eljárást, amelynél nem a teljes játékteret borítja a műfű, hanem csak szálak vannak beültetve az igazi gyepbe.

Az UEFA Bajnokok Ligája szabályzata kimondja, hogy a döntő kivételével minden BL-meccset lehet műfüvön játszani akkor, ha maga a stadion is megfelel a szövetség követelményeinek.

A rendszerek főbb tulajdonságai

– A műfűrendszerek alépítményből, burkolatból és a rugalmasságot  biztosító rugalmas rétegből (shock pad) állhatnak.

– A mai műfűrendszerek nagy része homok- és gumifeltöltésű, marketing-kifejezéssel élve harmadik generációs termék.

– szálak alapanyaga PU, alakjuk, szálhosszuk, egyéb műszaki tulajdonságaik különbözőek.

– Egy teljes rendszer jellemzésére a FIFA a 1 STAR – 2 STAR minősítési rendszert alkalmazza, ez az iparág legfontosabb minőségi kontrollja.

– Ez helyszíni tesztek, illetve laborvizsgálatok alkalmazásával minősíti a pályák legfontosabb tulajdonságait, ezáltal objektív módon mérve minőségüket.

– Tavaly óta a FIFA az öt legelismertebb gyártót mint kiemelt gyártót is megkülönböztette.

– A kivitelezés és minősítés nagyobb költségei miatt itthon még nem gyakorlat a minősítés alkalmazása.

Európában első osztályú csapatok leginkább a skandináv országokban játszanak műfüvön, az ilyen pályával rendelkező klubok közül csak a Szpartak Moszkva lesz BL-résztvevő.

Angliának amúgy sem lehet túl jó emléke a műfüről, a 2007-es Eb-selejtezőiben a moszkvai Luzsnyiki stadionban játszottak, ahol ilyen talaj van. Ha nyertek volna, továbbjutnak. Rooney meg is szerezte a vezetést, de Pavljucsenko két góljával az oroszok fordítottak, és mivel az angolok az utolsó fordulóban a horvátoktól is kikaptak, nem jutottak ki a tornára.

A moszkvai Luzsnyiki stadion nem csak emiatt a legismertebb műfüves pálya, hanem mert itt rendezték a 2008-as Bajnokok Ligája döntőjét, de a meccsre kicserélték a műfüvet természetesre.

Magyarországon az MLSZ Ollé Pálya Programjának segítségével lehet műfüves pályák építésére pályázni, ebben kizárólag olyan burkolatok vesznek részt, amelyeknek megfelelő FIFA- és UEFA-minősítő irata van. Az NB I.-ben egyetlen csapat sem játszik műfüves pályán, az alsóbb osztályokban előfordul ilyesmi.

Az eredményeken nem látszik

Megnéztük két műfüves pályán játszó csapat hazai eredményeit: ezek alapján sem lehet azt állítani, hogy előnyt jelentene. A Szpartak Moszkva a Luzsnyiki stadionban legutóbbi hét meccsén ötször nyert, egyszer döntetlenezett és egyszer kikapott, ez a statisztika hazai pályán nem számít kirívóan jónak. A Young Boys legutóbbi hét hazai meccséből négyet megnyert, kétszer kikapott, egyszer ikszelt.

„Egy ilyen pálya karbantartási költsége alacsonyabb, mint egy füvesé, akár tizenöt–húsz évet is kibír. Ha a rendszer megfelelő minőségű, a sérülések kockázata kisebb, a gyógyulás gyorsabb, gyenge minőségnél sajnos magasabb lehet” – mondta Kátai Tamás, az Ollé program műszaki igazgatója.

Rovatok