Index Vakbarát Hírportál

Mourinho változtatott, már csiszolja a Realt

2010. szeptember 21., kedd 12:29

A védelem közepét és a középpálya jelentős részét kicserélte José Mourinho a Real Madridnál, és ugyan a játék még akadozik, de látszik, mit akar. Ha összeszoknak a játékosok, nem lesz könnyű megverni őket.

Nem kápráztatta el eddig játékával a Real Madrid szurkolóit, és lehet, hogy a szezon végére sem fogja, nem fog gólokat szórni, de egy igazi, megtervezett, jól működő, kitalált José Mourinho-csapatot látunk majd.

A portugálra eddig általában ez volt jellemző, és az alapokat kezdi lerakni új klubjánál is.

Első lépésként szakított a korábbi felállással (4-4-2, illetve ennek változatai), és az általa nagyon kedvelt 4-2-3-1-es hadrendbe terelte a sztárokat.

A kapus adott volt, Iker Casillas, a védelem közepére két portugál került, Pepe és a Chelsea-ből érkező Ricardo Carvalho, aki nemcsak Angliában, hanem Portóban is játékosa volt. (Ugyanúgy ő kérte, mint az Internél Luciót egy éve.)

Nem igazán látszott a portugálokon a Real Sociedad ellen, hogy játszottak már egymás mellett a válogatottban, a csatárok könnyen megzavarták a párost, különösen az első félidőben. Az előző kettős, Garay és Raul Albiol vélhetően elveszítette a bizalmat.

A jobb oldalon otthagyta a már-már letisztult benyomást keltő, a támadásokat is bármikor segítő Sergio Ramost: Maiconnal egyenértékű játékos, nagyon nem bánkódhatott amiatt Mourinho, hogy a brazilt nem tudta leigazolni a Madrid.

A bal oldalra Marcelo került, őt kicsi visszább húzta, igaz a Pellegrini-korszakban is játszott már ezen a poszton.

A két ütköző középpályás közül Xabi Alonso bentmaradt a csapatban, Sami Khedira viszont úgy látszik, kiszorítja Lassana Diarrát. Alonso mellett játszott korábban a francia, de az argentin Gago is, aki most aligha fog. A védekezés masszív alapját hat ember adja, innen felfelé már lehet építkezni.

Cristiano Ronaldo igazi jobbszélső lehet, mellette Özil vagy Kaká játszik középen, utóbbi éppen sérült. A szupertehetség Sergio Canales is megoldás, Mourinho a felkészülési meccseken és az első fordulóban is sikerrel próbálta ki a brazil posztján.

A bal oldali szélső posztjára Angel di Maria került, akit a Benficából hozott el. Vagyis a középpályán az állandóságot csak Alonso képviseli, de a négy új ember nem reménytelenül játszik egymás mellett, sokkal gördülékenyebb az összjátékuk, mint elsőre várni lehetett.

A középcsatár posztján Higuain áll, amíg gólokat lő, megkérdőjelezhetetlen a helye, ha netán hullámvölgybe kerül, Benzema még mindig bevethető.

A francia helyzete kemény, mert az argentint szinte csak sérülés vagy eltiltás veheti ki a csapatból, és Mourinho az igazolási szezon utolsó napján exjátékosát, a volt barcás Samuel Eto'ót kérte a Real-elnöktől, csak nem kapta meg. Benzemában nem igazán bízik, talán ezért sem jut eszébe a kétcsatáros rendszer.

A játék egyelőre nem nagyszerű a Mourinho-Realnál, de az eredmények - mint a portugálnál mindig - megvannak, a bajnokságban az iksz után két győzelem, a BL-ben azonnali siker. Ami neki a legfontosabb: csapata a Barcelona előtt áll a spanyol ligában.

Rovatok