Index Vakbarát Hírportál

Már idén épülhet a debreceni futballstadion

2010. szeptember 22., szerda 15:48

Biztosítani fogja a kormány a debreceni stadion megépítéséhez szükséges állami szerepvállalást - közölte Szijjártó Péter a kabinet szerdai döntését ismertetve.

A miniszterelnök szóvivője elmondta: az a kormány szándéka, hogy egy komoly sport- és gazdaságfejlesztési beruházás keretében el tudja indítani a debreceni stadionépítési folyamatot.

Ennek érdekében határozott arról, hogy október 15-ig a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a sport területét is felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak el kell készítenie egy olyan előterjesztést, amely a debreceni stadion felépítésére vonatkozik, tartalmazza a finanszírozási és üzemeltetési konstrukcióra vonatkozó javaslatokat is – mondta.

Arra a kérdésre, mekkora lehet a stadion, Szijjártó Péter úgy válaszolt: olyan stadiont kell építeni, amely befogadóképesség szempontjából is BL-mérkőzés megrendezésére alkalmas, kivéve a BL-döntőt.

"Egyrészt az emberekkel szemben méltánytalan, másrészt nyilvánvalóan sportszakmai szempontokból is hátrányos, ráadásul ezen stadion hiánya miatt a megyeszékhely és a régió gazdasági, gazdaságfejlesztési lehetőségektől esik el - jelentette ki.

A Debrecen tavaly a Bajnokok Ligája meccseit volt kénytelen Budapesten játszani, most az Európa Liga főtábláján az egyetlen csapat, amelyik nem játszhat saját stadionjában, mert az nem felel meg az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak.

A jelenlegi BL-mezőnyben a szlovák Zilináé a legkisebb létesítmény, nincs 12 ezres.

Mivel a Debrecen átlagnézőszáma mostanában a bajnokikon öt vagy hatezer, egy olyan stadion, mint a szlovákoké, vagy az újpesti, megfelelő is lenne a klubnak.

Két tervezett helyszín közül egyelőre még nem választották ki a megfelelőbbet.

Orbán egy éve, a bolgár bajnok Levszki kiverése után nyilatkozta azt, hogy Debrecen megérdemelne egy stadiont.

Rovatok