Index Vakbarát Hírportál

Románia Magyarországgal akar futball-Eb-t

2010. szeptember 29., szerda 17:38

Közös román-magyar futball Eb tervét vetette fel a Román Futballszövetség (FRF). A 2020-as vagy a 2024-es Eb-re szeretnének pályázni. Az FRF elnöke, Mircea Sandu értesülései szerint Orbán Viktor is kész felkarolni az ötletet.

Románia Magyarországgal közösen szeretne pályázni a 2020-as vagy a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésére - jelentette be Mircea Sandu. A román futballszövetség a pályázat ötletével már megkereste a magyar felet is, hogy megtegye az első lépéseket.

A mostani bejelentés viszont a magyar szövetséget (MLSZ) váratlanul érte. Pajor-Gyulai László az Indexenek elmondta: kicsit korai a közös rendezésű Eb-ről beszélni. "Valóban érkezett egy telefonhívás a román szövetségtől, de az ötlet felvetésén túl semmi konkrétummal nem álltak elő, így az MLSZ nem is tartotta ezt érdemesnek nyilvánosságra hozni. Megvárjuk, míg részletes tervekkel állnak elő, az viszont látszik, hogy a román elképzelések embrionális állapotban vannak, mert egyelőre még kellő támogatást sem tudnak maguk mögött."

Sandu először egy multinacionális cég vezérigazgatójával tárgyalt az esetleges pályázásról, aki azt javasolta, hogy közösen próbálják megnyerni az ügynek a román államelnököt, a román kormányt és a parlamentet, illetve egy szomszédos ország vezetőit. 

Román napilapok értesülései szerint Sandu már beszélt a tervről Berzi Sándorral, az MLSZ elnökségi tagjával. Az FRF vezetője úgy tudja, Berzi szoros kapcsolatban áll Orbán Viktorral, és a magyar kormányfő kész az együttműködésre.

A pepsifoci.hu megkeresésére Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke és egyben nemzetközi igazgatója elmondta, valóban kezdődtek egyeztetések a felek között.

"Nagyon nehéz egyelőre bővebben kommentálni a hírt, hiszen inkább csak támogatandó ötletnek nevezném. Kapcsolatfelvétel valóban volt a felek között, kicsit meg is lepett, hogy már ebben a stádiumban nyilvánosságra került a hír, hiszen rengeteg részletet kellene még pontosítani, többek között a tervezett helyszínekről sem tudok még bővebbet mondani. Azt azonban elmondhatom, hogy a magyar félnek a románhoz hasonlóan tetszik ez a terv" mondta Berzi, aki hozzátette, korábban nyilvánvalóvá vált, hogy az állam is azt szeretné, ha minél több nemzetközi futballeseménynek adna helyt Magyarország a következő években, ez pedig tökéletesen beleilleszkedik ebbe a koncepcióba.

Sandu szerint Orbán kormányszinten kezdeményezi annak felmérését, milyen lehetőség van a rangos sportesemény közös megrendezésére. Sandu Emil Boc román miniszterelnöknek is levelet küldött a közös pályázat ötletéről, és várja visszajelzését. "Politikai szándék nélkül ugyanis mindez csak hamvába holt ötlet lehet" - mondta az FRF-elnök.

Két évvel ezelőtt Emil Boc Kolozsvár polgármestereként az ottani új stadion látványtervét bemutatva vetette fel a közös Eb ötletét, akkor a magyar szövetség jelezte, a román fél részéről semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett az ügyben - írja szerdai számában az Erdélyi Krónika.

Romániában nyolc-kilenc várost találtak alkalmasnak a rendezésre, ezekből valószínúleg ötöt-hatot választanak ki, ahol majd olyan új stadionokat építenek, amik alkalmasak az európai-bajnoki mérkőzések megrendezésére.

Magyarország eddig háromszor indult Eb-rendezésért: a 2004-es torna lebonyolítását Ausztriával, a 2012-est Horvátországgal közösen képzelte el, a 2008-asnak egyedül adott volna otthont, de egyszer sem járt sikerrel.

Rovatok