Index Vakbarát Hírportál

Ötcsillagos meccsek: tuti a csalás

2010. szeptember 30., csütörtök 21:41

Figyeltek arra, hogy ne tévés meccseket manipuláljanak, az egymás közötti beszélgetésekben fedőneveket, mezszámokat használtak és a megvett mérkőzéseket osztályozták, aszerint, mennyire mehetnek biztosra a fogadásokra - említett néhányat a tavaly novemberben kirobbant európai méretű fogadásicsalás-botrány főszereplőinek módszerei közül a nyomozás részleteit jól ismerő informátorunk. A most már 270 meccsre kiterjedő ügy kivizsgálása véletlenül, egy más okból lehallgatott telefonbeszélgetésből indult ki. A főszereplő ugyanaz az Ante Sapina, aki a 2005-ös, Hoyzer futballbíró fémjelezte botrányban is mozgatta a szálakat, és aki majdnem hároméves börtönbüntetése alatt sem hagyott fel a meccsek manipulálásával.

“Nincs szükség halálos fenyegetésre, erőszakra, annyi pénzről van szó, hogy az önmagában elég arra, hogy a kiszemelt futballisták belemenjenek a csalásokba” – állította az európai méretű fogadásicsalás-botrányt jól ismerő informátorunk arról, milyen módszerekkel vehettek rá futballistákat a meccsek manipulálására a Németországból kiindult ügy főszereplői. A magyar futballt jól ismerők korábban arról beszéltek, hogy a fogadási maffia együttműködni nem akaró embereket dob ki az autójukból vagy éppen egy csalást meghiúsító játékost kergettek meg azért, hogy visszaadja a pénzt, amiért nem dolgozott meg. A bochumi ügy részleteiben jártas külföldi forrás azonban azt mondta, a Berlinből irányított banda viselt dolgai között ilyen húzásokra nem bukkantak.

Egy meccsen 165 millió

Volt olyan meccs (valamelyik, közelebbről meg nem nevezett európai bajnokságból), amelyen a fogadási csalók hatszázezer eurót, azaz 165 millió forintot tudtak nyerni. De van egy közeli példa: a csalóknak megérte volna, hogy nyolcvanezer euróval fizessék le a Debrecen azóta két évre eltiltott kapusát, Vukasin Polekszicset azért, hogy a Loki 3-0-ra kikapjon a tavalyi, liverpooli BL-meccsen. (A kísérletet a montenegrói kapus is megerősítette, az összeget maga nevezte meg, állítása szerint visszautasította az ajánlatot, a vesztegetést pedig mindeddig nem bizonyította rá a bochumi ügyészség.)

Német lapok arról írtak, hogy Ante Sapina, a fő gyanúsított és két társa egy ázsiai fogadóirodánál vezetett számlán harminckétmillió eurós (8,84 milliárd forintos) forgalom mellett 2,182 millió eurós (605 millió forintos) hasznot realizált.

A tavaly novemberi adatokkal ellentétben most már Európa-szerte 270 meccsről van szó, Németország mellett Ausztriát, Belgiumot, Bosznia-Hercegovinát, Görögországot, Horvátországot, Macedóniát, Magyarországot, Svájcot, Szerbiát, Szlovéniát, és Törökországot célozta meg a fogadási maffia. A jelenlegi ismeretek szerint Magyarországon tizennégy mérkőzés lehet érintett, bajnokik, Magyar Kupa-, Ligakupa-
meccsek, valamint gyanús a Debrecen két összecsapása a tavalyi BL-főtábláról, és egy találkozója a 2008-as UEFA-kupából. Ezek a meccsek nem néhány klubot érintenek, a magyar mezőnyből csupán öt csapatnak nincsen gyanús meccse az elmúlt három szezonból.

Amikor decemberben – néhány héttel a bochumi ügyészség első bejelentése után – a fogadási csalásokkal kapcsolatos itthoni helyzetről írtunk, a megszólaltatottak, a manipulációkat érzékelő hazai futballszereplők csak hallomásokra, gyanús esetekre és az általános hangulatra tudtak hagyatkozni. Konkrétum a magyar meccseket illetően azóta is kevés van, azonban az akkor leírtak jelentős részben beigazolódtak. A bochumi nyomozás részleteit egy külföldi forrás osztotta meg velünk. Az információk alapját az adja, hogy nemcsak jeleztek a gyanús meccseknél a fogadási jelzőrendszerek, hanem a fő gyanúsítottak körében lehallgatták a telefonokat, megfigyeltek olyan chatszobákat, ahol az egyeztetések jelentős része folyt. Házkutatások mellett bankszámlákat is átvizsgáltak, az elmúlt egy évben – legalábbis Németországban – haladt előre a nyomozás.

Polekszics egy lehallgatott beszélgetésben

Így tudható az is, hogy a debreceni kapus, Vukasin Polekszics nem az azóta lelepleződött horvát szélhámos, az európai futballszövetséget megvezető Robin Boksic kavarásának betudhatóan került képbe az ügyben. A montenegrói játékos ugyanis azon kevesek egyike, akinek a neve konkrétan elhangzott a fő gyanúsítottak lehallgatott telefonbeszélgetéseiben.

“Nem egy mindig együttlévő bandát kell elképzelni, egy hálózatról van szó. A tagoknak megvoltak a saját üzleteik, a saját városukban, kinek Berlinben, kinek Alsó-Szászországban vagy Nürnbergben, az információkat, a tuti tippeket osztották meg egymás között – írták le a csalók együttműködését. – Felosztották egymás között a kiszemelt országokat, mindenki egy bizonyos területért felelt, hogy onnan szállítsa a biztos tippeket.”

A középpontban ismét a horvát származású Ante Sapina áll, akinek már jól megismerhette a nevét a világ a német futballt eddig legjobban megrázó csalási ügy, a Robert Hoyzer bíró nevével jelzett 2005-ös botrány kapcsán. Az 1976-ban született horvát férfi már fiatalon űzte a szerencsejátékokat, tizenhat évesen fogadott meccsekre – ekkor még kora miatt bátyja, Milan nevében – írta róla 2009 decemberében a Süddeutsche Zeitung.

Az egykori közgadászhallgató sok mindenre kötött fogadást, sokat nyert is, de egy idő után úgy gondolta, jobb lenne biztosra menni. Sapina kiváló szervező, a beceneve Navigátor lett, a stílusa, megjelenése megnyerő. A Hoyzer-botrányban kiderült, hogy Sapina és testvére (aki végül nem került börtönbe) az akkor a húszas éveiben járó futballbíró lefizetésével befolyásoltak 2004-ben német másod-, harmadosztályú, illetve kupameccseket. Az ügy 2005 januári kipattanásáig Sapina kétmillió eurót (mostani árfolyamon 553 millió forint) halmozott fel. A 2005 végén meghozott ítéletben a férfi két év tizenegy hónapot kapott, a pénzt vissza kellett fizetnie a megkárosított cégeknek. Amikor 2008. júliusában kijött a börtönből, a tőzsdéhez is értő fiatalember a testvére segítségével már a korábbinál is nagyobb vagyonnal rendelkezett.

A börtönben misére járt a mélyen hívő Ante Sapina, a játékszenvedélyétől kezeléssel próbált megszabadulni. Szabadulásakor pedig azt mondta, az ügy felébresztette, édesanyjának megesküdött, hogy soha többé nem megy bele törvénytelenségekbe.

A börtönből is fogadott

“Valójában soha sem hagyta abba a fogadást és a meccsek manipulálását. A börtönben is ugyanúgy folytatta, ahogyan előtte csinálta – mondták a nyomozást jól ismerők Sapina pálfordulásáról. A szabadulásakor is csak 32 éves férfit mégsem figyelték a rendőrök, az újabb lebukást 2009 elején egy véletlen okozta. – Egy más ügyben lehallgatták egy bizonyos Deniz Celik telefonját. Ekkor bukkantak rá, hogy a török születésű nürnbergi férfi Sapinával beszél telefonon a megvett meccsekről. Innen indult ki az egész bochumi nyomozás.”

Ezután tizenegy hónapig figyelték a férfit és a körét, míg novemberre az első őrizetbe vételekkel hozták nyilvánosságra az ügyet. Sapina mellett természetesen ott van a gyanúsítottak között a harmincéves, a fogadások mellett szintén nem teljesen tiszta hitelügyletekkel is foglalkozó Celik.

A 34 éves Marijo Cvrtak ugyancsak Nürnbergben élt és a háttérből, valódi tulajdonosként egy fogadóirodát irányított. Sapina közelebbi köréhez tartozott a korábbi szlovén futballista, Dragan Mihelic is, aki hazája mellett a horvát és a magyar meccsek befolyásolásáról is gondoskodott. Ő volt az, aki Vukasin Poleksicnek nyolcvanezer eurót ajánlott a liverpooli BL-meccs előtt. Sapina segítője volt a megkörnyékezhető játékosokat feltérképező korábbi profi kosaras (a Bamberggel német bajnok is volt), a 28 éves horvát Ivan Pavic és természetesen a hálózat része volt Ante 44 éves bátyja, Milan is. Két török férfi, az alsó-szászországi 35 éves Nürettin Günay, valamint az 55 éves Tuna Akbulut elleni vádemelést már be is jelentették augusztusban, bírósági ügyük a jövő héten kezdődik.

A legtöbb gyanúsított már tavaly november óta vizsgálati fogságban ül, de beismerő vallomást eddig nem tettek. Sapina ugyan elismerte, hogy 172 meccset befolyásolt, azonban részletekbe még nem bocsátkozott.

Nyugaton harmadosztály, Keleten élcsapatok

A módszerekről a nyomozás alapján már sok tudható. A fogadási csalók például ügyeltek arra, hogy minél kisebb csapatok meccseit környékezzék meg: míg a Hoyzer-botrányban Sapináék a Hamburg egy kupameccsét is manipulálták, most Németországban csak
harmadosztályú klubok mérkőzései keveredtek gyanúba. De ott van példának a korábban belga másodosztályú Namur, Bukrán Gábor csapata, amely látványos vereségekkel esett ki a 2008/09-es szezonban.

Ahogy keletebbre haladunk, magasabb szintre jutunk, Horvátországban a Dinamo Zagreb is gyanúba keveredett, Magyarországon pedig az NB I. mezőnyének nagy része érintett lehet.

A bochumi nyomozásban összesen tizennégy magyar csapat érintett a szóban forgó ügyekben: a mostani élvonalbeli mezőnyből a BFC Siófok, a Bp. Honvéd, a Haladás, a Győri ETO, a Lombard Pápa, az MTK, a Paks, az Újpest, a Vasas és a ZTE legalább egy-egy meccse; a jelenleg másodosztályú együttesek közül a Bőcs, a Diósgyőr, a Tatabánya és Vecsés egy-egy meccse gyanús az elmúlt három szezonból. Fontos hangsúlyozni, hogy bár csapatneveket használunk, természetesen nem a klubok, hanem bizonyos, alkalmazásukban álló játékosok követhették el a fogadási csalásokat. Az esetleges szankciók sem a klubokat érinthetik, hanem a csalásokban részt vevő futballistákat.

Amellett, hogy kisebb csapatok meccseire fogadtak a csalók, arra is ügyeltek, hogy olyan találkozókat manipuláljanak, amelyeket lehetőleg nem közvetít a televízió. A mérkőzések közben ugyanis a futballistáknak nem egyszer az ellenfélnek is jelezniük kellett, hogyan alakuljon az eredmény.Sapináék nemcsak beszerveztek játékosokat, hanem a már elkötelezett futballistákat ügynökök segítségével szándékosan elhelyezték bizonyos kluboknál, hogy aztán a terveknek megfelelően befolyásolják meccseket.

Az ügy természeténél fogva nagy hangsúly volt természetesen a kommunikáción. Sapina és köre figyelt arra, hogy ne neveket, hanem fedőneveket, játékosok esetében pedig mezszámokat használjanak. De azt is tudatni kellett a hálózat tagjaival, hogy a kiszemelt meccsek közül melyiknél lehet mennyire biztosra menni. Osztályozták a mérkőzéseket, a legkevésbé levajazott találkozók egy csillagot kaptak, a tuti tippek ötöt. Utóbbiaknál a kapus, három védő és egy középpályás is be volt szervezve, előfordult, hogy a játékvezetőt is megvették.

“Ante Sapina biztosan ülni fog, már csak az a kérdés, mennyit. A bochumi ügyészség elegendő bizonyítékot gyűjtött ahhoz, hogy elítéljék” – jelentette ki az informátor. Ha a horvát férfi beismerő vallomást tesz, öt-hat évre számíthat, ha nem ismeri el a csalásokat, hét-nyolc évre is lecsukhatják.

Rovatok