Index Vakbarát Hírportál

Erre a nyolc gólra büszkék lehetünk

2010. október 8., péntek 21:21

A világranglista 203. helyén álló San Marino semmilyen ellenállásra nem volt képes a budapesti Európa-bajnoki selejtezőn. Megúszta nyolccal, többet is kaphatott volna. A mainzi Szalai három gólt lőtt, igazolta: nemcsak a Bundesligában van jó formában. Kedden Finnország következik idegenben, és egy lényegesen nehezebb meccs.

A leggyengébb európai csapatot, San Marinót fogadta a magyar labdarúgó-válogatott harmadik Eb-selejtező mérkőzésén. Mind a kapitány, mind a játékosok visszafogottan várták a meccset, senki sem beszélt nagyarányú győzelemről, mégis az lett belőle.

Igaz a második percben a vendégcsapatnak volt egy veszélyes fejese, utána viszont már momentuma sem.

Magyarország ellenben tetszés szerint érte el góljait, nyolcnál akár többet is lőhetett volna, ha szerencsésebb.

Mintaszerűen kezdődött: a 10. percben Dzsudzsák futott el a bal oldalon nagy lendülettel, középre adott, Rudolf Gergely fejesét nagy bravúrral még védte a kapus, a kipattanót azonban már lefejelte sarokra a Genoa csatára, így esélye sem volt a hárításra.

A PSV középpályása egy szögletet is tökéletesen ívelt középre, erre Szalai Ádám érkezett jó ütemben, és a hosszú sarokba csúsztatott a kapufa segítségével.

TRPar3515670

A harmadik gól előtt Koman ugratta ki jó labdával Rudolfot, aki rávitte a kapusra, talppal húzott egyet a labdán, és ballal a rövid sarokba lőtt.

A negyedik gól még ezt is felülmúlta szépségben, hiszen Szalai felpörgette a labdát a térfél közepén, és ballal, félfordulatból, 30 méterről bombázott a léc alá, pedig nem is láthatta a kaput. Klasszisgól volt, még Király Gábor is előreszaladt kapujából, hogy gratuláljon a Mainz 22 éves csatárának.

Szalai harmadik gólját az első félidőben nem tudta belőni, mert a kapus mellett elvitte a labdát, a gólvonalon álló védő felszabadított. A második félidő elején azonban nem hagyta elnyomni magát egy belőtt labdánál – Dzsudzsák centerezett ezúttal is -, és három méterről az üres kapuba passzolt.

A hatodik gólt Koman Vladimirt szerezte, Rudolf vitte el a bal oldalon a labdát, visszapasszolt a Sampdoria játékosa pedig ballal lőtt a hosszúba.

TRPar3515632

Úgy tűnt, a hetedik gól már nem jön össze, pedig Gera és Dzsudzsák is próbálkozott, de nekik sokáig nem volt szerencséjük, centiket tévedtek. A végén aztán Dzsudzsák jobbal, 25 méterről lőtt hatalmas gólt a bal felsőbe, Gera pedig tizenegyesből állította be a végeredményt. Így nemcsak a hetedik, a nyolcadik találat is meglett.

„Nagyon fontos volt a továbblépéshez egy ilyen nagyarányú győzelem. Jól dolgoztak a fiúk egész héten. A hétfői kitárulkozó beszélgetés után napról napra egységesebb volt a csapat, segítették egymást. A társaságnak nagy volt a vállalkozó kedve, élvezni akarták a meccset, kiszolgálni a közönséget, meg is tették. Szalainak óriási önbizalma lehet, nagyon sokáig segíthet még rajtunk, ez a pimaszság messzire repítheti őt is. Szeretnénk meglepetést okozni Finnországban, bár pontosan tudjuk, sokkal nehezebb meccs vár Helsinkiben ránk" - értékelt Egervári Sándor kapitány.

A meccs jegybevétele: 8 millió forint, az iszapkatasztrófa károsultjaié lesz.

Jegyzőkönyv:

Magyarország-San Marino 8-0 (4-0)
Puskás Ferenc Stadion, 10.590 néző, v.: Kaasik Hannes (észt)
gólszerzők: Rudolf (10., 25.), Szalai (18., 27., 48.), Koman (60.), Dzsudzsák (89.), Gera (92., 11-esből)
piros lap: Valentini (92.)
sárga lap: Valentini (38.), Della Valle (42.)

Magyarország: Király Gábor - Vermes Krisztián, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Laczkó Zsolt - Elek Ákos (Vadócz Krisztián, 63.), Dzsudzsák Balázs, Koman Vladimir (Czvitkovics Péter, 79.), Gera Zoltán - Rudolf Gergely, Szalai Ádám (Priskin Tamás, 64.)
San Marino: Aldo Simoncini - Carlo Valentini, Damiano Vanucci, Simone Bacchiocchi (Nicola Albani, 52.), Alessandro Della Valle - Fabio Vitaioli, Maicol Berretti, Fabio Bolli (Michele Cervellini, 84.), Paolo Montagna - Manuel Marani, Matteo Vitaioli (Matteo Bugli, 77.)

Az állás:
1. Hollandia         3   3  -  -    8- 1     9 pont
2. Svédország        2   2  -  -    8- 0     6
3. MAGYARORSZÁG      3   2  -  1   10- 3     6
4. Moldova           3   1  -  2    3- 3     3
5. Finnország        2   -  -  2    1- 4     0
6. San Marino        3   -  -  3    0-19     0
A keddi program:
Finnország-Magyarország, Helsinki 17:30 ó
Hollandia-Svédország, Amszterdam 20:30 ó
San Marino-Moldova, Serravalle 20:30 ó

Rovatok