Index Vakbarát Hírportál

Török török ellen a berlini Eb-selejtezőn

2010. október 8., péntek 15:34

A német válogatott a törökkel játszik Eb-selejtezőt, a rengeteg bevándorló miatt harmincezer török lesz a stadionban. Mindkét csapatban van török játékos, különleges este lesz.

Harmincezer török szurkoló várja majd a török válogatottat a 75 ezer férőhelyes berlini Olympiastadionban pénteken, amikor a Németország-Törökország Európa-bajnoki selejtezőt rendezik.

Jelenleg 1.6 millió török és 700 ezer német, de török származású él az országban. Nuri Sahin, a Borussia Dortmund és a vendégek válogatott játékosa Németországban született, azt mondja, különleges meccs lesz ez neki. Mesut Özilnél, a német válogatott fiatal sztárjánál ugyanez a helyzet, csak ő a németeknél szerepel.

A meccs presztizsét jól mutatja, hogy Angela Merkel, német kancellár és Recep Tayyip Erdogan, török miniszterelnök is ott lesz Berlinben, a rendőrség kiemelten készül a találkozóra.

"Török vagyok, de egy kicsit német is. Ez egy nagy este lesz nekem. Az enyém már a harmadik török generáció itt, nagyon jól beilleszkedtünk. Ki tudja, lehet, hogy a következő német kancellár már a negyedik generációból kerül majd ki" - mondja Sahin, akit egyébként Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya is szeretett volna megszerezni.

A 2005 óta török válogatott játékos egyébként nem az egyetlen, Halil és Hamit Altintop is a Bundesligában játszik, de évek óta török válogatott. Utóbbi nyilvánosan kritizálta Özilt, azt mondta, a Real Madrid futballistája nyilván azért válaszotta a német válogatottat, mert így ott lehetett a dél-afrikai vb-n, és több pénzt kereshet.

Özil a keddi sajtótájékoztatón válaszolt: "Számomra sosem volt kérdés, hogy hol játsszak. Németországban élek, harmadik generációs bevándorlóként itt nőttem fel, itt vannak a barátaim és a német utánpótlás-válogatottakban szerepeltem."

Becslések szerint körülbelül 200 ezer Németországban szereplő futballista jogosult török színekben játszani, a Német Labdarúgó Szövetség nem titkolt célja, hogy a legtehetségesebbeket német színekben lássa.

A török válogatottakban (beleértve a korosztályos csapatokat) jelenleg 24 Németországban született török játékos van, a németekben 18 - írja a Kicker. "A legfontosabb, hogy úgy döntsünk, ahogyan legbelül érezzük" - mondja Sahin.

Németország és Törökország két meccs után hat-hat ponttal áll az A csoport élén, a pénteki találkozót 20.45-től rendezik.

Rovatok