Index Vakbarát Hírportál

Sokan pénztárzárás miatt hagyták ki a 8-0-t

2010. október 9., szombat 17:09

A beengedéssel nem volt gond, ám olvasóink szerint az 5 órai kasszazárás gondot okozott. Az MLSZ sajnálja, állítja, a biztonság miatt kellett.

Az MLSZ közlésével ellentétben több olvasónk is jelezte, hogy nem tudott bejutni a pénteki, 8-0-ás Magyarország-San Marino Eb-selejtezőre a Puskás Ferenc Stadionba, ahol csak 17 óráig lehetett a pénztárakból jegyet venni. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szerint a később érkezők adomány fejében bemehettek a 19 órakor kezdődő meccsre.

Biztonsági okokból zártak két órával korábban a kasszák, de sokan ez után érkeztek, és szerettek volna bejutni. Mivel a jegyár adomány volt a vörösiszap-károsultaknak, és a később jövők jelezték, segíteni is szeretnének, a rendezők úgy döntöttek, hogy aki minimum a legolcsóbb jegy árának megfelelő összeget (1500 forint) adományoz, az tikett nélkül is bemehet a meccsre. Őket külön kísérték be a kijelölt szektorokba.

A biztonságért felelős személyek, a rendőrség, a biztonsági szolgálat és az MLSZ biztonsági bizottságának képviselői döntöttek a találkozó előtti két technikai értekezleten úgy, hogy csak 17 óráig lehessen jegyet venni a helyszínen, hogy ne alakuljon ki olyan torlódás, mint a magyar-moldáv Eb-selejtező előtt a Megyeri úton - tudtuk meg Pajor-Gyulai Lászlótól, az MLSZ kommunikációs vezetőjétől. Szeptember 7-én még tíz perccel a meccs kezdete előtt is több ezren zsúfolódtak a Szusza Ferenc Stadion bejáratainál, a biztonságiak pedig erőszakot alkalmaztak szurkolókkal szemben, egy drukkert megvertek.

Pajor-Gyulai hangsúlyozta, hogy a 17 órás zárást rugalmasan kellett érteni, vagyis ha valaki beállt ötkor a sorba, még kaphatott jegyet. Tudomása szerint "senkinek az orrára nem húzták rá a pénztárablakot, csak akkor zártak be, ha ott már valóban nem állt senki." Ha viszont valaki ezután érkezett, akkor őt valóban elküldhették a biztonságiak.

Mint mondta, a jelek szerint többen elmentek anélkül, hogy jelezték volna nekik a helyzetet, mások telefonáltak, és a meccs kezdése előtt nagyjából fél órával, vagyis fél hétkor, másfél órával a pénztárzárás után már az MLSZ-nél is értesültek a kint rekedtekről. Pajor-Gyulai állítja, ekkor szóltak a biztonsági igazgatónak, aki intézkedett, hogy adomány fejében is beengedjék az embereket. Pontos számot nem tudott mondani, de 120-130-an juthattak be így.

Pajor-Gyulai szerint a rugalmasan kezelt, de 17 órás pénztárzárást a héten nagyon sok csatornán előre kommunikálták, újsághirdetésekben is felhívták a figyelmet a helyszíni jegyértékesítés korlátozására, amiről minden információ fent volt az MLSZ honlapján. Azt is jelezték, hogy az Ibusz-irodákban zárásig lehetett pénteken jegyet venni, ez irodától függően 17 óránál jóval későbbi időpont is lehetett.

Hozzátette, hogy az UEFA ajánlása szerint már a meccs napján sem lehetne jegyeket árusítani a helyszínen, mert a tapasztalatok szerint a problémás vendégszurkolók zöme akkor érkezik. San Marino ellen nem kellett számítani ilyen drukkerekre, ezért is nyitotta ki az MLSZ a mérkőzés napján a pénztárakat.

Pajor-Gyulai hangsúlyozta, "nagyon sajnálják a kintrekedt szurkolókat", akik így a válogatott történetének egyik legnagyobb különbségű győzelméről maradtak le, "ráadásul nem járulhattak hozzá a károsultak megsegítéséhez".

Rovatok