Index Vakbarát Hírportál

Őrületes Dzsudzsák-lövés döntött a 94. percben

2010. október 12., kedd 20:43

A magyar labdarúgó-válogatott az utolsó percben Dzsudzsák Balázs góljával 2-1-re nyert Finnországban, ezzel négy meccsből 9 pontos Eb-selejtező csoportjában. Szalai is igazolta jó formáját, az első gól az övé volt. A finnek 20 percig játszottak jól, akkor voltak eredményesek, többre nem futotta erejükből a szervezett magyar csapat ellen.

Egervári Sándor már hétfőn jelezte, igyekszik megtréfálni kollégáját, az előzetes összeállításban úgy szerepelt, mintha 4-4-2-es hadrendben, vagyis két csatárral játszanánk, de tudni lehetett, Rudolf kihúzódik majd a középpálya jobb oldalára. A felállás előnye, hogy a négy támadó szellemű játékos könnyen előre tud lépni. Rudolf és Dzsudzsák cserélt is, vagyis a kapitány megpróbált ezúttal is variálni.

A 17. percben egy ígéretesnek induló magyar támadás megakadt a helycserén, a Genoa csatára nem tudta beadni a labdát. A finnek sem kezdtek elsöprő lendülettel, Eremenko gyenge lövésén kívül semmit sem csináltak az első negyedórában. A nem túl hangos és kevésbé népes hazai szurkolótábor belekezdett a „Ki győz, ki győz? Finnország” – rigmusba, de miután ez abbamaradt, a meccshangulat is megszűnt.

Eb-selejtező, E csoport

Finnország-Magyarország 1-2 (0-0)
Helsinki, 15.000 néző, v.: Alan Kelly (ír)
gólszerző: Forssell (86.), illetve Szalai (49.), Dzsudzsák (94.)
sárga lap: Väyrynen (41.), illetve Lipták (37.), Elek (89.)
Finnország: Jääskeläinen - Pasanen, Heikkinen, Hyypia:, Moisander - Roman Eremenko, Sparv (Litmanen, 71.) - Porokara (Alexei Eremenko, 71.), Väyrynen, Sjölund (Kuqi, 81.) - Forssell

Magyarország:
Király - Vermes, Juhász, Lipták, Laczkó (Vanczák, 87.) - Vadócz (Pintér, 75.), Elek - Rudolf (Koman, a szünetben), Gera, Dzsudzsák- Szalai

Egervári Sándor együttese négy meccs után kilenc ponttal várja a tavaszi folytatást, a csapat március 25-én Hollandiát fogadja.

A 24. percben, két gyengébb magyar lövés – Vadócz és Gera - után kezdett valami éledni, de az első szöglet után nem jutottak lövéshez a hazaiak. A második hosszú közjáték után Forssell fejelhetett, de félóra alatt sem volt veszélyes akció. A finnek terv nélkül játszottak, Hyypiä próbálta mozgatni a felezővonalról a csatárokat.

A félidő utolsó tíz percében a már mögénk kerültek, de Juhász rendre jó helyen volt, és kifejelte a labdákat. Vayrynen a 40. percben megrúgta védelmünk oszlopát, percekig ápolták, míg visszaállhatott.

A 45. percben életjelet mutattak a finnek: Vayrynen 25-ről kapura lőtt, Király már verve volt, a labda a kapufát súrolva hagyta el pályát.

A második félidő elején két finn szöglet után Szalai kapott tökéletes labdát a csereként beálló és a jobb szélre kihúzódó Komantól, a boltoni, a csapatba visszahívott Jaaskalainen rossz ütemben mozdult ki, a Mainz csatára eltolta mellette, és kissé éles szögből az üres kapuba gurított. Szép megoldás volt, ahogy a gólpassz is, Komannak nem az első ilyen emlékezetes átadása.

A finnek a gól után sem tudtak felgyorsulni, egyszer beadás helyett a sajáttérfelükre küzdötték vissza magukat. Többször zavarba hozta magát a hazai csapat, körülményességük, ötlettelenségük szembetűnő volt.

Koman lövése és Szalai kiugrása volt a következő említésre méltó esemény, egyikben volt benne a gól. Beállt a pénteken Lahtiban szobrot kapó Jari Litmanen, ezzel egycsapásra meglendültek a finnek.

Dzsudzsák szöglete után Gera remekül csúsztatott a rövid sarokról, centikkel mellé. Két perc múlva ugyanő szerelte becsúszva, tisztán Litmanent a tizenhatoson belül.

A 80. percben volt az első nagy helyzete Finnországnak: Forssell lövését Király másodszorra fogta. Utána a magyar védők közé jött egy indítás, Sjölund hosszan vette át, így Király könnyen felszedhette a labdát.

Forssell második helyzetét már belőtte, középen, a védők mögé kapott labdát, és a jobb alsó sarokba gurított a kapus lábai között.

A közönség a gól után elkezdte biztatni csapatát, a finnek azonban újabb komoly lehetőséget már képtelenek voltak kialakítani. Igaz Litmanen elöl Kuqi elrúgta a labdát, mielőtt nagyobb helyzetbe kerülhetett volna.

Ellentétben velünk: Szalai még kihagyta ziccerét, miután megcsinálta magának a helyzetet egy remek csellel.

A 94. percben Dzsudzsák ellenben a bal oldalról a hosszú sarokba bombázott, Jaaskalainennek esélye sem volt a hárításra. A gól a legjobbkor jött, csak a középkezdésre volt idő. Elek Ákos feltétlenül dicsérendő, mert nem csak a gól előtt hozta ki elsőrangúan a labdát, egyébként is voltak a hajrában olyan megmozdulásai, amilyet magyar védekező középpályástól nem láttunk az elmúlt két-három évben.

A magyarok szervezettsége mindössze negyedóráig nem működött jól, megérdemelten nyertünk, a finn csapatnak csak fellángolásai voltak. Ezzel az idegenbeli bravúrgyőzelemmel reális elvárás, hogy az Eb-selejtezőn a csoport harmadik helyéért harcoljunk.

A hollandok kiütötték Svédországot

A vb-ezüstérmes holland válogatott hazai pályán 4-1-re legyőzte Svédországot, így négy mérkőzés után is százszázalékos, Moldova 2-0-ra nyert a sereghajtó San Marino vendégeként.

Hollandia-Svédország 4-1 (2-0)
gól: Huntelaar (4., 55.), Afellay (37., 59.), illetve Granqvist (69.)

San Marino-Moldova 0-2 (0-1)
gól: Josan (20.), Doros (86., 11-esből)

Az állás:
1. Hollandia 4 4 - - 12- 2 12 pont
2. MAGYARORSZÁG 4 3 - 1 12- 4 9
3. Svédország 3 2 - 1 9- 4 6
4. Moldova 4 2 - 2 5- 3 6
5. Finnország 3 - - 3 2- 6 0
6. San Marino 4 - - 4 0-21 0

A következő játéknap (november 17.):
Finnország-San Marino, Helsinki

Rovatok