Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Paul, a jós vb-polip

2010. október 26., kedd 13:24

Paul, az oberhauseni állatkert polipja mindig eltalálta a dél-afrikai futball-vb mérkőzéseinek kimenetelét, Spanyolország vb-címét. Síremléket kap.

A nyári futball-világbajnokságon sztárrá vált Paul kedden pusztult el Németországban, közölte lakhelye, az oberhauseni állatkert. "Úgy tűnik, természetes halállal ment el a éjszaka. Azzal vigasztalódunk, hogy tudjuk, élvezte az itteni életét” - mondta az igazgató.

Az állat a vb-n egyszer sem tévedett a tippelésben, a német válogatott összes meccsének kimenetelét eltalálta, a sikereket éppúgy megjósolta, mint hogy elbukják a spanyolok elleni elődöntőt. Paul a németek nélkül rendezett döntőre is jól tippelt, Spanyolország megnyerte a finálét.

A torna közben a meccsek előtt leeresztettek a vízébe két műanyag tartályt, benne kagylókkal, rajtuk a mérkőző csapatok zászlójával: amelyik tartályból elvette eledelét Paul, később az a csapat nyert.

Stefan Porwoll, az Oberhauseni Tengeri Élővilág Központ igazgatója szerint: "Az ő sikere majdnem nagyobb sztori, mint maga a világbajnokság.”

A Világkupa másolatát Paul is megkapta, egy spanyol falu díszpolgárává avatta, plakettjét elvitte Németországba.

A vébé után az állatkert bejelentette, visszavonul, gondozói úgy látták, nyugalomra van szüksége, elege van a tévékamerákból és a villanó vakukból. Nem foglalkozott többé semmiféle jóslással.

Az átlagos kort, két és fél évet élt Paul valószínűleg saját sírhelyet kap és síremléket is állítanak neki az állatkertben.

A népszerű víziállat életének utolsó fél évében aranybánya lett, mobilalkalmazásokon is feltűnt, dokumentumfilmet forgattak róla. Pault a madridi állatkert minden áron meg akarta szerezni, de az oberhauseniek nem adták, pedig sok pénzt kínáltak érte és értékes csereállatokat.

Rovatok