Index Vakbarát Hírportál

Nagy potyával kapott ki a Loki Harkivban

2010. december 1., szerda 21:21

Az első félidőben jól megszervezte a védekezését a Debrecen, az ukrán Metaliszt Harkivnak két lehetősége volt csupán. A fordulás után Czvitkovics szépen perdített, négy perc múlva egy szerencsétlen góllal egyenlített a Harkiv. Kevéssel a lefújás előtt egy ostoba góllal kapott a Loki, és ezzel veszített, ötödik meccsén is alulmaradt a sorozatban. A PSV mellett az ukránok is továbbjutottak.

Az első meccsen 5-0-ra győztes ukrán Metaliszt Harkiv négy braziljából kettő nem játszott, és az első félidőben talán a hiányuk miatt is volt ötlettelen a hazai csapat. Devic helyzetén kívül tudatos támadást nem is vezetett, ezenkívül volt még egy pontrúgás utáni lehetőség.

A Loki jól megszervezte védekezését, a kontrákra is maradt erő, Kiss Zoltán teljesen egyedül lépett ki, de mielőtt lőhetett volna, beérték. Bódi legalább kapura lövéssel fejezte be a támadást.

A második félidőben felpörgött a játék, mert a Loki így akarta. A Bajnokok Ligája valamint az Európa Liga főtáblás meccsein még nem vezetett idegenben a magyarok bajnok, Ukrajnában viszont igen.

Kabát kapott jó labdát a jobb oldalon, élesen középre lőtte, az érkező Czvitkovics Péter sarokkal lőtte a kapuba a labdát négy méterről. A gól értékét növelte, hogy egy védő is zavarta a játékost.

Négy perc múlva egyenlített a hazai csapat, egy szöglet után teljesen egyedül maradt a bal oldalon Olijnyik, aki 12 méterről lőtt a hosszú sarokra, a bal kapufát találta telibe, a visszapattanó labda Bódi lábára pattant, róla pedig védhetetlenül a kapuba.

A Debrecent nem törte meg a gól, Yannick elfutott a bal oldalon, de nem tudta középre passzolni a labdát, ahol a jól érkező Kabát várta.

A 64. percben Edmar próbálkozott 15 méterről a határozatlan védők között, de mellé lőtt. Az utolsó tíz percben gördülékenyebbé váltak az ukrán támadások, egymás után jöttek a helyzetek, de még ennél is lényegesen veszélyesebb volt, amikor Malinauskas is mellényúlt egy labdának, és kezéről furcsán perdült a labda, kevéssel a kapufa fölé.

Öt perccel a vége előtt a litván kapus védett egy nagyot, volt egy kapufa is – ekkor csúnyán kipasszolták a védelmet -, mígnem Olijnyik egy csellel elvitte a labdát a bal oldalon Bernáth mellett, a tizenhatoson belül Yannick nem támadta meg, az alapvonalról kapura lőtt, Malinauskas rosszul zárta a szöget, csak érinteni tudta a belőtt labdát, és kezéről a kapuba pattant.

Elképesztő hiba volt, pedig fegyelmezetten, alázattal és becsületesen hajtva játszott a vendégcsapat, amely egy pontot talán megérdemelt volna.

Mivel a csoport másik meccsén Toivonen duplájával fordított a PSV Eindhoven a Sampdoria otthonában, így Dzsudzsák csapata és a Metaliszt továbbment.

Huszti Szabolcs csere volt a Zenitben, de csapata harmadik gólját lőtte, a belga Anderlechtben Juhász Roland végig a pályán volt. A belga bajnok nagy bajba került, csak nagy szerencsével élheti meg a tavaszt.

A Juventus már szerencsével sem, miután a Lech Poznan ellen nem tudott nyerni idegenben, így az utolsó meccstől függetlenül kiesett. A lengyelek a Manchester City mellett kerültek az egyenes kieséses szakaszba.

A címvédő Atletico Madrid sincs könnyű helyzetben, hazai pályán kapott ki a görög Arisz Szalonikitől 3-2-re. Ha az utolsó körben mindkét csapat nyer, akkor Forlanék kiesnek. A Rosenborg vendégeként győztes Bayer Leverkusen továbbjutott.

Európa Liga, csoportkör, 5. forduló

A csoport:
Manchester City (angol)-Red Bull Salzburg (osztrák) 3-0 (1-0)
gól: Balotelli (18., 65.), Johnson (78.)

Lech Poznan (lengyel)-Juventus (olasz) 1-1 (1-0)
gól: Rudnevs (12.), illetve Iaquinta (84.)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Manchester City 10 pont, 2. Lech Poznan 8, 3. Juventus 5, 4. Salzburg 2

B csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-Arisz Szaloniki (görög) 2-3 (2-1)
gól: Forlán (11.), Agüero (16.), illetve Koke (2., 51., utóbbit 11-esből), Lazaridisz (81.)

Rosenborg (norvég)-Bayer Leverkusen (német) 0-1 (0-1)
gól: Sam (35.)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Bayer Leverkusen 11 pont, 2. Arisz Saloniki 7, 3. Atlético Madrid 7, 4. Rosenborg 3

C csoport:
Sporting Lisboa (portugál)-Lille (francia) 1-0 (1-0)
gól: Polga (28.)

Gent (belga)-Levszki Szófia (bolgár) 1-0 (0-0)
gól: Wallace (77.)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Sporting Lisboa 12 pont, 2. Gent 7, 3. Lille 5, 4. Levski Sofia 4

G csoport:
Zenit (orosz)-Anderlecht (belga) 3-1 (1-0)
gól: Jonov (12.), Buharov (65.), Huszti (88.), illetve Kanu (87.)

Hajduk Split (horvát)-AEK Athén (görög) 1-3 (0-0)
gól: Buljat (90.), illetve Scocco (51., 11-esből), Manolasz (61.), Blanco (84.)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Zenit 15 pont, 2. AEK Athén 7, 3. RSC Anderlecht 4, 4. Hajduk Split 3

H csoport:
Young Boys (svájci)-VfB Stuttgart (német) 4-2 (1-0)
gól: Degen (35.), Sutter (81.), Mayuka (82., 87.), illetve Pogrebnyak (48.), Schipplock (68.)

Odense (dán)-Getafe (spanyol) 1-1 (0-1)
gól: Andreasen (90.), illetve Rios (17.)
Az állás: 1. (és továbbjutott) VfB Stuttgart 12 pont, 2. (és továbbjutott) Young Boys 9, 3. Odense 4 (7-9), 4. Getafe 4 (3-8)

I csoport:
Sampdoria (olasz)-PSV Eindhoven (holland) 1-2 (1-0)
gól: Pazzini (45.), illetve Toivonen (51., 90.)
piros lap: Marilungo (89., Sampdoria)

Metaliszt Harkiv (ukrán)-Debreceni VSC 2-1 (0-0)
gól: Bódi (52., öngól), Olejnyik (88.), illetve Czvitkovics (48.)
Az állás:
1. PSV Eindhoven     5   4  1  -   10: 3     13 pont - továbbjutott
2. Metaliszt Harkiv  5   3  1  1    9- 4     10 - továbbjutott
------------------------------------------------------
3. Sampdoria         5   1  2  2    4- 5      5
4. Debreceni VSC     5   -  -  5    2-13      0

Rovatok